logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alcatel 4200E - zrywanie połączenia przy programowaniu zdalnym

Bakalo 01 Cze 2004 09:23 1593 8
REKLAMA
  • #1 669635
    Bakalo
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam

Mam problem z programowaniem zdalnym. Wchodzę, loguję się, ale 30-40s i rozwala połączenie. Co może być nie tak ? Czy trzeba coś zmieniać w ustawieniach, żeby można programować ją zdalnie ?

Jacek
  • REKLAMA
  • #2 670547
    Bonmis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Odpowiedziałem już na PW. Dla pozostałych dla informacji odpowiadam tutaj. Zle skonfigurowany modem w centrali (zworki).

Bonmis
  • REKLAMA
  • #3 670815
    Bakalo
    Poziom 15  
    Ja co prawda też odpowiedziałem po pw :) ale może komuś się to przyda. Ja nie zauważyłem na karcie (przynajmniej z zewnątrz) zworek. Jest wtyk z 10-cio pinowy z którego wychodzą kable do RSa lokalnego. Przed próbami z połączeniem zdalnym wyjmuję wtyczkę z kompa i zwieram PINy 1-5. Co jeszcze należy zrobić ? Pewnie coś pomijam, tylko co ???
    I jeszcze jedno. czy jest możliwość limitowania czasu trwania połączenia ? Np. po 3 minutach w słuchawce jakiś dźwięk ostrzegawczy i za 10 sekund rozłączenie aut.

Jacek
  • #4 671766
    Bonmis
    Poziom 21  
    Ad.1.
    Zworki na modemie,nie na złączu RS,widać je po wyjęciu procesora.

Ad.2. Nie da się. Centrala służy do dzwonienia a nie rozłączania :D :)

Bonmis
  • #5 671856
    Bakalo
    Poziom 15  
    Dzięki wielkie. Spróbuję i dam znać. A masz może gdzieś opis jumperkologii. Byłoby prościej :)
    A po drugie masz może opis jakichś funkcji dodatkowych, które może realizować 4200E ? Bez przesady z VoIPem, ale takie które można wykorzystać z średniej firmie. Teraz korzystają z haseł indywidualnych.

Jacek
  • REKLAMA
  • #6 672223
    Bonmis
    Poziom 21  
    Masz opis pinów.

Bonmis
    Załączniki:
    • Alcatel 4200E - zrywanie połączenia przy programowaniu zdalnym raxx0.gif (8.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 672620
    Bakalo
    Poziom 15  
    Dzięki za rysunek. Tylko gdzie ten opis ? Może nie dotarł tak jak powinien ?

Jacek
  • REKLAMA
  • #8 674143
    Bonmis
    Poziom 21  
    Ustaw je tak
    4-5
    6-7
    8-9

a będzie na pewno dobrze.

Bonmis
  • #9 708968
    Tokaj
    Poziom 11  
    jeżeli mogę coś podpowiedzieć to:
    1. sprawdź jumperologie (to już ustawiłeś wg kolegi Bonmis'a)
    2. Na złączu CMx8 podłącz pętle pomiędzy 1-5 (to tez masz)
    3. w MMC z aparatu GLOBAL/RAXX/ACCESS: ustaw na "zdalny"!

to powinno pomóc!
    a jeszcze powiedz czym się łączysz tzn jakim modemem?
    sam program PCMC musi mieć skonfigurowany odpowiednio modem!!!

Pozdrawiam
    Artur

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z zrywaniem połączenia podczas programowania zdalnego centrali Alcatel 4200E wynika najczęściej ze złej konfiguracji jumperów (zworek) modemu w centrali, które znajdują się po wyjęciu procesora, a nie na złączu RS. Zalecane ustawienia zworek to połączenia 4-5, 6-7 oraz 8-9. Dodatkowo, przed próbą połączenia zdalnego należy na złączu CMx8 zwarć piny 1-5, co umożliwia poprawną komunikację. W oprogramowaniu MMC w aparacie należy ustawić opcję GLOBAL/RAXX/ACCESS na "zdalny". Ważne jest także odpowiednie skonfigurowanie modemu w programie PCMC, który służy do programowania centrali. Nie ma natomiast możliwości limitowania czasu trwania połączenia z centrali, gdyż urządzenie nie realizuje funkcji automatycznego rozłączania. Dodatkowe funkcje centrali 4200E obejmują m.in. indywidualne hasła użytkowników, a szczegółowe opisy pinów i jumperologii są dostępne u osób znających sprzęt.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA