logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kuchni elektrycznej do sieci energetycznej

dipol 31 Sie 2009 22:04 5650 9
  • #1 6966095
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    Witam !
    Mam pytanie do kolegów odnośnie podłączenia kuchni elektrycznej do sieci energetycznej 360V.
    Chodzi o przewód neutralny żółto zielony czy do zera czy do obudowy jako ze spór wybuchł w pracy hi co specjalista to inne zdanie.
    Nigdy nie podłączałem w domu używam gazu.Wiec koledzy może pomogą rozwiązać codzienne puste dyskusję . Z góry dziękuję.
  • #2 6966145
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 475
    Samo twoje zdanie budzi zastrzeżenia. Albo przewód neutralny albo żółto zielony.
  • Pomocny post
    #3 6966160
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 575
    Jeżeli instalacja 5-przewodowa (z oddzielnym ochronnym) to żółto-zielony do obudowy, nie łączy się go razem z neutralnym.
    W starych instalacjach łączy się ochronny z neutralnym.

PS.
    400V
  • Pomocny post
    #4 6966207
    Zombek
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witam

Jakaś dziwna ta sieć. Chyba 400V :D Niebieski jest przewodem neutralnym. Żółto-zielony to PE i na 110% do obudowy. Kuchnia gdzieś powinna mieć schemat podłączenia w różnych konfiguracjach. Jeśli producent nigdzie nie umieścił to poszukać instrukcji. Bez względu na układ (2 fazy, 3 fazy itp) PE do obudowy. Zakładam, że instalacja jest wykonana prawidłowo.

Pozdrawiam
  • #5 6966276
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    Tak błędnie to napisałem chodzi o przewód żółto zielony po prawie ponad 1godzinnej dyskusji z rana mi się też pomerdało hi . Wychowałem się na 360 V a teraz jest 400V hi. Dzięki za informację odeślę kolegów i jednego mgr jutro do tego postu. Kolega dostał mieszkanie i rozpętała się dyskusja jak podłączyć kuchnię elektryczną .Instalacja nowa to myślę że jest poprawnie - 5 przewodów w ścianie specjalna ? złączka nie oglądałem i nie widziałem wiem z opowieści.
    73!
  • #6 6966363
    dmilek1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Po pierwsze: w Polsce wartość skuteczna napięcia międzyfazowego w sieciach niskiego napięcia (nn), przy częstotliwości sieci 50 Hz, wynosi obecnie 400 V ±10% (PN-IEC 60038:1999 Napięcia znormalizowane IEC). Po drugie: Kuchenka powinna posiadać listwę zaciskową i tam na niej będzie opis podłączenia: L1, L2, L3 - przewody fazowe (kolorowe), N- przewód neutralny (niebieski), PE lub znaczek uziemienia - przewód ochronny (żółtozielony). Jeśli kuchenka ma na listwie 4 zaciski to należy podłączyć przewody L1, L2, L3 i N jak napisane wyżej, a przewód PE podłączyć do zacisku na metalowej obudowie kuchenki - przeważnie jest taka mała mosiężna śrubka nieizolowana. Uwaga: przewód ochronny (żółtozielony) powinien być dłuższy od pozostałych przewodów (L1, L2, L3 i N) minimum 15 cm.
  • #7 6966568
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 287
    Cytat:
    Wychowałem się na 360 V a teraz jest 400V hi.

Wychowałeś się na 380V , tak jak większość tego forum ;).
    Domilek1 już całą resztę wyjaśnił, no może poza faktem że do kuchenki bardzo wskazany jest obwód dedykowany, czyli oddzielny bezpiecznik i przewód od niego do samej kuchenki i tylko kuchenki.

Dipol , ci Twoi fachowcy to elektrycy ? Bo jak tak to chyba specjalizują się w watowaniu bezpieczników gwoździem, taką kuchenkę podłącza się z zamkniętymi oczami i jedną ręką.
  • #8 6970194
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1954
    Koledzy, napięcie znamionowe sieci nn wynosi 230/400 V. A przepis który to nakazuje to oczywiście nie żadna DOBROWOLNA norma tylko Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 4 maja 2007 r. w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu elektroenergetycznego par.38 pkt 5 "Napięcie znamionowe sieci niskiego napięcia odpowiada wartości 230/400V."
    Obowiązują przepisy a nie normy !
  • #9 6970342
    dmilek1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Oczywiście- "akt prawny niższego rzędu nie może zmieniać postanowień aktu wyższego rzędu", ale przytoczona norma nie stoi w kolizji z wymienionym rozporządzeniem. Kolega Dipol chciał tylko podłączyć kuchenkę nie LEX'a.
    Pozdrawiam
  • #10 6971232
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1954
    Norma nie jest aktem prawnym. Nie ma znaczenia czy stoi w sprzeczności z przepisami czy nie, obowiązują PRZEPISY.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego podłączenia kuchni elektrycznej do sieci niskiego napięcia o napięciu międzyfazowym 400 V (dawniej 360 V). Podkreślono, że przewód neutralny jest koloru niebieskiego, natomiast przewód ochronny (PE) ma izolację żółto-zieloną i powinien być podłączony wyłącznie do obudowy urządzenia, nie łączy się go z przewodem neutralnym. W instalacjach 5-przewodowych przewód PE jest oddzielny i podłączany do metalowej obudowy kuchni, często za pomocą specjalnej śrubki lub zacisku. Zaleca się, aby przewód ochronny był dłuższy od pozostałych o minimum 15 cm. Kuchnia powinna posiadać listwę zaciskową z oznaczeniami L1, L2, L3 (fazy), N (neutralny) oraz PE (ochronny). Wskazane jest stosowanie dedykowanego obwodu z osobnym bezpiecznikiem dla kuchni elektrycznej. Przypomniano, że obowiązujące napięcie znamionowe sieci niskiego napięcia w Polsce to 230/400 V zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki z 2007 r., a przepisy prawne mają pierwszeństwo nad normami. W przypadku wątpliwości należy korzystać z instrukcji producenta urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA