logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki warystor zastosować w regulatorze obrotów CVA218? Szukam schematu

miziel 01 Cze 2004 08:03 5782 7
REKLAMA
  • #1 669563
    miziel
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z regulatorem obrotów CVA218. Całkowicie spalił się , chyba warystor , nie wiem jaki ma być , przydał by się symbol lub schemacik całego regulatorka.
    pomocy!
    Dzięki
  • REKLAMA
  • #2 669831
    Januszrog
    Poziom 12  
    Witam
    Napisz cos więcej na temat tego tajemniczego regulatora
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 670254
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1719
    Jezeli to jest warystor to mozna go usunac bez niego tez bedzie dzialac.
  • REKLAMA
  • #4 670505
    miziel
    Poziom 12  
    Czy to jest warystor ,to są moje domysły bo na płytce pozostała po nim czarna dziura. Po płytce i schemacie połączeń elektrycznych zorientowałem się , że może to być warystor - na płytce jest między zasilaniem a triakiem regulacyjnym obroty, pewnie zapewnia miękki start silnika - tłumi udar prądowy.Wskazane aby był.
    pozdrawiam
  • #5 670719
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1719
    Sam zasugerowales,ze to moze byc warystor,ja tego elementu stad nie widze.Warystor sluzy do ochronny przed przepieciami napiecia pochodzacego z sieci zasilajacej dane urzadzenie w twoim wypadku ele ment ten stoi kolo triaka czyli w czesci sterujacej moze to byc np.kondensator.zy niema na plytce opisu elementu??
  • REKLAMA
  • #6 670765
    miziel
    Poziom 12  
    według resztek opisu na płytce jest to VDR1 , jest wejście zasilania + vdr1+ triak +wyjście .
    także wygląda na warystor ale jakiej wartości , typ , itp ?
  • #7 671037
    stach19
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Witam.
    Dane VDR1--K275.Faktycznie bez nigo układ powinien pracować.
    Pozdrawiam.
  • #8 671580
    miziel
    Poziom 12  
    Dzięki za podpowiedź .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonego warystora w regulatorze obrotów CVA218. Autor podejrzewa, że spalony element to warystor oznaczony na płytce jako VDR1, umieszczony między zasilaniem a triakiem sterującym, prawdopodobnie pełniący funkcję ochrony przed przepięciami i tłumienia udaru prądowego przy starcie silnika. Uczestnicy potwierdzili, że warystor K275 jest odpowiednim elementem do zastosowania w tym miejscu, choć układ może działać również bez niego. Brak schematu całego regulatora, jednak identyfikacja elementu VDR1 jako warystora K275 została uznana za właściwą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA