logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zakodować i uruchomić wyświetlacz w Philips CAR400?

KKK 10 Cze 2004 11:53 3932 16
REKLAMA
  • #1 684629
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Nabyłem radyjko jak w temacie z wyłączonym kodem a chciałbym aby po włączeniu pytało mnie o moje ulubione cyferki.
    Jeśli ktoś wie jak wygląda algorytm to bardzo prosiłbym o pomoc, dalej sobie poradzę. Bawiłem się kalkulatorami i zauważyłem, że jest kilka wersji tego modelu - jak je rozpoznać i czym się różnią (algortymem raczej napewno, proszę wziąć to pod uwagę).
    I jeszcze jeden problem, nie uruchomiłem jeszcze komunikacji z wyświetlaczem, próba przełączania 8/10 nie pomogła (a może robie coś nie tak? - 3+5=>beep). TID wyświetla F96 mimo że sygnały są podpięte prawidłowo. Gdzie szukać usterki, radio czy wyświetlacz?
  • REKLAMA
  • #2 684775
    Wiech54
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Aby włączyć kod po pierwsze trzeba go znać.Jak się zna to nacisnąć AS i włączyć radio.AS trzymać aż zrobi -beep-.Wpisać kod i ponownie AS aż do -beep-.Przy wyłączaniu kodu ta sama procedura.Kod można odczytać z pamięci 24C16 z radia .Tamże można zmieniając odpowiednie komórki włączyć lub wyłączyć kod.Pamięć dajesię czytać i pisać bez demontażu z radia
  • REKLAMA
  • #3 684792
    KKK
    Poziom 31  
    Wiem jak zmusić radio aby pytało o kod, pytam jak spreparować bin aby to był konkretny kod, np. jak zaprogrmować kod '4567'
  • #4 684831
    wojtek12345
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Piszesz że wiesz o kilku wersjach tego radia ale sam nie podajesz jaka jest Twoja wersja. Gdybyś sprecyzował dane lub najlepiej podesłał bina na forum ktoś mógłby zmodyfikować plik tak, abyś miał swój ulubiny kod. Swoją drogą kiedyś bodajże kol. edziu podawał na forum algorytm.
  • #5 684833
    KKK
    Poziom 31  
    Cytat:
    zauważyłem, że jest kilka wersji tego modelu - jak je rozpoznać
    ???
  • REKLAMA
  • #7 684877
    KKK
    Poziom 31  
    Wszystko wskazuje na MK2
    DC399/75 pogram 043S1
    Wysyłanie bina mija się z celem, radiocode to nie jest moja działka a zrbienie tego samodzielnie sprawiłoby mi frajdę, wolałbym "coś upiec" niż "chodzić do cukierni".
    Jestem na etapie przeglądania postów kol. edziu tylko on strasznie dużo pisze.....
  • #8 684966
    *ANDY*
    Poziom 25  
    Ocena: 83
    Jak chcesz miec kod 4567 to wpisz #7C -> 3B
    #7D -> FB
  • #9 684974
    KKK
    Poziom 31  
    Kod 4567 to tylko przykład, interesuje mnie sposób zamiany tych 4 cyfr na 2 bajty!
    Mapka pamięci również mile widziana.
  • #10 684998
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    mapę masz po zgraniu eepromu , mozesz sobie zgrać sam ... , podałeś konkretny przykład i otrzymałeś konkretna odpowiedź , wpisz sobie to do eepromu i temat zamknięty :wink:
  • REKLAMA
  • #11 685012
    KKK
    Poziom 31  
    Pisząc 'mapa pamięci' miałem raczej na myśli położenie i organizację niektórych komórek, np. licznik błędów, kod (już wiem gdzie tylko nie wiem jak) zresztą te informacje nie są dla mnie tak istotne, zawsze mogę wgrać bina ze znanym kodem, to tylko moja ciekawość.
    Wolałbym żeby ktoś pomógł mi z wyświetlaczem.....
  • #12 685032
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    jakie masz konkretnie usterki :?: , chodzi o wyświetlacz
    do przełączenia opcji używa się 4+6 :wink:
  • #13 685093
    KKK
    Poziom 31  
    Wyświetlacz bez radia pracuje poprawnie, pokazuje błędy F12 i F171 ale to normalne bo nie jest zamontowany w Oplu.
    Po podłączeniu radia znika data ale nie pojawiają się komunikaty z radia, dodatkowo zgłasza błąd F96 - Zamienione między sobą sygnały SDA i MRQ.
    Okablowanie na 99% jest poprawne a nie chce mi się wydłubywać wyświetlacza z deski bo jest z tym trochę roboty. Zresztą po zamianie tych sygnałów mruga podświetlanie wyświetlacza więc to raczej nie to.
    Próbowałem przełączenia 8/10 włączając radio z wciśniętymi 3+5 oraz 4+6, bez zapłonu, po zapłonie i bez efektów, radio robi beep (jak przytrzymam to beep sie powtarza) a wyświetlacz dalej martwy.
  • #14 685110
    KKK
    Poziom 31  
    Wyświetlacz bez radia pracuje poprawnie, pokazuje błędy F12 i F171 ale to normalne bo nie jest zamontowany w Oplu.
    Po podłączeniu radia znika data ale nie pojawiają się komunikaty z radia, dodatkowo zgłasza błąd F96 - Zamienione między sobą sygnały SDA i MRQ.
    Okablowanie na 99% jest poprawne a nie chce mi się wydłubywać wyświetlacza z deski bo jest z tym trochę roboty. Zresztą po zamianie tych sygnałów mruga podświetlanie wyświetlacza więc to raczej nie to.
    Próbowałem przełączenia 8/10 włączając radio z wciśniętymi 3+5 oraz 4+6, bez zapłonu, po zapłonie i bez efektów, radio robi beep (jak przytrzymam to beep sie powtarza) a wyświetlacz dalej martwy.
  • #15 685132
    trytronik
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Sprawdz czy dobrze wszystko Ci kontaktuje a nie pisz ze Ci sie nie chce bo tak to komu ma sie chciec.

Pozdro Krzys!!!
  • #16 685585
    KKK
    Poziom 31  
    Problem wyświetlacza rozwiązany.
    Chyba mam niepoprawny opis błedów bo zamienione były SCL i MRQ, poradziłem sobie zwierając poszczególne linie do masy i analizując błędy TIDa. Zmiana rodzaju wyświetlacza w tym modelu (MK2) klawiszami 3+5.
    Gdyby ktoś wiedział jak skalkulować ten kod to proszę na priv.
    Ja temat uważam za zamknięty.
  • #17 686244
    KKK
    Poziom 31  
    Temat zamknięty definitywnie, wiem co i jak z tym kodem dzięki pomocy kolegów. Nie czuję się jednak upoważniony do udostępniania tej informacji więc nie będę odpowiadał na podobne pytania (nie jest to skomplikowane o ile ktoś wie co znaczy BCD, XOR, HEX itp.).
    Dziękuję za pomoc i Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy kodowania i uruchomienia wyświetlacza w radiu Philips CAR400, które po włączeniu ma pytać o kod zabezpieczający. Aby aktywować kod, należy znać jego wartość, wprowadzić go za pomocą przycisku AS i potwierdzić sygnałem dźwiękowym. Kod można odczytać i modyfikować bez demontażu radia, bezpośrednio z pamięci EEPROM 24C16. Istnieje kilka wersji modelu CAR400, m.in. MK2 (DC399/75, program 043S1), które różnią się algorytmem kodowania. Przykładowo kod 4567 jest zapisywany w EEPROM jako dwa bajty (np. #7C -> 3B, #7D -> FB). Mapę pamięci można uzyskać po zgraniu EEPROM. Problem z wyświetlaczem polegał na błędnym podłączeniu linii sygnałowych SCL i MRQ, co powodowało błąd F96 na TID. Po poprawnym podłączeniu i przełączeniu trybu wyświetlacza kombinacją klawiszy 3+5 wyświetlacz zaczął działać poprawnie. Autor potwierdził, że zna sposób kodowania kodu zabezpieczającego, jednak nie udostępnia szczegółów publicznie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA