logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Blaupunkt w Vectra B - jak wyłączyć podświetlenie po zamknięciu auta?

Bradley81 31 Sie 2009 22:08 3072 8
REKLAMA
  • #1 6966114
    Bradley81
    Poziom 2  
    Witam,
    radio blaupunkt w oplu vectra b po wyjęciu kluczyków ze stacyjki i zamknięciu auta przez centralny zamek radio cały czas jest podświetlone. Jak mogę temu zapobiec by nie rozładować akumulatora?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6966129
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 475
    Masz właściwie podpięte radio, tzn przez stacyjkę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 6966212
    irek19
    Poziom 33  
    Ocena: 273
    Wyjąć radio- oczywiście żartowałem. Coś nie tak z podłączeniem radia.
  • REKLAMA
  • #4 6966220
    Bradley81
    Poziom 2  
    tak mam dobrze podpięte radio nigdy nie sprawiało mi problemów

Dodano po 2 [minuty]:

teraz na noc odpiołem akumulator wcześniej zawsze działało po przekręceniu kluczyka w stacyjce i włączeniu on

Dodano po 30 [minuty]:

przez ponowne podpięcie akumulatora panel świeci i po załączeniu on gra bez kluczyków w stacyjce (wcześniej tak nie było) wyłączyłem off a panel radia w dalszym ciągu świeci wobec czego na nowo odpiołem akumulator i wróciłem do domu bo problem pozostał
  • REKLAMA
  • #5 6966915
    irek19
    Poziom 33  
    Ocena: 273
    Podaj model tego Blaupunkta. Może wtedy będzie łatwiej.
  • #6 7099325
    arturt134
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Miałem to samo. Masz źle podłączone radio. Ściągnij serwisówkę (do znalezienia na elektrodzie) i znajdź na niej złącze zasilania. Masz tam:
    - U-permanent - dołącz do napięcia, które występuje zawsze
    - U-Ignition - dołącz do stacyjki
    Teraz będzie tak, że dopóki masz włączoną stacyjkę, to radio się nie wyłącza, przechodzi tylko w stan uśpienia. Wyłączy się na dobrre dopiero po wyłączeniu stacyjki.
  • #7 7100793
    Mocio
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Sprawdź kable zasilania może masz połaczony żółty kabalek z czerwonym??
  • #8 7102357
    w.endriu
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Piszesz że zawsze tak działało czyli nie robiłeś żadnej ingerencji z tyłu radia?Skoro nie zamieniałeś w radiu przewodów to stawiam na elektrykę w aucie przez coś sie zamyka to zasilanie na podświetlanie lub samo radio uległo usterce.Lepiej przypomnij sobie co było robione w aucie będzie szybciej zlokalizować usterkę.
  • #9 7102375
    Michal232323
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Ja bym radził sprawdzić najpierw stacyjkę czy odbija i wyłącza prąd

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Vectra B z radiem Blaupunkt problem polega na tym, że po wyjęciu kluczyków i zamknięciu auta przez centralny zamek podświetlenie radia pozostaje aktywne, co może rozładować akumulator. Przyczyną jest najprawdopodobniej nieprawidłowe podłączenie zasilania radia. Radio powinno mieć podłączone dwa przewody zasilające: U-permanent (stałe napięcie) oraz U-Ignition (zasilanie przez stacyjkę). Właściwe podłączenie powoduje, że radio działa tylko przy włączonej stacyjce i przechodzi w stan uśpienia po jej wyłączeniu, co wyłącza podświetlenie. Należy sprawdzić, czy przewody zasilające nie są pomylone (np. żółty z czerwonym) oraz czy stacyjka prawidłowo odcina zasilanie. Możliwe jest również, że usterka wynika z elektryki pojazdu lub samego radia. Warto zweryfikować historię ingerencji w instalację oraz działanie stacyjki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA