logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać ScanDisk i defragmentację na Windows 98SE?

PIOTREL 10 Cze 2004 10:19 2430 9
REKLAMA
  • #1 684513
    PIOTREL
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Witam mam problem z komputerem tzn. posiadam zainstalowany system Win 98Se i nie mogę zrobić defragmentowania ani ScanDisku . Przy ScanDisku po jakimś czasie wyskakuje komunikat iż nie można przeskanować bo jakiś program cały czas zapisuje dane. Przy defragmentowaniu nie wiem jak długo by to się robiło nie widać postępu. Jaki program może to robić , dodam że program antywirusowy w na pasku zadań zatrzymuję. Ewentualnie jak to sprawdzić.?
  • REKLAMA
  • #2 684540
    dual
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Tak się dzieje ponieważ w tle pracuje równolegle jakiś program windowsowy . Najłatwiej tego można uniknąć jeśli włączysz tylko sam system DOS z rozwijanej linijki START lub lepiej po resecie i F8 z menu startowego , a później wywołasz skanowanie komendą scandisk c: . Skanowanie i defragmentacja w DOS-ie pozwalają uniknąć "śmieci" WIN lecz nie znaczy to wcale , że potem Windows będzie działał idealnie , bo trzeba jeszcze znaleźć i unieszkodliwić niepotrzebne programy z tła , ale to już inna bajka . Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 684553
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Wystarczy że działa jakikolwiek program w tle ,nawet wygaszacz ekranu który zmienia cokolwiek na scanowanym lub defragmentowanym dysku.W ustawieniach wygaszaczach ,wstrzymywania systemu ,wyłączania dysków itp. ustaw na nie i zobacz co jeszcze masz w autostarcie.Nie tylko defrag i scandisk ale speeddisc Nortona będzie się na tym zacinał i zaczynał od początku.W menu start uruchom wpisz msconfig i zobacz co jest w autostart.Coś musi działać w tle.
  • #4 684726
    PIOTREL
    Poziom 26  
    Niestety zrobiłem tak jak napisał kolega Pi-Vo wyłączyłem wszystko w meny start ale niestety dalej jest to samo . Ale co ciekawego jak wszedłem jeszcze raz w menu autostart spowrotem były właczone run= .. A scandisk z pod dosa pracuje normalnie.
  • REKLAMA
  • #5 684740
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Zrób to w trybie awaryjnym ponieważ Menu Start to nie jedyne miejsce w którym startują programy razem z Windows. Jest ich o wiele więcej.
  • REKLAMA
  • #7 685133
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Możesz wykonać czynnosci które podaję nizej:
    Otwórz rejestr i klucz:
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion
    w folderach Run i RunOnce sa programy startujace podczas rozruchu
    Ostrożnie z wyłączaniem lepiej wcześniej zrobić kopie rejestru.

Naciskając klawisze CTRL + ALT + DEL, zakończ wszystkie zadania z wyjątkiem programów Explorer i Systray.

Dodaj następujący wiersz do sekcji [386Enh] pliku \Windows\SYSTEM.INI
    ConservativeSwapfileUsage=1

W linii poleceń wpisz ( Start\Uruchom )
    SCANDSKW.EXE /n ( unikasz wyświetlania monitu o podanie parametrów )

Istnieje sposób na wyłączenie wygaszacza ekranu tylko w czasie dokonywania defragmentacji, niestety trzeba ingerować w Rrejestr.
    ( sposób podany przez microsoft~scid=kb;pl;835834 )
    Kliknij przycisk Start, wybierz polecenie Uruchom, wpisz polecenie regedit w polu Uruchom i kliknij przycisk OK. Przejdź do następującego klucza: HKEY_CURRENT_USER\Software\
    Microsoft\Windows\CurrentVersion\Applets.

Kliknij prawym przyciskiem myszy klucz Applets i wybierz polecenia Nowy, Klucz. Nazwij ten klucz Defrag. Kliknij dwukrotnie klucz Defrag i utwórz następny nowy klucz o nazwie Settings. Zrób to samo z kluczem Settings. Nazwij nowy klucz DisableScreenSaver.

Kliknij prawym przyciskiem myszy ikonę Default w prawym okienku i wybierz polecenie Modyfikuj. Wprowadź tekst YES w polu Dane wartości i kliknij przycisk OK. Zamknij Edytor rejestru i ponownie uruchom komputer

Pozdrówka
  • #8 685273
    Zeddicus
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Przedewszystkim uaktualnij antyvirusa i przeskanuj dysk czy nie masz jakiegos robaka skoro mowisz ze przywraca ci się wpis w autostarcie to jest bardzo duze prawdopodobienstwo ze to virus

Pozdrawiam
    Zedd
  • #9 685346
    PIOTREL
    Poziom 26  
    Witam
    Sprawdzałem jeszcze wszystko w trybie awaryjnym ale też nie mogę przeskanować.
    Jeszcze dodam że nie mam stałego netu czyli czały czas nie pracuje oraz nie mam kompa w sieci.
  • #10 685628
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    No to sprawdź dokładnie co masz w Autostarcie i uruchomionych procesach. Tym programem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=40624
    Z tej strony:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic141948.html#685624
    Daj znać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada system Windows 98SE i ma problem z wykonaniem ScanDisk oraz defragmentacji, ponieważ pojawia się komunikat o działającym w tle programie zapisującym dane, co uniemożliwia skanowanie. Zalecane jest uruchomienie systemu w trybie MS-DOS lub trybie awaryjnym, aby wyeliminować procesy działające w tle, które blokują operacje na dysku. Należy sprawdzić i wyłączyć programy startujące automatycznie, m.in. poprzez msconfig, rejestr (klucze Run i RunOnce) oraz zakończyć zbędne procesy przez Menedżera zadań. Wskazano, że nawet wygaszacz ekranu może zakłócać defragmentację. Można dodać parametr ConservativeSwapfileUsage=1 w pliku SYSTEM.INI, aby poprawić działanie. Istnieje podejrzenie infekcji wirusowej, gdyż wpisy autostartu same się przywracają, dlatego zaleca się aktualizację i skanowanie antywirusem. Polecono także narzędzie do analizy autostartu i procesów. ScanDisk uruchamiany z poziomu DOS działa poprawnie, co potwierdza, że problem leży w działających w tle programach w środowisku Windows.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA