logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

4 Mb/s symetryka - lepszy ADSL 6 Mb/s czy dodatkowe 2 Mb/s dla p2p?

GladiroR 10 Kwi 2008 11:39 1743 19
REKLAMA
  • #1 5014290
    GladiroR
    Poziom 26  
    Ocena: 35
    Witam!
    Mam u siebie na ponad 20 klientów 4 Mb/s symetryka. W sumie wszystko ładnie chodzi ale myślałem, że można byłoby p2p, torenty i te inne zapychacze przenieść na np. jakiegos ADSL. Co lepiej sie opłaca - wziąźć 6 Mb/s Adsl i podłaczyć pod to te zapychacze czy lepiej dokupić 2 Mb/s symetryka??
  • REKLAMA
  • #2 5014713
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    To zależy.
    Jeśli wszyscy ustawią ograniczenie wysyłania lub ustawisz to na routerze to ADSL może być lepszy.
    Pasmo wysyłania jest za małe do podziału dla takiego celu.
  • #3 5014985
    GladiroR
    Poziom 26  
    Chodzi mi o coś takiego:
    ADSL -> samo p2p, torenty i inne syfy
    Symetryk -> www, voip i inne mało szkodliwe usługi.

Chodzi o to czy taka wybrac konfigurację, bo wtedy mam 10 Mb/s, natomiast symetryka miałbym 4 Mb/s (w tych 10), czy lepiej wziąść 2 łacza ADSL (6 Mb/s) i Symetryka (4 Mb/s)???
  • #4 5015001
    chmuri
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    tak jak mbo podpisuje się pod tym jak chcą sobie seedować ale wolniej ssać to polecam symetryka, a jak im zależy na ssaniu to adls:) no i jeszcze jak chcesz ustawić priorytet kolejkowania na adslu
  • REKLAMA
  • #5 5015208
    l_a_y_s
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Skoro masz symetryka no to super płacisz porządna kasę wiec ja bym na twoim miejscu jak bym miał cos takiego to zrobili bym priorytetowanie po usługach – SDSL maja duża większe możliwości w porównaniu do ADSL ponieważ większa ilości pakietów potrafią wytrzymać i zawsze ale to zawsze masz gwarantowane pasmo :) w takim razie robisz priorytetowanie po usługach i symetryk spoko luz wytrzyma to na pewno nawet przy ciężkim ruchów odróżnieniu od ADSL ‘i :) a możesz również zrobic tak jak myślisz czyli dokupić kolejne łącze i może to być ADSL - tylko nie neo :) - i wtedy również zrobić priotytetowanie ale wtedy z podzieleniem na lącza – co może bym ci bardziej nawet polecał, ale najlepiej pobaw się tym symetrykiem a jak już dojdziesz ze nie daje ci to zamierzonego efektu wtedy dokup sobie dsl’a jakiegoś i na dsl’a wpakuj sobie co ci tam interesuje dns http … itp. a resztę ruchu pość na symetryka :)

Tak naprawdę to czasem porządny config potrafi czynić cuda :)
  • #6 5016780
    GladiroR
    Poziom 26  
    chmuri -> a po co dzielic adsl? ;) niech sobie ciągną ile chcą z p2p czy torentów, to juz ich problem :p No wlasnie mam dylemat co zrobić :)) BO wiem, ze na samym adsl'u nie da się nic zrobić, a symetryk jest lekko drogi w porównaniu z tym...
  • #7 5016804
    chmuri
    Poziom 18  
    hmm tak przed snem Ci napisze :P wiesz zależy Czy cię stać na symetryka we wrocku 3 mego symetryk po lmdsie kosztuje jak chciałem go kiedyś stawiać w granicach 2400zł netto miesięcznie choć moim zdaniem jest gra warta świeczki u takiej firmy jak crowley
  • #8 5017808
    GladiroR
    Poziom 26  
    U mnie symetryk kosztuje 150 zł za 1 Mb/s w dwie strony, tylko że nie masz gwarancji przepustowości, ale i tak bardzo ładnie to chodzi... W crowley chcą bodajrze 300 zł za miesiąc tak samo jak w ATM (netto)... tylko że tutaj masz gwarancje. Mi nie chodzi o to gdzie to kupić, bo ja juz to mam. Problem polega na tym czy połączyć ADSL z symetrykiem czy używać tylko symetryka???????????????
  • REKLAMA
  • #9 5017819
    Tomcio555
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Ja w sieci mam podpięte 50Mbit/s symetryka z tpsa i nie narzekam. jednym wydajnym łączem leci wszystko z odpowiednimi kolejkami.

Komputerów w sieci jest około 700.
    Także ze swojej strony gorąco polecam łącza symetryczne...
  • REKLAMA
  • #10 5017848
    GladiroR
    Poziom 26  
    Ile maksymalnie transfery przeznaczasz dla klientów??

Dodano po 11 [minuty]:

LImitujesz im p2p do tych transferów czy mniej? Używasz proxy?
  • #11 5018252
    Tomcio555
    Poziom 15  
    Dla klientów mam prędkości od 128kbits w rozwiązaniu różnym symetrycznym i niesymetrycznym az do 2Mbit na radiu. Na przewodzie to inna sprawa.

Kolejkowanie jest bardzo rozubowane, jest to podzielone na usługi z oddzielnymi prędkościami dla każdych z uslug.

Pozdrawiam.

ps. Ty swoich ludków masz podpiętych na LAN-ie czy bezprzewodowo?
  • #12 5018280
    GladiroR
    Poziom 26  
    Tak i tak... TO jaki transfer proponujesz im dać żeby to ładnie chodziło??

Dodano po 17 [minuty]:

ALe większośc ludzi jest na wifi
  • #13 5018426
    Tomcio555
    Poziom 15  
    Na czym pracują twoje punkty dostępowe wifi?
  • #14 5018439
    GladiroR
    Poziom 26  
    Punkty zamieniam teraz na MikroTik, bo mam już dosyć AP...
  • #15 5018672
    chmuri
    Poziom 18  
    hmm no właśnie widze ze Tomcio bardziej jest za free bsd jeżeli chodzi o roziwązania to mam pytanie czy ktoś obsługiwał routery cisco?? I jestem ciekawy jak wygląda konfiguracja kolejkowania tzn jakie najcześciej stosujecie kolejkowania??
  • #16 5018940
    Tomcio555
    Poziom 15  
    Mam serwerki na Debianie i Slackware ;)
    Czasy Free BSD minęły:)

Pracowałem na routerach cisco, fakt faktem tylko niedługi czas.

Punkty dostępowe (153) mam na MT więc mogę Ci pomóc w konfigu jeśli chcesz:)

Pozdrawiam
  • #17 5019607
    GladiroR
    Poziom 26  
    A czego mówisz że czasy FreeBSD minęły? ;) Debianik jest lepszy? Mógłbyś rozwinąć tę myśl??
  • Pomocny post
    #18 5019762
    Tomcio555
    Poziom 15  
    Chodzi mi tutaj o czasy kiedy ja korzystałem z FreeBSD.. Kiedyś się zraziłem i przerzuciłem się na Debiana. Debian i Slackware - teraz od długiego już czasu używam. Nie ma problemów.

Pozdr...
  • #19 5019889
    GladiroR
    Poziom 26  
    Tomcio555 -> dzięki za pomocne wskazówki ;) Pozdrawiam
  • #20 5020124
    chmuri
    Poziom 18  
    No ja bardziej Debian niż slaczek zapewne na DuGu siedzisz bo tam jak czytam komentarze Beti to siadam i chce mi się płakać że nie wiem nawet połowa tego co ona..;) fakt faktem free bsd nawet mogę powiedzieć że jest jednym z najbezpieczniejszych systemów obecnie jakie są ale ale.. ;) Nie no jeszcze nie mam takiego serva z prawdziwego zdarzenia ale kto wie..;) najbardziej bym chciał taki server z poziomu flaszowej konsoli zarządzać :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optymalizacji łącza internetowego dla ponad 20 klientów, gdzie obecnie dostępna jest symetryczna przepustowość 4 Mb/s. Rozważane są dwie opcje: zwiększenie symetrycznego łącza o dodatkowe 2 Mb/s lub wykorzystanie łącza ADSL 6 Mb/s do obsługi ruchu P2P i torrentów, pozostawiając symetryk dla usług WWW i VoIP. Wskazano, że ADSL ma ograniczone pasmo wysyłania, co może utrudniać zarządzanie ruchem, natomiast symetryczne łącza (SDSL) oferują większą stabilność i gwarancję pasma, co jest korzystne przy priorytetyzacji usług i kolejkowaniu ruchu. Zalecane jest stosowanie zaawansowanego kolejkowania i podziału ruchu na usługi, co pozwala efektywnie zarządzać obciążeniem sieci. Koszty symetrycznych łączy są wyższe, ale ich jakość i stabilność rekompensują inwestycję. W sieci stosowane są punkty dostępowe WiFi, które są stopniowo wymieniane na urządzenia MikroTik, a serwery działają na systemach Debian i Slackware. Wspomniano także o doświadczeniach z routerami Cisco oraz o preferencjach dotyczących systemów operacyjnych do zarządzania siecią, gdzie Debian i Slackware zastąpiły FreeBSD. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie symetrycznego łącza z odpowiednim kolejkowaniem i ewentualne dołączenie ADSL do obsługi ruchu P2P, jeśli symetryk nie spełni oczekiwań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA