logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DAEWOO DTZ-29G2K CP520F - TV wyłącza się po sekundzie, napięcie 8V zaniżone

scal12 19 Sie 2009 21:08 2059 8
REKLAMA
  • #1 6910981
    scal12
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Panowie,mam problem z tym TV już pisze w czym rzecz.Po załączeniu tv na ok 1s się załącza, napięcia na przetwornicy prawidłowe po czym się wyłącza i miga dioda.Wszystkie napięcia podczas migania diody ok poza napięciem 8V z 12 nóżki transformatora przetwornicy które wynosi 5,4V.Wymieniłem wszystkie kondensatorki w obwodzie przetwornicy diodę D830,transoptor,sprawdzone też rezystory i nadal nic na pilota też nie reaguje(blokada rodzicielska odpada).Dodam że awaria nastąpiła po zaniku napięcia sieci energetycznej gdy przywrócono napięcie TV już nie startował.Za wszelką pomoc będę bardzo zobowiązany, może ktoś z Panów miał podobna awarie .Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6911169
    Aleksander Borodin
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Ja bym zaczął od wsadu pamięci.
  • REKLAMA
  • #3 6911245
    scal12
    Poziom 19  
    To fakt pamięci nie podmieniałem, jutro podmienię i napisze na forum.
  • #4 6913918
    scal12
    Poziom 19  
    powracam do tematu,niestety podmiana pamięci nic nie pomogła gdy wsadze nowa pamiec zaprogramowana orginalnym wsadem dioda na przednim panelu miga bardzo szybko i tv nie próbuje wystartować natomiast na starej pamieci dioda miga wolno i na poczatku tv normalnie ma ochote wystartowacpo czym zaczyna migac dioda
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 6914144
    scal12
    Poziom 19  
    Napięcie na I823 na nóżce 2 przez moment od chwili włożenia wtyczki do sieci wynosi 3,6V po czym wzrasta do 4,7V i na takim poziomie zostaje

Na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni.
    Znaki przestankowe stawia się bezpośrednio po wyrazie, potem spacja. Zdanie zaczyna się wielką literą. Proszę o poprawienie - w szczególności pierwszy post i tytuł tematu!
    Regulamin pkt. 10.9 jednoznacznie mówi o używaniu slangu - /kondziołki/. [@m]
  • #7 6915729
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    No to po co wogóle zakładasz temat? Po co wymieniasz pamięć i wiadro elementów jeśli nie sprawdziłeś wszystkich napięć - w szczególności wszystkich dla procesora?
    Może Ci się uda i po naprawie zasilacza okaże się, że I501 to wytrzymał.
    Ciekawe w jakim stanie jest C840/41?
    Czyżby były kłopoty z wyszukiwarką? Z regulaminu punkt 14 ktoś usunął może?
  • #8 6917783
    scal12
    Poziom 19  
    A więc tak,temat założony po to ,aby ktoś kto miał podobny przypadek mógł się podzielić swoją wiedzą(może być za kase,bo wiadomo polaczki to egoiści),po drugie
    napięcia sprawdziłem (niech moderator czyta temat i opis bardziej zrozumiale ,jeden z kolegów się zapytał o stan napięcia więc napisałem).
    Wiadra elementów nie wymieniłem bo nie było takiej potrzeby,może moderator ma magiczną kule która mówi co jest uszkodzone bez potrzeby podmiany elementów, które mają wpływ na
    daną usterkę.
    I 501 wytrzymał ,a kondensatory c840/41 sa w doskonałym stanie bo są nowe.
    Kłopotów z wyszukiwarką też nie mam skoro założyłem temat, może Panowie moderatorzy maja kłopot skoro zamiast starać sie pomóc
    potrafią tylko poprawiać błędy ortograficzne.
    Tak czy siak dziękuje tym którzy mi pomogli,i po raz kolejny umacniam się w przekonaniu, że forum elektrody jest coraz gorsze,a i jeszcze
    jedno nie wiem czy punkt 14 ktoś usunoł czy nie bo mam to gdzieś...
  • #9 6919410
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Moderator czyta i nie rozumie jak to możliwe, że wszystkie napięcia dobre a potem okazuje się, że
    scal12 napisał:
    Napięcie na I823 na nóżce 2 przez moment od chwili włożenia wtyczki do sieci wynosi 3,6V po czym wzrasta do 4,7V i na takim poziomie zostaje

Skoro dobre napięcia to po co była wymiana elementów wskazanych w pierwszym poście? Dla sztuki? Dobra - nie wiadro - pół wiadra.

Moderator nie ma magicznej kuli tylko urządzenia pomiarowe i głowę do myślenia.

Mnie interesowały te stare C840/41 a nie te nowe co kolega włożył.

Kłopoty z wyszukiwarką jednak musi kolega mieć - bo zarówno problemy z 3,3V jak i ich przyczyny były opisywane, tak samo jak wymiana pamięci w wielu modelach Daewoo.
    Do tego żadna pomoc nie jest potrzebna - wystarczy tylko zgodnie z pkt. 14 regulaminu poczytać, co jest obowiązkiem każdego użytkownika forum.
    Niestety
    scal12 napisał:
    ... a i jeszcze
    jedno nie wiem czy punkt 14 ktoś usunoł czy nie bo mam to gdzieś...

Jak i wiele innych wymogów regulaminowych.

scal12 napisał:
    ...i po raz kolejny umacniam się w przekonaniu, że forum elektrody jest coraz gorsze

Ja również - a to dzięki takim użytkownikom jak kolega właśnie.
    My mamy myśleć a "fachowcy" brać kasę za nasze myślenie.
    Nawet spełnienie podstawowych wymogów regulaminu i poprawna pisownia to nadmierny wysiłek!

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor DAEWOO DTZ-29G2K CP520F po włączeniu działa około sekundy, następnie wyłącza się i miga dioda. Napięcia na przetwornicy są prawidłowe, z wyjątkiem napięcia 8V z 12 nóżki transformatora, które jest obniżone do 5,4V. Wymieniono kondensatory w obwodzie przetwornicy, diodę D830, optoizolator oraz sprawdzono rezystory, jednak problem pozostał. Awaria pojawiła się po zaniku napięcia sieciowego. Próba wymiany pamięci z oryginalnym wsadem nie przyniosła poprawy – nowa pamięć powoduje szybkie miganie diody i brak startu TV, natomiast stara pamięć powoduje wolniejsze miganie i krótką próbę uruchomienia. Napięcie 3,3V na nóżce 2 układu I823 początkowo wynosi 3,6V, potem wzrasta do 4,7V i stabilizuje się. Dyskusja zawiera sugestie sprawdzenia wszystkich napięć procesora oraz kondensatorów C840/41, które są nowe. Problem może być związany z uszkodzeniem zasilacza lub pamięci, jednak wymiana pamięci nie rozwiązała usterki. Wątpliwości dotyczą również poprawności diagnozy i wymiany elementów bez pełnej analizy napięć.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA