logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Touareg 2.5 tdi - silnik nierówno pracuj na biegu jałowym

asdfghjkl 28 Sie 2009 23:21 25295 19
REKLAMA
  • #1 6955642
    asdfghjkl
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam problem z silnikiem BAC 2.5 tdi w Touaregu.
    Najczęściej usterka pojawia się gdy silnik jest rozgarzny. Trzęsie się na biegu jałowym, jak by pracował na 4 cylindry a obroty delikatnie falują (po dodaniu gazu na chwile przestaje)
    Tego efektu niema w toczącym się samochodzie do momentu zatrzymania się (jadąc powiecmy 20 Km/h na luzie obroty są stabilne i silnik się nie trzęsie).
    VAG nie pokazuje żadnych błędów w sterowniku silnika.
    Nie wiem w czym moze leżeć problem?
  • REKLAMA
  • #2 6988614
    tkoziol

Poziom 19  
    Ocena: 155
    Sterownik pompy do naprawy, jeżeli pompa ve z nastawnikiem hdk, bo nie napisałeś który rok.
    Konto firmowe:
    DIESPOL
    żelków kolonia ul.swoboda88, Stadniki, 08-110 siedlce
  • REKLAMA
  • #3 6988727
    Tommi029
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Diagnostyka to nie czytanie błędów!

jak parametry jak trzesie??

"tkoziol"- to jest PD 5 rzędowa
  • #4 6990045
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1233
    tkoziol napisał:
    sterownik pompy do naprawy jeżeli pompa ve z nastawnikiem hdk bo nie napisałeś który rok

już w którymś z kolei temacie czytam, że wskazujesz na usterkę sterownika pompy wtryskowej - nawet przy błędach związanych z przeładowywaniem turbo,
    w silniku BAC nie ma pompy wtryskowej ani jej sterownika a jeśli już piszesz o pompie VE do były one w starych klekotach sterowane mechanicznie lub półelektronicznie, nastawniki są na pompach VP m.in. VP 37
    i trzeba zrobić diagnozę jak słusznie wskazuje Tommi029
  • REKLAMA
  • #5 7007570
    asdfghjkl
    Poziom 11  
    Rok 2004 na PD
    Jeden z magików z renomowanej tuningowni we Wrocku stwierdził że z silnikiem jest ok ale... podejrzewa sprzęgło dwumasowe.
    Mam pytanie - jak, gdzie i czy w ogóle można sprawdzić taki dwumas bo z doświadczenia wiem że niekoniecznie musi to być przyczyną.
  • #6 7007747
    yarecky3
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    na moje oko też stawiam na dwumas.
    Sprawdzić za bardzo nie ma jak. Jedynie po wyciągnięciu go ruchem skrętnym prawo lewo wyczuć czy nie ma minimalnego luzu.
    A jak z samochodem pod obciążeniem? Objawy tylko na jałowym?
  • #7 7033104
    lukaszennis
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    czujnik polozenia wału kolego to Twoj problem
  • #8 7035582
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 8161264
    asdfghjkl
    Poziom 11  
    Przypadkiem znalazłem przyczynę nierównej pracy silnika :D
    Nie było to wcale związane ze sprzęgłem dwu-masowym tylko banalne rozszczelnienie układu dolotowego, a konkretnie gumowy przewód wychodzący z obudowy filtra powietrza ( tam jest takie mocowanie do filtra za pośrednictwem dwóch długich śrub ) jakiś magik dał tam krótkie śruby :!::!: . Góra trzymała a dół fruwał.
    Teraz silnik pracuje OK.
  • #10 8304134
    DACK
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam mam podobny problem jak kolega(TOUAREG 2,5 tdi r5) tzn silnik wpada w lekkie wibracje, wolne obroty ok ale przy lekkim dodaniu gazu miedzy 800 o/min a 900o/min silnik dostaje lekkie wibracje na wyzszych obrotach jest ok.Nie ma spadku mocy przyspiesza normalnie.Co zauwazylem ze przy zmianie biegow silnik gwaltownie spada z obrotow tak jakby mial zgasnac ,ale nie gasnie.Dodam ze byl w serwisie na przegladzie przy 120 000km teraz ma 123 000km.Serwis wymienil wszystkie filtry wiec mysle ze moze to nie jest problem filtrow paliwa czy powietrza.Podejrzewam cos z powietrzem moze jak u kolegi ,sprawdzalem wszystkie wezyki i rurki nic nie znalazlem moze macie jakies pomysly .W najgorszym razie pojade do ASO ale juz znam ich gadke, zaczna od nowa wszystko wymieniac zanim znajda usterke a wydaje mi sie ze jest to cos banalnego.Dziekuje za wszystkie wskazowki
  • REKLAMA
  • #11 9719612
    feder7
    Poziom 10  
    Ocena: 58
    Kolego powiem ci tylko tyle.Sa to pompowtryskiwacze,ktore poprostu leja paliwo i nie spala do konca.Z czasem bedzie gorzej pracowal.Jeden zacznie lac po tem wszystkie padna. Rowniez moga byc ta uszczelniacze na wtryskach.Ostatni to samo mialem , wymienilem po/wtryski i jest oki.
  • #12 9722369
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1577
    feder7 napisał:
    Kolego powiem ci tylko tyle.Sa to pompowtryskiwacze,ktore poprostu leja paliwo i nie spala do konca.Z czasem bedzie gorzej pracowal.Jeden zacznie lac po tem wszystkie padna. Rowniez moga byc ta uszczelniacze na wtryskach.Ostatni to samo mialem , wymienilem po/wtryski i jest oki.

I wiesz to bez diagnostyki,masz nosa.Gratuluję
  • #13 12029181
    rszuberska12345
    Poziom 1  
    Cz po wymianie pompowtryskiwaczy.w vw touareg 2.5 disel trzeba wpisywac kody
  • #14 12029349
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    rszuberska12345 napisał:
    Cz po wymianie pompowtryskiwaczy.w vw touareg 2.5 disel trzeba wpisywac kody
    Nie.
  • #15 13380200
    tadek0909
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Koledzy mam problem zakupiłem sobie Touareg 2.5 tdi R5 po tym jak przyjechałem domu zauważyłem że na postoju zaczął silnik nierówno pracować tak ja by chciał zgasnąć. Po dodaniu gazu wszystko ok, i jak wcisnę sprzęgło bo to manual też przestaje. Wie może ktoś co to może być. Bo jak zawsze mechanicy jeden mówi że dwumas a inny wtryski lecz gdyby dwumas to by chyba coś szarpało a tu nic, a znów wtryski chyba też nie bo po wciśnięciu sprzęgła by było tak samo a to ustaje. Proszę o pomoc.
  • #16 17131651
    SB06XSX
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich forumowiczów .
    Ja rozwikłalem ta zagadkę.Jestem poświadczem touarega z 2,5 TDi , R5 ,BAC silnik.

Miałem spadki mocy , gwizdy podczas obciążenia , i gdy silnik się rozgrzał do 90 stopni a temperatura 60-70 stopni silnik zaczynał sporadzycnie falować tak ze aż cała buda się trzęsła .

Sprawdzałem wszytko aż okazało się ze wystarczyło odłączyć Podciśnienie od zaworu EGR.
    Teraz silnik pracuje jak dawniej , nie kopci , i ma moc jaka powinien mieć .
  • #17 17133956
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1577
    SB06XSX napisał:
    Ja rozwikłalem ta zagadkę.J
    SB06XSX napisał:
    rawdzałem wszytko aż okazało się ze wystarczyło odłączyć Podciśnienie od zaworu EGR.

Nie rozwiązałeś problemu , tylko zamaskowałeś swoim działaniem przyczynę usterki.
  • #18 17133968
    SB06XSX
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Ok dzięki za informacje
  • #19 20160630
    klimatolog
    Poziom 2  
    Witam czy ktos uporal sie z tym problemem ?
  • #20 20463670
    Tsport
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    >>17131651
    Jak tam działał silnik bez tego podciśnienia? Doszedłeś do tego co było przyczyna?

Dodano po 1 [minuty]:

SB06XSX napisał:
    Witam wszystkich forumowiczów .
    Ja rozwikłalem ta zagadkę.Jestem poświadczem touarega z 2,5 TDi , R5 ,BAC silnik.

Miałem spadki mocy , gwizdy podczas obciążenia , i gdy silnik się rozgrzał do 90 stopni a temperatura 60-70 stopni silnik zaczynał sporadzycnie falować tak ze aż cała buda się trzęsła .

Sprawdzałem wszytko aż okazało się ze wystarczyło odłączyć Podciśnienie od zaworu EGR.
    Teraz silnik pracuje jak dawniej , nie kopci , i ma moc jaka powinien mieć .

Znalazłeś przyczynę czemu Egr pracował niepoprawnie?

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z nierówną pracą silnika VW Touareg 2.5 TDI (silnik BAC, PD, R5) na biegu jałowym objawiają się drganiami i falowaniem obrotów, które ustępują po dodaniu gazu lub wciśnięciu sprzęgła. Diagnostyka VAG nie wykazuje błędów, co sugeruje konieczność głębszej analizy parametrów pracy silnika. W dyskusji wskazywano na potencjalne przyczyny takie jak uszkodzony sterownik pompy wtryskowej (choć w silniku BAC brak pompy VE i jej sterownika), sprzęgło dwumasowe, czujnik położenia wału korbowego, nieszczelności układu dolotowego (np. poluzowany gumowy przewód przy filtrze powietrza), pompowtryskiwacze nieszczelne lub zużyte, a także problemy z zaworem EGR i jego podciśnieniem. W jednym z przypadków rozwiązaniem okazało się uszczelnienie przewodu dolotowego, co przywróciło prawidłową pracę silnika. Inna sugestia dotyczyła odłączenia podciśnienia od zaworu EGR, co poprawiło pracę silnika, choć zostało uznane za maskowanie usterki. Wskazano również, że diagnostyka powinna wykraczać poza odczyt błędów i obejmować analizę parametrów pracy silnika pod obciążeniem i na biegu jałowym. Wymiana pompowtryskiwaczy wymaga wpisania kodów, jednak w Touaregu 2.5 TDI nie jest to konieczne. Problemy z dwumasem trudno zweryfikować bez demontażu i sprawdzenia luzów skrętnych. Wskazano, że objawy drgań pojawiają się głównie na biegu jałowym i przy niskich obrotach, a podczas jazdy silnik pracuje stabilnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA