logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zwarcie na płycie K8N4-E deluxe mogło uszkodzić porty USB? Jak naprawić?

shoferus 22 Sie 2009 09:34 2627 5
REKLAMA
  • #1 6919891
    shoferus
    Poziom 10  
    Dzień dobry,
    Postaram dokładnie opisać co się stało:

Pewnego dnia wykręciłem z starego sprawnego zasilacza wentylator który był na 2 piny i zakupiłem wtyczkę na 3 piny i wszystko podłączyłem, ale nie zabezpieczyłem tego żadną izolacją, chciałem tylko sprawdzić czy coś pomoże w chłodzeniu płyty głównej. Niestety dwa kable stykły się ze sobą i powstało zwarcie. Moim zdaniem jest to jakiś tranzystor.. pojawiło się na nim małe pomarańczowe światło oraz wydzielił się nieprzyjemny zapach.
    Po dokładnych oględzinach płyty głównej uruchomiłem kompa ponownie. Zmierzyłem wszystkie temperatury i napięcia. Wszystko chodzi tak jak wcześniej.. ale.. po kilku dniach gdy chciałem sprawdzić zdjęcia i podpiąłem pod usb aparat okazało się że usb nie działa.
    Czy można samemu wymienić ta część i czy to może być przyczyną niedziałających portów usb? Czy mogło coś jeszcze się uszkodzić? Dodam że mam wentylator pod usb i normalnie się kręci..

Legenda:
    1- tutaj był wentylator pod płytę główną, wyciągnąłem wtyczkę i zamontowałem "mój" przerobiony wentylator
    2- ten chyba tranzystorek sie przepalił
    3-tu podpięty był wentylator pod procesor( po przepaleniu tranzystorka wtyczka nie działa)
    4- podpiąłem go do gniazda obok i narazie działa.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6923021
    Enson
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Trudno jednoznacznie zdiagnozować problem. Ale obawiam się ze mogłeś uszkodzić płytę poważniej niż ci się wydaje, uszkodzeniu mogły ulec elementy których nie da się wymienić. Wiatraczek USB działa bo korzysta tylko z pinów zasilających. Niestety może okazać się ze czas działania płyty jest tylko kwestią czasu, ale spróbuj też zrestartować biosa zworkami na płycie może coś pomorze.
  • REKLAMA
  • #3 6923852
    shoferus
    Poziom 10  
    Zrestartowałem biosa lecz nic to nie dało.. Czy zagrożone są inne podzespoły podczas użytkowania tej płyty?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6924150
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 56
    Witam Kolegę,
    Proszę o zrobienie dokładnego zdjęcia okolic spalonego tranzystora (nr 3.)
    Być może jest uszkodzony układ odpowiedzialny za sterowanie wentylatorami, być może też tranzystor był odpowiedzialny również za zasilanie USB.

Czy są zagrożone inne podzespoły? Raczej nie, chociaż osobiście wymieniłbym ten spalony tranzystor.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 6924663
    shoferus
    Poziom 10  
    Zamieszczam dokładniejsze zdjęcia:

Czy zwarcie na płycie K8N4-E deluxe mogło uszkodzić porty USB? Jak naprawić? Czy zwarcie na płycie K8N4-E deluxe mogło uszkodzić porty USB? Jak naprawić? Czy zwarcie na płycie K8N4-E deluxe mogło uszkodzić porty USB? Jak naprawić?

Czy zwarcie na płycie K8N4-E deluxe mogło uszkodzić porty USB? Jak naprawić? Czy zwarcie na płycie K8N4-E deluxe mogło uszkodzić porty USB? Jak naprawić? Czy zwarcie na płycie K8N4-E deluxe mogło uszkodzić porty USB? Jak naprawić?

• Pomocny post
    #6 6928249
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 56
    Do dalszych napraw będzie Ci potrzebna lutownica i miernik.

Wylutuj uszkodzony tranzystor. Zmierz napięcia na lewej nodze i "blaszce" tranzystora. Uważaj tylko, żeby tym razem nie zrobić zwarcia końcówką miernika ;)
    PS. "Masę" najlepiej zaczepić do czarnego przewodu tzw. molexa, czyli wtyczki zasilania takiej jak od dysku /cd-romu.
REKLAMA