logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eagle v. 5.6.0 - różnice w rozstawie otworów na wydruku płytki PCB

szy_mat 22 Sie 2009 00:42 3804 8
REKLAMA
  • #1 6919540
    szy_mat
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam,
    próbuję zacząć pracę z Eagle v. 5.6.0 (wersja darmowa ściągnięta z internetu), przeczytałem chyba całe forum ;), znalazłem kilka wątków o "podobnych" problemach, znalazłem kilka niezłych kursów po polsku (raczej do starszych wersji), i... nie mogę sobie poradzić z kilkoma banalnymi (acz fundamentalnymi) problemami. ;)

1) po wykonaniu projektu płytki na podstawie schematu ideowego (automatycznie, bez żadnej ręcznej korekty), powstaje płytka która jest OK, następnie robię wydruk (A4) i... rozstaw otworów użytych elementów na tym wydruku jest inny niż w rzeczywistości (np. procesor ATTINY 2313 - 20RU - rozstaw nóżek na wydruku jest "nieco" większy)! - ten problem jest dla mnie naprawdę irytujący ;)

2) jak rozumiem, pierwszym krokiem do stworzenia projektu płytki na podstawie schematu ideowego jest funkcja Swith to Board; następnie w lewym dolnym narożniku ekranu pojawiają się elementy ze wstępnym schematem połączeń, a na pozostałej części ekranu zarys płytki o "jakichś" wymiarach:
    - żeby użyć funkcji Auto... do stworzenia połączeń na płytce, muszę najpierw przenieść wszystkie elementy do wewnątrz konturów wyświetlonej "pustej płytki" (bez tego program nie pozwala mi użyć funkcji Auto) - czy faktycznie tak jest?
    - jeżeli odpowiedź na pytanie powyżej brzmi "tak" - to czy można przenieść wszystkie elementy jednocześnie bez zmiany ich układu? (udaje mi się tylko przenosić każdy element po kolei),

3) w jaki sposób zmienić wymiary projektowanej płytki? - wiem, że taki wątek jest juz na forum wiele razy, ale ja mimo tego sobie z tym nie poradziłem :(, czy prosić o "łopatologiczne" tłumaczenie, albo namiary na "łopatologiczny" wątek ;)

Z góry dziękuję za pomoc - najbardziej nie daje mi spać problem z pkt. 1.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6919631
    _TIGER_
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 93
    Witam!
    Po pierwsze.. nie polecam darmowej wersji..
    A teraz do rzeczy:

Cytat:
    1) po wykonaniu projektu płytki na podstawie schematu ideowego (automatycznie, bez żadnej ręcznej korekty), powstaje płytka która jest OK, następnie robię wydruk (A4) i... rozstaw otworów użytych elementów na tym wydruku jest inny niż w rzeczywistości (np. procesor ATTINY 2313 - 20RU - rozstaw nóżek na wydruku jest "nieco" większy)! - ten problem jest dla mnie naprawdę irytujący

Przy oknie projektowania PCB wejdź w FILE-> PRINT SETUP... i tutaj ustawienia powinieneś mieć: Scale factor: 1 oraz Calibrate: X=1 Y=1

Cytat:
    2) jak rozumiem, pierwszym krokiem do stworzenia projektu płytki na podstawie schematu ideowego jest funkcja Swith to Board; następnie w lewym dolnym narożniku ekranu pojawiają się elementy ze wstępnym schematem połączeń, a na pozostałej części ekranu zarys płytki o "jakichś" wymiarach:
    - żeby użyć funkcji Auto... do stworzenia połączeń na płytce, muszę najpierw przenieść wszystkie elementy do wewnątrz konturów wyświetlonej "pustej płytki" (bez tego program nie pozwala mi użyć funkcji Auto) - czy faktycznie tak jest?

Tylko w darmowej wersji ;)

Cytat:
    jeżeli odpowiedź na pytanie powyżej brzmi "tak" - to czy można przenieść wszystkie elementy jednocześnie bez zmiany ich układu? (udaje mi się tylko przenosić każdy element po kolei),

Tak, można:
    Najpierw klikamy na przycisk Eagle v. 5.6.0 - różnice w rozstawie otworów na wydruku płytki PCB następnie zaznaczamy wszystkie elementy które chcemy przenieść; dalej klikamy na przycisk Eagle v. 5.6.0 - różnice w rozstawie otworów na wydruku płytki PCB i teraz klikamy prawym przyciskiem myszy na którykolwiek zaznaczony element, rozwija nam się menu.. wybieramy MOVE: GROUP i przenosimy gdzie nam się podoba. :D

Cytat:
    3) w jaki sposób zmienić wymiary projektowanej płytki? - wiem, że taki wątek jest juz na forum wiele razy, ale ja mimo tego sobie z tym nie poradziłem Sad, czy prosić o "łopatologiczne" tłumaczenie, albo namiary na "łopatologiczny" wątek

Klikamy ponownie na przycisk Eagle v. 5.6.0 - różnice w rozstawie otworów na wydruku płytki PCB i dalej klikamy na szarą linię raz lewym przyciskiem myszy i ustalamy rozmiar jaki nam się podoba.

mam nadzieję że wyjaśniłem wystarczająco "łopatologicznie" w razie problemów moje gg w profilu.

Pozdrawiam _TIGER_
  • REKLAMA
  • #3 6919653
    szy_mat
    Poziom 15  
    Dzięki wielkie! Problem nr 2 i 3 wygląda na rozwiązany. :)

...ale ten najbardziej irytujący (pkt. 1 niestety nie) - podane przez Ciebie parametry mam dokładnie tak ustawione.
    Dodam jeszcze, że różnica nie jest wielka (ale istotna) - kilka milimetrów na całym układzie.

W międzyczasie znalazłem na forum wątek o podobnym problemie - "ktoś" tworzył najpierw w Eaglu plik pdf, a dopiero później go drukował. Ja też tak robię, ale u niego pomniejszało to płytkę, a u mnie jakby powiększa - czy to może być przyczyną?
  • #4 6919663
    _TIGER_
    Użytkownik obserwowany
    Cytat:
    ktoś" tworzył najpierw w Eaglu plik pdf, a dopiero później go drukował. Ja też tak robię, ale u niego pomniejszało to płytkę,

Pomniejszało... i prawidłowo bo docelowo pdf-y "ściągnięte" z Eagle (i nie tylko) drukowane są w powiększeniu 97% zamiast 100% wystarczy zmienić opcje ;)
    Cytat:
    a u mnie jakby powiększa - czy to może być przyczyną?

Nadal twierdzę że jest to wina darmowej wersji która ma różne dziwne "udogodnienia" i braki.

Pozdrawiam _TIGER_
  • #5 6920518
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 6921223
    _TIGER_
    Użytkownik obserwowany
    Cytat:
    Chyba raczej nie, bo u mnie nic nie powiększa, a też mam darmową.

No ale chyba przyzna kolega, że darmowa wersja potgrafi przysporzyć sporo problemów (wcześniej sam używałem).
    Pozdrawiam _TIGER_

P.S. Nie powinno się nic dziać skoro ustawienia wydruku, ustawione są prawidłowo ;)
  • REKLAMA
  • #7 6921336
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 6922956
    szy_mat
    Poziom 15  
    ... też samokrytycznie przyznaję, że w tym przypadku problem tkwi najprawopodobniej pomiędzy krzesłem a klawiaturą ;). Niemniej jednak w tym przypadku jakiś problem jest...Jestem uparty, więc spędziłem nad problemem prawie całą noc... Poniżej moje wnioski.

1) nie ma żadnych problemów ze skalą płytki (również otwory "mojego" procesora są idealne), kiedy wydruk płytki wykonany jest bezpośrednio z Eagla, bez "pośredniej" konwersji pliku do formatu PDF - tak więc problem nie jest raczej związany z bibliotekami,
    2) jeżeli jednak w Eaglu "drukuje" plik do PDF, a dopiero z pliku PDF robię faktyczny wydruk, to bez wątpienia odstępy pomiędzy otworami pod procesor (i raczej na pewno również wymiaary całej płytki) są nieco za duże;
    3) bez watpienia nieraz przyda się wcześniejsze zapisanie pliku w formacie PDF, więc szukałem jakiegoś rozwiązania; znalazłem jedynie "protezę" - metodą prób i błędów dobierałem wartośc parametrów Scale factor lub Calibrate; w moim przypadku zmiana tych parametrów na wartość 0.9 pozwoliła także w PDF uzyskać płytkę o właściwych wymiarach; mniej "ręcznego" rozwiązania niestety nie znalazłem.

???
  • #9 6923198
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Co do wydruku - winę ponosi sterownik PDF. Ten sam problem występował w jednej z firm używających Cadstara 10 (świadczę pomoc techniczną dla kraju, Cadstar 11 ma już własne sterowniki). Proponuje zainstalować wirtualną drukarkę, np. bullzip pdf printer lub inną. Wówczas wybieramy opcję drukuj i zainstalowaną właśnie wirtualną drukarkę, która "wydrukuje" obraz płytki do pliku PDF.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy różnic w rozstawie otworów na wydruku płytki PCB wykonanej w programie Eagle w wersji 5.6.0 (darmowej). Po automatycznym wygenerowaniu płytki i wydruku na papierze A4 rozstaw nóżek elementów, np. procesora ATTINY2313 w obudowie 20RU, jest nieco większy niż w rzeczywistości. Ustawienia drukowania w Eagle (Scale factor = 1, Calibrate X=1 Y=1) są poprawne, jednak problem pojawia się przy drukowaniu przez plik PDF, gdzie rozmiar płytki i otworów jest powiększony lub pomniejszony w zależności od sterownika PDF. Bezpośredni wydruk z Eagle nie powoduje błędów skalowania. Dyskusja wskazuje, że problem może wynikać z użycia darmowej wersji Eagle, która ma ograniczenia i niedogodności, oraz z nieoptymalnych sterowników PDF. Proponowane rozwiązanie to użycie wirtualnej drukarki PDF (np. Bullzip PDF Printer) zamiast standardowego sterownika, co pozwala na zachowanie właściwej skali wydruku. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe błędy w bibliotekach elementów, choć w tym przypadku nie miały one wpływu na problem skalowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA