logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zintegrować AVR Studio z WinAVR dla AtMega162?

h-doc 08 Cze 2004 20:58 17456 23
REKLAMA
  • #1 682259
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Przedstawiam krótką instrukcję integracji AVR Studio z WinAVR.
    Oto powody, które skłoniły mnie do stworzenia i zaprezentowania tej instrukcji:
    1. Zdecydowana większość instrukcji w książkach, prasie i Internecie dotyczy integracji AVR Studio z AVR GCC a nie z WinAVR
    2. Cały dzień męczyłem się z integracją z AVR GCC. Niestety, nie udało mi się skompilować najprostszego programu dla AtMega162. Próbowałem doinstalowywać dodatkowe biblioteki, lecz nic to nie dało. Pomogła dopiero instalacja WinAVR.
    3. Pakiet WinAVR zawiera w miarę aktualne wersje kompilatora, bibliotek i dodatków
    4. Dodatkowo w pakiecie jest kilka fajnych programów (na przykład rewelacyjny generator plików makefile).

Proszę o ściąganie i opinie!
    Załączniki:
    • AVR - instrukcja.pdf (89.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 682267
    KryceK
    Poziom 11  
    probowales AvrSide ??
    www.avrside.ep.com.pl
    nie wiem jak z Twoim prockiem ale dla mega128 wystarcza ... no i jest prostu w uzyciu
  • #3 682497
    h-doc
    Poziom 27  
    AvrSide to tylko IDE. Do symulacji i tak musisz odpalić AVR Studio. A mi chodziło o to, żeby zarówno edytor, kompilator i symulator były dostępne z poziomu jednego programu.
  • #4 683551
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Tak ale stara wersja AVRStudio nie jest rozwijana i nowe procki Ci nie polecą w debagowaniu. Także lepiej jest kombinacja AvrSide + WinAVR + AVR Studio 4,09
  • #5 683659
    Marek81
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Cytat:
    AvrSide to tylko IDE. Do symulacji i tak musisz odpalić AVR Studio. A mi chodziło o to, żeby zarówno edytor, kompilator i symulator były dostępne z poziomu jednego programu.

W AvrSide zarówno edytor, kompilator i symulator są dostępne z poziomu jednego programu, a konkretnie z menu AvrSide. Nie przejmujesz się plikami makefile, bo opcje kompilacji wpisujesz w ustawieniach i kompilator sam tworzy potrzebne pliki. Przejście do symulacji to kliknięcie w Narzędzia i Uruchom AVR Studio 4 - otwiera się z Twoją aplikacją.
    Ma swoje wady, ale znacznie ułatwia pracę - polecam.

Pozdrawiam.
  • #6 684613
    Wojtek_P
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Fakt AVR Side w połączeniu z AVR Studio 4.09 i WinAVR to całkiem fajne i proste narzędzie, wypróbowałem go i polecam, ja jednak używam Visual Micro Lab, który w połączeniu z WinAVR jest bardzo dobrym narzędziem (w moim odczuciu) - za to trzeba jednak zapłacić.
    :arrow: h-doc wypróbuję twój przepis na integrację bo mnie nie udało sie zmusić do współpracy AVR Studio 3.56 z WinAVR.
  • REKLAMA
  • #7 684698
    h-doc
    Poziom 27  
    Marek81 i Wojtek_P - widzę, że AVRSide cieszy się dużą popularnościa. Jak znajdę chwilkę czasu, to przygotuję nową wersję instrukcji zawierającej dodatkowo integrację z AVRSide.
    Visual Micro Lab to już potężny kombajn, ale niestety jest poza moim zasięgiem cenowym (eh, człowiek chcący posiadać legalne oprogramowanie musi się czasem obejść smakiem ;-) )
  • #8 684721
    Wojtek_P
    Poziom 15  
    h-doc napisał:
    Marek81 i Wojtek_P - widzę, że AVRSide cieszy się dużą popularnościa. Jak znajdę chwilkę czasu, to przygotuję nową wersję instrukcji zawierającej dodatkowo integrację z AVRSide.
    Visual Micro Lab to już potężny kombajn, ale niestety jest poza moim zasięgiem cenowym (eh, człowiek chcący posiadać legalne oprogramowanie musi się czasem obejść smakiem ;-) )

Cała integracja jest opisana w pliku C:\WinAVR\AvrSide przy domyślnej instalacji - nikt nie lubi czytać "instrukcji obsługi" ale w tym przypadku jest to wskazane. Swego czasu zamęczałem pytaniami autora programu a później stwierdziłem że wszystko opisał w tym pliku. Co do VMLAB to ja osobiście skorzystałem z promocji która jak widzę chyba jeszcze obowiązuje (75EU).
  • REKLAMA
  • #9 684766
    h-doc
    Poziom 27  
    Marek81 - no właśnie coś mi nie chce z poziomu AVRSide uruchamiać AVR Studio. Ta pozycja w menu jest w ogóle nieaktywna. Mam zainstalowane AVR Studio w wersjach 3.56 i 4.09. Czy ktoś ma jakieś pomysły jak uaktywnić tę opcję?

Wojtek_P - do wszystkiego są instrukcje instalacji i obsługi - do AVR GCC, WinAVR, AVR Studio, AVRSide. Problem jest tylko taki, że zmarnowałem cały dzień, żeby przez to wszystko przebrnąć i prawidłowo skonfigurować. Celem instrukcji jest więc zwarty, krótki przepis, krok po kroku wyjaśniający jak to wszystko zintegrować ze sobą.
  • REKLAMA
  • #10 684819
    Wojtek_P
    Poziom 15  
    :arrow: h-doc Przeczytaj jak znajdziesz chwilę ten temat http://www.forum.ep.com.pl/viewtopic.php?t=9637 tam jest wyjaśniony twój problem.
    Co do instrukcji jestem oczywiście za stworzeniem jak najprostszej :D
    Jak Ci się nie chce czytać wątku z innego forum to zrób tak:
    1. w ustawieniach AVR Side:
    - zaznacz w Coff format : coff-ext-avr
    - w utwórz pliki wynikowe zaznacz: pliki dla debugera AVR Studio
    2. stwórz nowy projekt, skompiluj, zobaczysz że zostanie utworzony plik z rozszerzeniem .cof
    3. otworz AVR Studio a w nim otwórz ten plik z rozszerzeniem .cof, uruchomi się symulacja
    4. zamknij AVR Studio, w katalogu gdzie masz projekt z AVR Side stworzony zostanie plik o nazwie twojprojekt_cof.aps od tej pory jak otworzysz ten projekt to polecenie uruchomienia AVR Studio z poziomu AVR Side będzie już aktywne.
  • #11 685266
    h-doc
    Poziom 27  
    Wojtek_P - wiem, wiem, już do tego doszedłem. No i tu kolejny raz potwierdza się fakt, że gdyby wszystko było zwięźle opisane w jednej instrukcji, to nie traciłbym niepotrzebnie czasu.
    Zacząłem się bawić nową wersją AVR Side i trzeba przyznać, że wygląda bardzo ciekawie. Edytor jest fajniejszy od AVR Studio, chociaż mi brakuje drzewa projektu. Olbrzymią zaletą jest brak konieczności generowania pliku makefile i współpraca z AVR Studio w wersji 4. Szkoda, że nie działa jeszcze obsługa programatora.
    A czy ktoś wie jak wygląda sprawa ze współpracą z emulatorem ICE?
  • #13 726987
    Fakiros
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Wszystko fajnie , ale tu jest opis dla systemów Win XP i 2000, a ja mam Win98 - czy to wszystko da się zrobić też pod Win98 ?
  • #14 727031
    Bielsky
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Jest drobna różnica.
    Path ustawiasz nie w zmiennych środowiskowych a w pliku autoexec.bat.
    Poza tym (chyba) bez różnicy.

Co do mojego poprzedniego postu - niestety, nie rozwiązuje.
  • #15 1023151
    domin0
    Poziom 12  
    zasymulowal ktos Atmege8535 w VMlab
  • #16 1705833
    viki
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Wojtek_P dlaczego to co napisałeś do h-doc nie dotyczy również plików elf? Przecież z nimi pracuje się o wiele lepiej.
  • #17 1707015
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    viki, zwróć uwagę na daty postów i datę wypuszczenia wsparcia przez AVRStudio dla .elf... ;)
  • #18 1719054
    viki
    Poziom 16  
    Mam jeszcze pytanie, czy da się zrobić tak, by korzystając z plików elf mieć w AVRSide->Narzędzia->Uruchom AVR Studio4 szybki dostęp do AVR Studio4? U mnie ta opcja jest niedostępana (Win98). Gdy korzystałen z pliku cof zgodnie ze wskazówkami powyżej opcję tą miałem dostępną.
  • #20 1719310
    viki
    Poziom 16  
    niestety kamavr również nie pozwala odpalić avrstudio4 ze swojego menu. Zainstalowałem go i prawdę powiedziawszy nie wiem w czym jest lepszy od AvrSida no może z wyjątkiem lepiej podświetlanej składn (continue, wstawki w asmie, itp)
  • #21 1719902
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    viki napisał:
    niestety kamavr również nie pozwala odpalić avrstudio4 ze swojego menu. Zainstalowałem go i prawdę powiedziawszy nie wiem w czym jest lepszy od AvrSida no może z wyjątkiem lepiej podświetlanej składn (continue, wstawki w asmie, itp)

Pozwala pozwala , tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić :wink:
    Zapoznaj się z treścią pliku "KamAVR_Start.kps" , a wszystko stanie się jasne.

Pozdrawiam
    Piotrek
  • #22 1721748
    viki
    Poziom 16  
    zumek mam już ten plik, ale nie wiem jak go zintegrować z kamavr. Już wszystko działa. Miałem proble, bo zainstalowałem najnowszą wersję bez skryptów. Poter zgrałem starą ze skryptami. Ta stara działa ok. Ale jak do nowej dodałem skrypty to coś się faczy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy integracji środowiska AVR Studio z pakietem WinAVR dla mikrokontrolera AtMega162. Autor podkreśla, że większość dostępnych instrukcji odnosi się do integracji AVR Studio z AVR GCC, co sprawiało problemy z kompilacją prostych programów, natomiast WinAVR oferuje aktualne kompilatory, biblioteki i narzędzia, w tym generator plików makefile. W odpowiedziach polecano użycie IDE AvrSide, które integruje edytor, kompilator i symulator, współpracując z AVR Studio 4.09 i WinAVR, co ułatwia pracę i eliminuje konieczność ręcznego tworzenia plików makefile. Wskazano również na alternatywne narzędzia, takie jak Visual Micro Lab (płatne) oraz KamAVR, z uwzględnieniem problemów z uruchamianiem symulacji i integracją z AVR Studio. Poruszono kwestie kompatybilności z różnymi wersjami systemów Windows (Win98, Win2000, WinXP) oraz formatami plików wynikowych (.cof, .elf). Wspomniano o nowym pakiecie GCC Tools for AVR Studio udostępnionym przez Atmel, który może rozwiązać niektóre problemy integracyjne. Całość podkreśla potrzebę stworzenia zwartej, jasnej instrukcji krok po kroku, aby ułatwić konfigurację i integrację tych narzędzi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA