logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zmiana DNS na łączu DSL 4 Mb/s dla sieci 20 osób poprawi wydajność?

systemcom 16 Sie 2009 16:34 2851 3
REKLAMA
  • #1 6899520
    systemcom
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Co sadzicie o zmianie dns, mam dsl 4 mega i siec na 20 osob wifi, czy myslicie że to dobry pomysł czy lepiej zostac przy standardowych tp,
  • REKLAMA
  • #2 6899671
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Najkrótszą trasę masz zapewne do tepsianych DNSów, które są jednak szybkie, więc ja bym nie ruszał.
    Niektórzy zmieniają na opendns, ale u Twoich użytkowników może wywołać to frustrację.
    W sumie na niewiele to pomoże,może u siebie jakieś DNS-Proxy?
  • REKLAMA
  • #3 6899701
    systemcom
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Mam serwer na oprogramowaniu intruxa a na czym polega DNS-proxy?
  • #4 6900505
    lpm11
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    zapewne chodzi o cache. Instalujesz sobie serwer DNS, który będzie pamiętał ostatnie zapytania. Dzięki temu jak pytany adres się powtórzy, odpowiedź dotrze w ciągu kilku milisekund do klienta.
    Możesz bezpiecznie zainstalować serwer BIND, a następnie w opcjach DHCP zmienić DNSy na adres serwera. Możesz także dnsmasq, ale z tym nie próbowałem.

I w praktyce to nie ma większego znaczenia. Zależy od wielkości sieci, ale jeżeli działa sprawnie to niewiele pomożesz. Wg. mnie dnsy tpsy są bardzo dobre, dużo szybsze niż opendns.

A osobiście nie znoszę intruxa:) męczyłem się z tym rok, teraz mam najzwyklejszy router z linuxem. Działa nawet lepiej.
REKLAMA