logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epox 8RDA3IPRO - płyta główna nie wyłącza się, problem z zasilaniem

KubaKin010192 29 Sie 2009 16:14 927 6
REKLAMA
  • #1 6957501
    KubaKin010192
    Poziom 10  
    A więc mam sobie taką płytę
    Link
    I problem jest taki że od jakiegoś czasu nie chce się wyłączać. Włącza się sama po włączeniu prądu na listwie. Gdy wcisnę przycisk włączania ekran robi się czarny i nic nie wyświetla, jak na wyłączonym kompie by był no ale płyta cały czas pracuje, wtedy żeby go odpalić trzeba wyłączyć i włączyć prąd, reset nie pomaga, choć jak mam włączony win to działa. Wymieniałem zasilacz ze sprawnego kompa, odpalałem bez napędów, wymieniłem też ram i grafikę, procka dałem innego i nic. Zrobiłem reset biosa ale też nic to nie dało.
    Może biosa uaktualnić?
  • REKLAMA
  • #2 6957818
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    BIOS póki co w spokoju zostaw. Zacznij od sprawdzenia (wizualnie) stanu kondensatorów. Jeśli wizualnie będą wyglądały OK - bez wybrzuszeń, wylań - napisz czy po uruchomieniu słyszysz standardowy beep z głośniczka systemowego.
  • REKLAMA
  • #3 6957859
    DeDua
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Nie grzebałeś czasem w ustawieniach ACPI w biosie?
  • REKLAMA
  • #4 6958126
    KubaKin010192
    Poziom 10  
    Bios był resetowany więc nawet jeżeli coś kiedyś grzebałem to się zresetowało do standardowych ustawień. Kondensatory "wizualnie" ok. mam ojca elektryka i też potwierdza moje zdanie. No komp to się normalnie włączy, win się załaduje i można normalnie pracować tylko jak go wyłączę przez win to na końcu zamiast wszystko zgasnąć to ekran się wyłączy i sobie dalej pracuje. Win już raczej się wyłącza w tym momencie bo nie dostaje żadnych komunikatów o błędach po ponownym uruchomieniu. To jest po prostu tak że nie działa normalne wyłączenie i włączanie, muszę go wyłączać listwą.
  • REKLAMA
  • #5 6958535
    Jetway
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    A zasilacz jaki posiadasz? Sprawdź na innym zasilaczu czy objawy są takie same. Możliwe uszkodzenie zasilacza.
  • #6 6958589
    KubaKin010192
    Poziom 10  
    Pisałem już że przekładałem zasilacz od sprawnego kompa i objawy te same...
  • #7 6958615
    Jetway
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    To przepraszam...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej Epox 8RDA3IPRO, która nie wyłącza się poprawnie – po wyłączeniu systemu Windows ekran gaśnie, ale płyta nadal pracuje, a komputer samoczynnie włącza się po podaniu zasilania na listwie. Reset BIOS-u nie przyniósł efektu, podobnie jak wymiana zasilacza, pamięci RAM, karty graficznej i procesora. Kondensatory na płycie wizualnie są w dobrym stanie, a system uruchamia się i działa normalnie do momentu wyłączenia. Sugerowano sprawdzenie ustawień ACPI w BIOS-ie oraz testowanie zasilacza, jednak wymiana zasilacza nie rozwiązała problemu. Aktualizacja BIOS-u została zasugerowana jako możliwe rozwiązanie, choć nie była jeszcze przeprowadzona.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA