logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tranpotnder 123200MHz co zrobic żeby wyszukiwał programy

Cebuloss 06 Cze 2004 11:26 12183 36
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego podczas skanowania transpondera 12322 MHz tuner nie znajduje żadnych kanałów?

Jeśli tuner nie widzi transponderów powyżej 12 GHz, najczęściej nie przełącza się na górne pasmo: sprawdź, czy konwerter jest universal z ustawieniami LOF 9750/10600 i czy karta wysyła 22 kHz oraz prawidłowo obsługuje polaryzację [#685725][#7446296] Skanowanie po NIT może też nie znaleźć wszystkiego, więc warto przetestować pełne skanowanie satelity i aktualne pliki transponderów zamiast polegać tylko na jednym transponderze [#7446296][#685185] W tym wątku po wykluczeniu anteny i konwertera okazało się, że karta SS2 była wadliwa, nie obsługiwała poprawnie wysokich częstotliwości, a po jej wymianie wszystkie kanały zaczęły działać [#690792][#699985]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 678042
    Cebuloss
    Poziom 11  
    Witam
    Jak to możliwe że jak skanuje tansponder polsatu 12322 MHz to nie widzi mi nic na tym transpoterze(żadnych kanałów)?Czym to może być spowodowane??
    Prosze o jakiekolwiek sugestie
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 678336
    Marek-B
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    Napisz najpierw jaki masz sprzęt. Może konwerter masz od analogu. Nie czyta ci wyższych częstotliwości.
    Czy tylko tego transpondera , czy wszystkich powyżej 12000.
  • #3 683648
    Cebuloss
    Poziom 11  
    witam
    Mam kartę sat skystar2 oprogramowanie do niej:
    progDVB 4.38.6
    Yankse 1.23
    Technisat 4.2.11
    Snich 3.0
    link do konwertera, którego posiadam
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25974528

Żadnego pow 12000 transpondera mi nie wykrywa
    Konwerter jest fullband chyba

ale dziwne jest, że odczytuje sygnał tylko z transpondera 12360000 ale widzi tylko kodowane kanały cyfry+ żadnych polsatu(a powinny tam być)
    Jak posługuje się gotowa listą kanałów to kanały znajdujące się na transponderze mają sygnał na poziomie 59% ale nie ma obrazu ani dzwięku, a jak skanuje ten transpoder to kanałów wogule nie wykrywa (mowa tu o transpondrze 12360000) co do pozostałych (pow 12000), to nawet na gotowej liście kanałów sygnał jest na poziomie 0% i ciemność ciemność ciemność

Dziękuje i
    Pozdrawiam

Wygląda na to, że nie odcztuje kanałów o częsotliwości pow 12000, ale dlaczego, jak konwerter jest ok, może kabel, albo coś innego

ps. Proszę o rade, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy
  • #4 683782
    _Zbyszek_
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Gdyby nie historia z 12.360 to wyglądałoby jakby konwerter nie dostawał 22kHz lub z innego powodu nie przełączał się na górne pasmo.
  • #5 684246
    Cebuloss
    Poziom 11  
    Sprawdziłem na dwóch konwerterach oba były chyba fullband:
    1. Konwerter cyfry sharp
    2. podałem wcześniej

Jeżeli nie konwerter to co to może być
    A może wina tego, że satelita umieszczona jest nie na dachu, a na 1 piętrze

?

Pozdrawiam
  • #6 684305
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 101
    skanuj calego satelite , prog ma zjeban* skanowanie tranponderowe z pozycji innych niz diseqAA , po prostu nie zmienia poprawnie diseqa przy skanowaniu transponderowym .

Masz diseqa?
    Gdzie masz HB?

A jak masz tylko jedna pozycje to jeszcze jest taki motyw ze jak znajdzie ci kanaly z danego tranpondera to kanaly doda do listy , ale setingi sa jakos niepoprawnie zapisywane i jest ciemno.

Musis zprzeskanowac calego satelite , wtedy zapisuje poprawnie.

Na 12360 nie ma zadnych kanalow z cyfry , tylko paczka polsatu+rmf +puls.

Jak chesz dobrze skanowac konkretny tranponder to nie progiem , sproboj dvbdream jest podobny do proga , i w niektorych miejscach jest lepszy od niego , albo MT ,SV .

Oba konwertery dobrze dzialaj z SS2 , kiedys byl problem z pewnymi philipsa od bylej wizji tv.
    Czy antena jest na pietrze czy na dachu to nie gra roli byle miala otwarte niebo.

A po za tym to wiecej dowiesz sie na forum typowo DVB PCI
    forum.esat.pl
  • #7 684514
    Cebuloss
    Poziom 11  
    Witam i dziękuję za odpowiedzi

Nie mam disqeta, skanowałem dvbDream ale rezultat byl taki sam jak w ProgDVB. Jak probuje skanowac transponder to zadnych kanalow mi nie wyswietla (bo nie ma sygnalu z transpondera, wiec nie ma co skanowac - tak mi sie wydaje)

Skanowałem również technistatem ( prog dostaje sie przyzakupie karty) próbowałem dla 2 sterowników 4.2.8 i 4.2.11. Uruchomiłem server4PC i wprowadziłem ręcznie parametry transpondera 12360000 i wykrył sygnał z tego transpondera.(napisał mi "Network" jako Cyfra +), za to jak skanowałem inne kanały pow 1200 MHz to nawet sygnału z nich nie było. (Sam ustawiałem tależ na HB 13E przez ten program). Ogólnie juz na poziomie server4PC nie ma sygnałów pow 1200MHz z wyjątkiem jednego 12360000 Hz

Link, do pliku, który pokazuje mi, że na transponderze 1236000 Hz są tylko kanały cyfry
    :)
    http://www.free.of.pl/c/cebulos/11.jpg

Może wkońcu ktos wymyśli

ps. A może to wina sieciowki, tez mam podlaczona, czy konflikty miedzy nimi moga powodowac brak sygnalu z niektorych transponderow?

Dziękuję za odpowiedzi
  • #8 684624
    Cebuloss
    Poziom 11  
    Wydaje mi sie ze znalazlem przyczyne awarii. Podczad monitorowania stanu karty SkyStar2 Programem ProgDVB wyświetla mi komunikat : "Disable power on LNB"
    screenshot: http://www.free.of.pl/c/cebulos/screen.JPG

Co to znaczy ? i
    jak temu zadzialac ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 684678
    dex
    Poziom 27  
    to nie jest 12360 , co gdzie patrz lyngsat.com
    To nie jest wina sieciowki , ja mam ich 4.

Sluchaj moze t akart ajest uszkodzona?? , albo cos zle skonfigurowane , zle pliki transpnderowe? Podlacz jakis stavjonarny tuner zeby miec pewnosc ze to nie sprawy antenowe.

EDYCJA:
    http://www.lyngsat.com/hotbird.html
  • #10 684778
    Cebuloss
    Poziom 11  
    dex napisał:
    to nie jest 12360 , co gdzie patrz lyngsat.com

sorki ale nie rozumiem za bardzo
  • #11 684847
    dex
    Poziom 27  
    ten twoj 12360 to jest 11513 BARDZO DZIWNE, no a znajduje ci wyszytko jak trzeba przy skanowaniu calego satelity???

A jescze powiem zeby sygnal z trnapondera w setup4pc byl pokazywany , wszystkie parametry musza byc poprawne tak jak jest w rzeczywistosci , freq,symbolrate,polarity.

To "monitorowanie" , to tylka taka lista ktora karta jakie ma mozliwosci-co obsluguje.

Jaki masz power na TVN , jaki na TPSxxxx ?
    Masz tak zaznaczone to w lewym dolnym rogu?
    Załączniki:
    • Tranpotnder 123200MHz co zrobic żeby wyszukiwał programy dddd.JPG (26.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 685122
    Cebuloss
    Poziom 11  
    Jak skanuje calego satelite, to nie wyszukuje mi kanalow pow 12000.
    TVN z platformy ITI odbiera cały. (transponder 11408000) sygnał jest na poziomie ok 60%.

Na jakim transponderze jest TPS?

Jak wyszukiwałem transpnder przez server4PC to wprowadzałem wszystkie dane ze stronki także musi być ok

A może to wina zasilania, nie ma energii, żeby właczyć urządzenie LNB (za słaby zasilacz)?
  • #13 685185
    dex
    Poziom 27  
    TPS sa na 10758
    i to jest chyba najmocniejszy tp z HB (u mnie tvn max55% TPSmax75%) podobnie powinno byc u ciebie.

Ale jesli masz gotowa liste kanalow to musi dzialac.
    Prog jednak wiecej robi bledow w nowych wersjach niz poprawek.

Jesli DVBdream nie znajduje poprawnie to dziwne ,albo cos jest uwalone konwertery dwa to raczej odpada , z tym zasilaniem watpie jaki masz zasilacz , co masz 4dyski ? Disable power LNB , znaczy tyle ze mozna wylaczac sobie zasilanie konwertera w diseq\satelita\property

Sproboj jescze uaktualnic pliki ini(np 0130.ini>>HB13E) te co trzymaj adane o tranponderach.
    W dream masz tam taki tools do pobierania z netu.Mozesz tez pociagnac od razu liste kanalow *.sdx, po pobraniu z neta musisz to zaimportowac, laduje pobrane pliki chyba to folderu tools.
    Pliki z tranponderami mozna skopiowac do progdvb ten sam format , a prog ma czesto je nieaktualne.
  • #14 685219
    dex
    Poziom 27  
    Tak jescze mysle ze tak czy owak to bez nawet progdvb dream itp . jak wpiszesz dane do setup4pc tak jak nizej , power musi sie pojawic!
    jesli go nie ma to jest albo cos zrypane albo zle zainstalowane , konflikt itp.

wejdz w progu na jakis kanal z "tego twojego 12360" i zobacz co w setup4pc\status. Jaka tam jest faktyczna czestotliwosc bo te kanaly ktore ci tam prog wyswietlil sa na 11,513 .Setup musi byc odpalony wczesniej niz prog .
    Załączniki:
    • Tranpotnder 123200MHz co zrobic żeby wyszukiwał programy sss.JPG (36.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 685570
    Cebuloss
    Poziom 11  
    Witam
    Wsylam pare screenshot'ów moze cos pomoga, wydaje mi sie ze ani porgDVB ani DVBderam nic nie zdzialaja, jezeli nie bedzie normalnego sygnalu z transpondera. Wina wg mnie lezy gdzies w okolicach technisata, albo sterownikow, albo karta padnieta, a wg Ciebie?
    Załączniki:
    • Tranpotnder 123200MHz co zrobic żeby wyszukiwał programy SygTransSAT10758.JPG (127.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tranpotnder 123200MHz co zrobic żeby wyszukiwał programy Trans11513.JPG (137.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tranpotnder 123200MHz co zrobic żeby wyszukiwał programy PolSport12360.JPG (114.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tranpotnder 123200MHz co zrobic żeby wyszukiwał programy Polsat12322MHz.JPG (115.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 685613
    dex
    Poziom 27  
    wszystkie sterowniki technisatowe sa ok poczawszy od 4.2.2 az do najnowszego .

Ta karta jest nowa?Jaki rev?
  • REKLAMA
  • #17 685654
    Cebuloss
    Poziom 11  
    Karta jest nowa, ma ok 2 tygodni mam na nia 12 mies gwarancji

Nie wiem co to jest "rev"...

Pozdrawiam
  • #18 685725
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Witam
    Nie przełącza Ci na górne pasmo.
    Sprawdź ustawienia oscylatorów konwertera. Dolny ma być 9750 a górny 10600. Wygląda na to że górny masz ustawiony również na 9750 , albo nie podaje sygnału 22 kHz. Dlatego odbierasz przypadkowo ten transponder, wynika to z różnicy 12360 - 11513 = 847 MHz to jest różnica między górnym a dolnym oscylatorem 10600 - 9750 = 850 MHz.
  • #19 685751
    Cebuloss
    Poziom 11  
    tomarex napisał:
    Witam
    Nie przełącza Ci na górne pasmo.
    Sprawdź ustawienia oscylatorów konwertera. Dolny ma być 9750 a górny 10600. Wygląda na to że górny masz ustawiony również na 9750 , albo nie podaje sygnału 22 kHz. Dlatego odbierasz przypadkowo ten transponder, wynika to z różnicy 12360 - 11513 = 847 MHz to jest różnica między górnym a dolnym oscylatorem 10600 - 9750 = 850 MHz.

A gdzie sprawdzić ustawienia oscylatorów konwertera, i gdzie je zmienić
  • #20 685812
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Szukam ale coś nie mogę znaleźć tych ustawień bo dawno nic nie zmieniałem gdyż SS2 chodzi mi od ponad roku bez żadnej ingerencji.
    Jest napewno bo pamiętam wzrokowo to okienko, wpisywało się tam cz. dolnego i górnego oscylatora i cz. przełączania z dolnego na górne pasmo.
  • #21 686035
    dex
    Poziom 27  
    to jest w progu w ustawieniach satelity dieseqc\satelita\property ale domyslnie jest ustawione prawidlowo , wiec musiales zmienic wczesniej

W technisacie masz takze 22kHz/33/44 tak jak wyzej na zdjeciach , zreszta u mnie przelacza ten technisatowy nawet gdy dam mu "none" .
  • #22 686043
    Cebuloss
    Poziom 11  
    poszukalem wkoncu tego, i bylo dobrze tylko, jak chcialem wprowadzić wartości LNB, to jak nacisnalem na LOF1 poprosil mnie zebym podal wartosci z zakresu od 0 do 0 innych wartosci nie przyjmowal
    podobnie w Switch i LOF2

a znalazlem to w setup4PC -> Edit
  • #23 686048
    dex
    Poziom 27  
    jeden i drugi przyjmuje mi to co wpisuje. Po instalce ni cnie trzeba zmieniac .
    Jesli kopiowales jakie sustawienia z czyjejs instalacji byc moze nie czyta tych setingow poprawnie , zainstaluje jeszce raz proga .ale technisat powinien przelaczac pobaw sie tam tym 22/33/44kHz .A jak nie to juz nie wiem byc moze konwerter uwalony?
    Załączniki:
    • Tranpotnder 123200MHz co zrobic żeby wyszukiwał programy 32.JPG (31.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 686107
    Cebuloss
    Poziom 11  
    Proga i technisata przeinstalowywalem juz dziesiątki razy
    nie to nie daje, nie uzywalem czyjejś konfiguracji

Jak otworzyc okno LNB Settings(to pierwsze wiem jak wlaczyc)

Edit satelite mam chyba dobrze ale czy na liście transponderow w w server4PC ma byc tylko 1 transponder, na astrze jes 6, dodam że nic nie zmienialem, wszystko jest domyślnie

UPDATE:
    O to drugie okno tez mam tak samo jak ty
    Ten screen z jednym transponderem dotyczy HotBirda
    Załączniki:
    • Tranpotnder 123200MHz co zrobic żeby wyszukiwał programy transManagment.JPG (21.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tranpotnder 123200MHz co zrobic żeby wyszukiwał programy EditSatelite.JPG (33.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 686113
    dex
    Poziom 27  
    pisalem wyzej

transpondery z technisata cie nie interesuja one sa tylko do tych serwisow internetowych.
    Kazdy program korzysta ze swoich plikow z danymi o tranponderach i kanalach.
  • #26 686242
    Cebuloss
    Poziom 11  
    Witam
    sprawdzilem czy konwerter odbiera wysokie czestotliwości na tunerze telewizyjnym (byly kreski na ekranie, ale obraz byl [pewnie dlatego ze to stary tuner]),
    kanal TV4 odbieral mi na nim (transponder 12322) bez problemów natomiast na SS2 sygnał = 0%

Próbowałem zmieniać porty PCI ale też to nic nie dało

Chyba bedzie trzeba wymienic karte
  • #27 686457
    dex
    Poziom 27  
    1.Ale TV 4 w analogu na HB jest na 11431 wiec sprawdz czy masz np:
    M2>> 12130 H , bo to ze jest tv4 nic nam nie mowi czy kowerter odbiera powyzej 12Ghz

2.sluchaj na nowych kartach jest taki jumper do "zgodnosc ze starym PCI standartem" czy jakos tak ,
    jak masz stara plyte glowna to sproboj moze cos to da ,

Dziwne ze miales to ograniczenie czestotliwosc od 0 do 0 ??
  • REKLAMA
  • #28 687463
    Cebuloss
    Poziom 11  
    Specjalnie patrzyłem na częstotliwość, na tunerze, i bylo 12322
    A jesli chodzi o płyte, to wydaje mi się, że mam w miare nową (motherboard) procesor athlon 1800+.

ps Czy to normalne ze sa te paski (podłączyłem tą satelite, co mam do kompa), na kompie nie mialem paskow, a na tunerze televizyjnym tak (dodam ze tuner nie jest nowy)??

Dzięki bardzo za pomoc
  • #29 687646
    dex
    Poziom 27  
    To byl tuner analogowy?tak rozumiem skoro te paski na ekranie??
    Nie ma bata TV4 niekodowane jest tylko w analogu na 11431 .

Mozesz sprawdzic w konfiguracji tego analoga jakie sa wpisane oscylatory?
  • #30 687659
    Cebuloss
    Poziom 11  
    Masz racje, przed chwilą jeszcze raz sprawdzilem i rzeczywiscie bylo 11433 czy jakos tak

A gdzie sprawdzic te oscylatory, i jak są oznaczone
    LOF 1 i LOF 2 może?

To jednak nie przetestowalem sat na wysokich czestotliwosciach ,
    na jakim niekodowanym kanale najlepiej to zrobić ?(prosze podaj parametry)

A moze na tunerze analogowym podobnie jak na konwerterterze analog nie mozna odtworzyc kanalow o wysokiej czestotliwosci

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem polegał na braku wykrywania kanałów na transponderach o częstotliwościach powyżej 12 GHz przez kartę satelitarną SkyStar2. Pomimo poprawnego sygnału z transpondera 12360 MHz (kodowane kanały Cyfry+), nie pojawiały się kanały Polsatu, a transpondery powyżej 12 GHz nie były w ogóle wykrywane. Przyczyną okazał się brak zasilania LNB (komunikat "Disable power on LNB") oraz nieprawidłowe przełączanie pasma górnego/dolnego przez konwerter, co mogło wynikać z błędnych ustawień oscylatorów lokalnych (LOF1 i LOF2) lub braku sygnału 22 kHz do przełączania pasma. Użytkownik nie posiadał przełącznika DiSEqC, co utrudniało automatyczne przełączanie. Próby skanowania transponderów różnymi programami (ProgDVB, DVBdream, Technisat) nie przynosiły efektu. Po wymianie karty na nową problem zniknął i wszystkie kanały zaczęły być poprawnie odbierane. W dyskusji podkreślono także znaczenie aktualizacji plików transponderów, poprawnej konfiguracji instalacji antenowej, zasilania LNB oraz kompatybilności sprzętu. W późniejszym wpisie pojawiła się sugestia, że problem z kartą SkyStar2 można rozwiązać także zdalnie, jednak szczegóły nie zostały podane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA