logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 2.0 DTI - silnik gaśnie po odpaleniu, trudności z ponownym uruchomieniem

cezaryl12 31 Sie 2009 18:45 23381 20
REKLAMA
  • #1 6965059
    cezaryl12
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    POMÓŻCIE.
    Nie wiem co się dzieje.
    Po dłuższym postoje takim chociarz przez noc astra 2.0 DTI odpala dobrze ale po kilku sekundach silnik gaśnie i w tedy muszę go bardzo długo kręcić aby ponownie zaskoczył.
    Pozdrawiam i liczę na pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6965308
    gregorianin
    Poziom 27  
    Ocena: 294
    nieszczelność w okolicach filtru paliwa
  • #3 6971816
    Hans30
    Poziom 28  
    Ocena: 472
    też bym obstawiał że coś nie tak z układem paliwa gdzies jest coś roszczelnione a sprawdzał kolega ile ma akumulator ,czy ma dobrą iskręczy paliwo dostaje?
  • REKLAMA
  • #4 6972679
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1141
    Kolego Hans o jaka iskrę Ci chodzi - przecież to silnik diesel a nie benzynowy.
  • #5 6977138
    Mirek.tok
    Poziom 20  
    Ocena: 130
    Przewody odpływowe wtryskiwaczy lub uszczelnienia wtryskiwaczy(cofa się paliwo do zbiornika ,bo te przewody są po stronie ssącej )
  • #7 6978399
    gregorianin
    Poziom 27  
    Przelewy mogą być owszem do wymiany ale nie one sa winne. Gdy powietrze dostanie się od przelewów auto nie chce zapalić, trzeba kręcić długo. Jeśli zapala to znaczy że przelewy są OK zwłaszcza jeśli pochodzi kilka sekund i dopiero gaśnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 6980570
    Mirek.tok
    Poziom 20  
    Ocena: 130
    Odpala na paliwie pozostałym w pompie a schodzi paliwo z filtra
  • #9 6980879
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3927
    "niuniu" ma rację i warto wymienić...groszowa sprawa ...
  • #10 6981298
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #11 6982147
    gregorianin
    Poziom 27  
    Trochę tych fszawych opli przerobiłem po takich mechaniorach co nawet w akcie desperacji przelewy odpinali od zasilania (tak to jest tam zrobione) i wpinali w powrót do baku. Miało to bardzo poważne konsewkencje jeśli trawersy puszczały bo ON dostawał się do oleju silnikowego, w oryginalnym połączeniu następowało zapowietrzenie pompy i problem z rozruchem, nieszczelność w okolicy filtu paliwa pozwala odpalić normalnie samochód ale on zgaśnie po kilku-kilkunastu sekundach. Nie mieszajcie pytającemu w głowie, owszem zawsze przelewy warto wymienić razem z trójnikami ale powód w tym momencie leży bliżej baku.

pzdr.
  • REKLAMA
  • #12 7097855
    przem_as
    Poziom 2  
    Ocena: 10
    mam identyczny problem z moją asterką. kiedy po paru sekundach gaśnie przy kręceniu silnika zapala się kontrolka elektronicznie sterowane chłodzenie silnika.
  • #13 7099978
    anych kko
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Witam kolegów.włączę się do tematu.Miałem ten sam problem z Oplem Astra II 2.0 DTI.Problemem okazał się nieszczelny filtr paliwa.Zmieniłem całą obudowę i założyłem nowy filtr i problem znikł.
  • #14 7140882
    przem_as
    Poziom 2  
    odebrałem moje autko od mechanika wymienione zostały :węzyk paliwowy, uszczelki wtryskiwaczy ,oringi oraz filtr paliwa z uszczelkami. teraz autko po dłuższym postoju pali bez problemu.
  • #15 7179093
    przem_as
    Poziom 2  
    niestety jednak autko nie pali tak jak powinno.jak zaparkuje tyłem pod górkę to pali bez problemu jednak jak stoi odwrotnie lub na prostej nawierzchni to po odpaleniu chodzi 10 sek i gaśnie. więc czeka mnie kolejna wizyta u mechanika.
  • #16 7206730
    Mariusz7727
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    też przerabiałemostatnio taki problem i po wymiane wszystkich zasugerowanych tu rzeczy auto paliło jak chciało dopiero po założeniu elektrycznej pompy na układzie zasilania bóle ustały( oczywiście pompa wyłacza się po uruchomieniu silnika) pozdr
  • #17 7215818
    rak760206
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam. Miałem ten sam problem. Rano po wejściu do autka odpalał bez najmniejszego problemu, po kilku sekundach gasł. Musiałem długo piłować rozrusznikiem by odpalił. Skojarzyłem to z wizytą w ASO i wymianą filra paliwa. Jakieś "łebki" tak wymieniły filtr, że auto zapowietrzało się. W okolicy filra paliwa było słychać uchodzące bąbelki powierza. Zjamomy mechanik poradził mi, bym owinął pistolet kompesora szmatą, i wtłaczał powierze do zbiornika, a ono będzie pchało paliwo do pompy, przez co pompa może się odpowietrzyć. W między czasie założyłem nowy filtr paliwa, zakładając dokładnie nowe uszczelki. Brat kręcił rozrusznikiem, po kilku sekundach auto odpaliło i od tej pory nie mam już problemu z zapowietrzaniem. Teraz widzę, że przez "mechaników ASO" zajeździłem rozrusznik. Do tego dochodziło, że 3 do 5 razy dziennie musiałem długo kręcić rozrusznikiem po zgaśnięciu silnika. Zaznaczam, że był środek lata i upał 30 stopniowy.:D
  • #18 7220027
    ziober77
    Poziom 10  
    witam,mialem kiedys problem w ukladzie paliwowym w boxerze,nie wiem jaka jest budowa ukladu w astrze ale ja na bank bym stawial na nieszczelnosc ukladu.u mnie powietrze lapal w podgrzewaczu on.objawy te same zapalil i gasl ,odpalal po napompowaniu ukladu
    trzeba szukac wycieku
  • #19 7222303
    MOBIL28
    Poziom 10  
    wczoraj zrobiłem jak mi kumpel kazał aby tył był troszkę wyżej od przodu.Rano odpalił na dykt czyli zapowietrzony układ. Jak znajdę przyczyne dam znac.
  • #20 7252146
    pluterek
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    do ziober77 mam taki sam problem z jumper 2.5D z rana odpali troche popracuje i trzeba znów go kręcići tak pare razy aż sie ustabilizuje paliwo w filtrze jak podpompuje ręcznie( jak pompuje to słychac jak ciągnie paliwo ze zbiornika) to jakby lepiej a może bym wstawił zaworek zwrotny przed pompką czasami mam go dość nie wiem co w nim jest
  • #21 7306437
    MOBIL28
    Poziom 10  
    pęknięty oring łapał powietrze.pozdro:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Opel Astra 2.0 DTI ma problem z gaśnięciem silnika kilka sekund po uruchomieniu po dłuższym postoju, zwłaszcza po nocy. Przyczyną najczęściej jest nieszczelność układu paliwowego, szczególnie w okolicach filtra paliwa, co powoduje zapowietrzanie się pompy paliwa i utratę ciśnienia. Wymiana filtra paliwa wraz z uszczelkami oraz kontrola przewodów paliwowych i uszczelnień wtryskiwaczy często rozwiązuje problem. Niektórzy użytkownicy sugerują również wymianę przelewów paliwa i trójników, choć ich uszkodzenie powoduje raczej całkowity brak zapłonu niż gaśnięcie po kilku sekundach. W niektórych przypadkach pomocna okazała się instalacja elektrycznej pompy paliwa wspomagającej zasilanie układu. Dodatkowo ważne jest odpowietrzenie układu paliwowego, np. przez wtłaczanie powietrza do zbiornika, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Problemy z zapowietrzaniem mogą być też związane z pękniętymi oringami lub nieszczelnościami w przewodach paliwowych. Wskazane jest dokładne sprawdzenie całego układu paliwowego, zwłaszcza w okolicach filtra i pompy, aby wyeliminować wycieki i zapowietrzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA