logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć BIOS do płyty ACORP 6VIA81P po awarii?

gleszek 27 Gru 2002 10:24 2008 15
REKLAMA
  • #1 70974
    gleszek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Posiadam płytę 6VIA81P po czarnobylu. Poszukuję biosu do tej płyty. szukałem ( chyba nieskutecznie) w sieci, lecz wszędzie tylko upgr. Gdyby Ktoś mógł pomóc z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 70984
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Czarnobyl nie skasował całej zawartości flesza tylko właśnie tą część którą można upgradować. A więc już masz potrzebny plik, pozostało Ci tylko wgranie go do flesza. Problem może być tylko wtedy gdy bios tej płyty nie ma boot blocku, wtedy będziesz musiał użyć zewnętrznego programatora lub innej płyty do wgrania pliku z biosem.

Świetna stronka o BIOSach:

http://bios.help.pl
  • #3 70996
    gleszek
    Poziom 16  
    próbowałem z upgr. lecz nie wyszło: dorwałem na jakiejś stronie biosa (nie pamiętam gdzie) rzekomo do tej płyty zaprogramowałem i nic. Płyta nadal cicha i głucha (tylko wiatrak kręci)
  • #4 70998
    Masster
    Poziom 32  
    Spróbuj tym który jest w załączniku, ściągnięty ze strony producenta, jeżeli to nie pomoże to płyta pewnie jest uszkodzona w jakiś inny sopsób.
    Programowałeś flesza w płycie czy w zewnętrznym programatorze?
    Załączniki:
    • 6via81pc.zip (153.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 71003
    gleszek
    Poziom 16  
    w zewnętrznym programatorze. dzięki za plik spróbuję pobawić się z tą płytką jutro. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 71011
    Masster
    Poziom 32  
    I tu może być problem, bo jeżeli w biosie był boot block to go wymazałeś i teraz niema prawa ruszyć. Możesz zwrócić się do supportu firmy acorp ale nie wiem czy przyślą Ci całą zawartość flesza.

Ich strona:

http://acorp.com.tw
  • REKLAMA
  • #7 71023
    gleszek
    Poziom 16  
    Czyli robi się mały problem. okaże się co z tego wyniknie. pozdrawiam
  • #8 71177
    Jaca
    Poziom 32  
    Ocena: 217
    Podaj jakie oznaczenie ma kość FLASH na płycie.
  • REKLAMA
  • #9 71200
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Witam!

Ja mam taką płytę. Nie wiem, czy to coś da ale w razie czego mogę zczytać kość na willemie i przesłać Ci bina.

Tak, więc jakby co to daj znać
  • #10 71234
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    LEM napisał:
    ...... ale w razie czego mogę zczytać kość na willemie i przesłać Ci bina.

Myślę,że warto by było stworzyć taką bazę BIOS-ów na TYM forum.Po prostu każdy kto już ma jakiegoś BINA którego "doświadczał" to "się nim chwali".
  • #11 71408
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    :arrow: mgim myślę, że masz rację. Mamy już "usterki" to dlaczego nie możemy też mieć na forum bazę biosów. Możnabyłoby zamieszczać biosy do różnych płyt, ale tylko takie, które są na 100% pewne i sprawdzone. Gdyby każdy z nas (zainteresowanych) mógł podesłać taki właśnie sprawdzonu BIN to z czasem moglibyśmy mieć całkiem przyzwoitą bazę do której możnabyłoby sięgać w razie potrzeby.

Jednak ostatnie słowo należy do admina - jeśli o mnie chodzi to jestem jak najbardziej za 8)
  • #13 72710
    gleszek
    Poziom 16  
    Witam!!
    Co do bazy biosów jestem za.

Co do płyty - podnieniałem dwie wersje "biosa" z netu i objaw zawsze taki sam - mrugnie klawiatura, rusza wiatrak, płytę można spokojnie załączyć i wyłączyć włącznikiem ale głośnik nawet nie piknie i na tym koniec zabawy.
    LEM gdybyś mógł proszę o przesłanie biosu. Kość jeżeli się nie mylę jest 1M.
    Pozdrawiam wszystkich
  • #14 72769
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    gleszek napisał:
    LEM gdybyś mógł proszę o przesłanie biosu. Kość jeżeli się nie mylę jest 1M

Pewnie, że mogę :lol: Masz tu dosłownie przed chwileczką zczytanego BINa. U mnie na tej płycie ten BIN siedzi w kości Atmela, a ściślej mówiąc to w AT49F002T 8)

Daj znać o efektach.
    Załączniki:
    • 6via81p.zip (153.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 72803
    gleszek
    Poziom 16  
    Wielkie dzięki za plik. Kostkę zaprogramowałem i testował będę w domu. Jestem ciekaw co z tego wyniknie.
    Pozdrawiam

LEMie serdeczne dzięki płyta ruszyła od kopa.
    Pozdrawiam i dziękuję.
  • #16 73569
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Cieszę się, że mogłem pomóc. :lol:

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna ACORP 6VIA81P po uszkodzeniu BIOS-u (tzw. "czarnobyl") wymaga ponownego wgrania poprawnego pliku BIOS. Uszkodzeniu uległa część pamięci flash, którą można było aktualizować, jednak jeśli BIOS nie posiada boot blocku, konieczne jest użycie zewnętrznego programatora do wgrania pliku. Próby aktualizacji standardowym upgraderem nie powiodły się, a płyta nie uruchamia się (brak sygnału dźwiękowego, tylko wiatrak działa). Użytkownik otrzymał plik BIOS zczytany z kości Atmel AT49F002T (1M) i po zaprogramowaniu kości zewnętrznym programatorem płyta ruszyła poprawnie. W dyskusji pojawiła się propozycja stworzenia bazy plików BIOS na forum, co mogłoby ułatwić przyszłe naprawy. Wskazano również strony pomocowe: http://bios.help.pl oraz producenta http://acorp.com.tw.
REKLAMA