logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migająca kontrolka akumulatora w SEAT TOLEDO II 2000 1.6 AKL - co sprawdzić?

Bartekk2 14 Sie 2009 22:43 2632 6
  • #1 6894334
    Bartekk2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem w aucie Seat Tledo II z 2000 roku, silnik benzyna 1,6 AKL, przebieg 104 tysiące aktualnie. Problem pojawił się niedawno a mianowicie w trakcie jazdy i na postoju gdy wskazówka obrotomierze przekroczy obroty 3 tysięcy, zaczyna migać kontrolka od akumulatora, nie dzieje się to zawsze. Podczas jazdy nic w pracy auta się nie dzieje, tylko ta migająca kontrolka. Czasem potrafi raz zamigać a za chwile już nie i tak różnie. Do tej pory wymieniłem tylko akumulator w tym roku na wiosnę i sprawdzili, że jest ładowanie OK - inaczej by nie podbili gwarancji na akumulator. Wymieniałem ostatni też ten pasek wielorowkowy od napędu bo był popękany i myślałem że to może jego wina ale nic to nie dało. Co mogę z tym zrobić samemu żeby nie jechać do serwisu ??

Proszę o poradę i jakieś wzkazówki.
  • #2 6894534
    AdamG123
    Poziom 16  
    Ocena: 60
    Sprawdź docisk szczotek na komutatorze. Jak sprawa wyglada na na biegu jałowym, czy kontrolka też miga.
  • #3 6894567
    Bartekk2
    Poziom 11  
    Nie, na biegu jałowym nie miga tylko wtedy gdy przekroczę 3 tysiące obrotów. Wcześniej tego nie było i dzieje się to bez względu na obciążenie instalacji w aucie.
  • #4 6894960
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2161
    Sprawdzić ładowanie w momencie migania kontrolki -jak będzie za wysokie sprawa regulatora lub diody, jeżeli będzie za niskie -kończą się pierścienie na wirniku i szczotki.P
  • #5 6914782
    Bartekk2
    Poziom 11  
    Czy pomiaru mogę dokonać zwykłym elektronicznym miernikiem ?
    Mam podpiąć jedną końcówkę do masy a drugą do grubego kabla wychodzącego z alternatora ? Czy jakoś inaczej ?
  • #6 6915085
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2161
    Na razie wystarczy na akumulatorze.P

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodzie SEAT Toledo II z 2000 roku, silnik benzynowy 1.6 AKL, pojawia się problem migającej kontrolki akumulatora przy przekroczeniu 3000 obr./min. Kontrolka nie miga na biegu jałowym i nie zależy od obciążenia instalacji elektrycznej. Wymieniono akumulator oraz pasek wielorowkowy, który jest prawidłowo naciągnięty. Zaleca się sprawdzenie docisku szczotek na komutatorze alternatora oraz pomiar napięcia ładowania podczas migania kontrolki. Jeśli napięcie jest zbyt wysokie, problem może leżeć w regulatorze napięcia lub diodzie; jeśli zbyt niskie, mogą być zużyte pierścienie ślizgowe wirnika lub szczotki. Pomiar napięcia można wykonać na zaciskach akumulatora za pomocą multimetru, podłączając jedną końcówkę do masy, a drugą do grubego kabla alternatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA