logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq nx7300 - instalacja OS trwała 5h i inne komplikacje

Darserw 16 Sie 2009 21:43 1330 8
REKLAMA
  • #1 6900489
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    Witam , lapek jak w temacie , problem polega na :
    - instalacja systemu 5-6 h po restarcie brak loadera
    jakiekolwiek rozpakowywanie , trwa bardzo długo, wszystkie płytki boot odpalają w czasie ok 1,5 h , dysk , pamięci sprawdzone na innym sprzęcie :ok , hirr0en boot , najczęściej kończy na : wypakowywanie do dysku R i koniec , komp obsługuje dalej grafikę i klawiaturę , to wygląda jakby procek " zapomniał co ma robić " i czeka na instrukcje. Może ktoś już się z tym spotkał
  • REKLAMA
  • #2 6900670
    lpm11
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    nie spotkałem się nigdy.. ale spróbuj uruchomić Memtest86+ i sprawdź jak tam działa komputer. Zresetuj ustawienia biosu na domyślne.
  • REKLAMA
  • #3 6900680
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Sprawdź pamięć i dysk właśnie u siebie. Próbowałeś uruchomić Linuxa LiveCD ? np.Slax'a ?
  • Pomocny post
    #4 6900711
    dj_marian
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Takie spowilnienie to kojarzy mi się jedynie z wyłączeniem cache procesora w biosie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 6901250
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    Lub jego uszkodzeniem (nieczęsto, ale się zdarza).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #6 6903033
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 527
    A ja sie z takim czymś spotkałem.Odklejeniem mostka południowego też bardz częsta przyczyna.

Możesz sprawdzić viktorią pod dosa. Na jakich trybach pracuje dysk.Albo specjalnym programem firmowym dosowym (HDD)
  • #7 6903664
    farmer
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Czy tak się dzieje również przy pracy na samej baterii?
  • REKLAMA
  • #8 6908499
    kamaz12
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Dzień dobry.
    Bardzo dobre pytanie FARMERA czy na samej baterii jest tak samo? (Tu brak odpowiedzi). Jeśli na samej baterii jest źle to może mieć 99% racji JAREWA. To może być mostek południowy.

Pozdrawiam
    Kazimierz
  • #9 6912396
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    Witam , dopiero teraz miałem czas się pobawić , ponieważ udało mi się zdobyć procesor na podmianę , to oczywiście to zrobiłem i problem zniknął , ale pojawił się następny , z dyskiem , ale tu sprawa jasna , kończy mu się żywot i doprasza się wymiany . Dziękuję wszystkim za pomoc , temat na razie zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Na laptopie Compaq nx7300 instalacja systemu operacyjnego trwała bardzo długo (5-6 godzin), a po restarcie brakowało loadera. Proces rozpakowywania plików był wyjątkowo wolny, a bootowanie z płyt trwało około 1,5 godziny. Dysk i pamięć RAM zostały sprawdzone na innym sprzęcie i działały poprawnie. Sugerowano uruchomienie Memtest86+ oraz reset BIOS-u do ustawień domyślnych. Podejrzewano wyłączenie cache procesora w BIOS-ie lub jego uszkodzenie. Inna możliwa przyczyna to odklejenie mostka południowego, co potwierdzono jako częsty problem w tym modelu. Zalecano testowanie dysku programem Victoria pod DOS-em oraz sprawdzenie trybów pracy dysku. Po wymianie procesora problem z instalacją zniknął, jednak pojawiły się komplikacje z dyskiem, który wymagał wymiany ze względu na zużycie. Temat został zamknięty po rozwiązaniu problemów sprzętowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA