logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

tranzystory bipolarne.... układ potencjometryczny zadanie.

YakkoS 10 Cze 2004 13:02 3686 14
REKLAMA
  • #1 684724
    YakkoS
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam
    ostatnio dostałem pewne zadanie, nie dokońca jestem pewny jak je policzyc:

w układzie potencjometrycznym z pętlą prądowego sprzeżenia zwrotnego obliczyc prądy i napięcia w punkcie pracy: jeżeli
    :r1=r2= 180 k
    Re=250
    Rc=1K
    Ube= 0.5 V
    beta= 99
    Ec= 33v

o ile sie nie myle układ potencjometryczny należy przekształcic [z tw thewenina] tak aby zamiast rezystancji R1 i R2 byla Rb...... Rb=(R1*R2)/(R1+R2) [czyli 90K]..
    po przekształceniu bedą dwa źródla zasialania ec [znamy] i Eb= R2/R2=R1.... wartośc Eb to chyba 16.5 v......
    dalej nie jestem pewny ale wydaje mi sie ze Urb= Eb- Ube to daje 16 v.....a Ib= Urb/Rb i to by dawało okolo 1.7 mA....a dalej już sie gubie :?

gdyby ktoś mogłby mi pomóc jak obliczyc pozostałe prądy i napięcia w punkcie pracy bylbym bardzo wdzieczny :?:

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 684735
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    ja bym proponowal isc do samego autora tego zadania, jak podejrzewam do prof. Łanuszki z ZSŁ :)
  • REKLAMA
  • #3 684798
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    A dalej to Ic=beta*Ib,Uce=Ec-Ic*Rc.
  • REKLAMA
  • #4 688747
    YakkoS
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    widze że zrobiłem błąd :oops:

Eb= Ib*Rb + Ube + Ie*Re

wydaje mi sie że do tego równania powinnem podstawic wzór Ie=Ib(Beta+1)....... to da Ie=100Ib

Eb= Ib*Rb + Ube + 100 Ib* Re

pomoże mi ktos w obliczeniu Ib [dane podane w temacie] :please:
  • #5 688843
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    Eb=(R2/R1+R2)*Ec
    Rb=R1*R2/R1+R2

Ib=(-Ube-IeRe+Eb)/Rb
    i dalej
    Eb=(Ib*Rb)+Ube+(Ie*Re)
    do tego za Ib podstawiamy Ib=(b*Ib+Ib)/b+1 a za Ie podstawaimy Ie=(b*Ib)+Ib
    i z tego powinno wyjsc
    Eb=(b*Ib+Ib)/(b+1)*Rb+Ube+(b*Ib+Ib)*Re
    potem przeksztalcajac wychodzi
    Eb=Ib(Rb+Re(b+1))+Ube
    i potem
    Ib=(Eb-Ube)/Rb+Re(b+1)
    i jesli sie nie pomylilem to potem jest juz z gorki
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 690199
    lukas0987
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Po pierwsze Pana Łanuszkę trzeba jakoś unieszkodliwić.
    Po drugie jak wyznaczyć graficznie punkt pracy z ch-ki wyjściowej tran.
  • #9 690260
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    Unieszkodliwienie popieram jednak jest to niemozliwe, gdyz jest to czlowiek niezniszczalny, po 2 graficznie punkt pracy wyznacza sie tak, ze na wykresie trzeba naniesc wyliczony prad Ic, oraz napiecie Uce, od tych punktow poprowadzic proste prostopadle do osi , i w tym miejscu, gdzie sie przetna z wykresem , to tam wlasnie bedzie ten punkt pracy
  • #10 690352
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Lepiej nie unieszkodliwiac psora tylko sie uczyc :twisted:
  • #11 690566
    maxxxo
    Poziom 11  
    Ja bym sugerował takie rozwiązanie.
    1) zamiana ukł. potenc. na układ Thevenina i tu Eth=Ec*(R2/(R1+R2))
    oraz Rb=(R1*R2)/(R1+R2)
    2) Następnie z równ. oczkowego Ib*Rb+Ube+Ue-Eth=0 wyznaczyć Ib.
    3)Poniewaz nieznane jest tylko Ue postąpić bardziej po inżniersku i wykonać cos takiego: - z warunku na efektywną stabilizacje pkt. pracy zaklada sie , ze Ue=Ie*Re=~ (0,25 do 0,3)*Ec czyli okolo 11V (moze 10V).
    Idac tym tokiem czyli dzieląc jakby Ec na 3 (bo podzial na Urc , Uce i Ue)
    jesli wzielismy Ue=10V to Uce=Ec-Ue. No i to juz jest caly pkt pracy tr.
    Dla sprawdzenia mozna jeszcze dalej ciągnąć obliczenia typu ze Ic=b*Ib
    oraz, ze Ir1=(okolo)10*Ib
    tak by to wygladalo mysle, sam nie liczylem na kartce w celu sprawdzenia tego, ale mysle ze nie wlanąłem tu drastycznego błedu.
  • #12 690585
    maxxxo
    Poziom 11  
    ...ach no i jeszcze Ic (myslalem ze juz to jest wczesniej). To tez na zasadzie ostatniego oczka. Skoro mamy juz Ue oraz Uce to reszta idzie na Urc. wiec Irc=Ic= Urc/Rc. Powinno wyjsc. Jesli sa male odstepstwa nalezy wrocic do pkt wyjscia, czyli manipulowac Ure... tak to niestety jest, dlatego przy wiekszym ukladzie sugeruje conajmniej uzywac excela. Pzdr.
  • #13 691399
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    do przedostatniego postu maxxxo, mozna tak zrobic, mozna tez wybrac optymalny punkt pracy, wtedy Uce=Ec/2 , jednak o takich manipulacjach nic nie bylo w temacie zadania,a ze znam tego psora, to nie radzil bym tak robic, gdyz moze mu sie gwaltownie podniesc cisnienie, ktorego wzros bedzie odwrotnie proporcjonalny do wstawionej oceny
  • #14 691873
    lakrymator
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    :) Cała ektroda.
    Te same zadania w różnych tematach :wink: .
    Ludzie nie rozpraszajcie tak swojego potencjału intelektualnego.
    Pozdr.
    Ps. modem. dial ap. brr.
  • #15 702767
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    Tutaj zalaczam swoja prace, moze sie jeszcze komus przyda.... nawet na przyszly rok albo na poprawke w sierpniu:> dodam, ze dostalem fulla :)
    Załączniki:
    • praca.zip (216.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczenia prądów i napięć w punkcie pracy tranzystora bipolarnego w układzie potencjometrycznym z pętlą prądowego sprzężenia zwrotnego. Wstępne założenia obejmują rezystancje R1=R2=180 kΩ, Re=250 Ω, Rc=1 kΩ, Ube=0,5 V, β=99 oraz napięcie zasilania Ec=33 V. Proponowane podejście polega na przekształceniu układu na równoważny układ Thevenina, gdzie rezystancja bazowa Rb = (R1*R2)/(R1+R2) = 90 kΩ, a napięcie źródła Eb = Ec * (R2/(R1+R2)) = 16,5 V. Następnie stosuje się równanie obwodu bazowego: Eb = Ib*Rb + Ube + Ie*Re, z zależnością Ie = Ib(β+1). Po przekształceniu uzyskuje się wzór na prąd bazy Ib = (Eb - Ube) / (Rb + Re(β+1)). Dalej oblicza się prąd kolektora Ic = β * Ib oraz napięcie Uce = Ec - Ic * Rc. Wskazano również metodę graficznego wyznaczania punktu pracy na charakterystyce tranzystora poprzez naniesienie Ic i Uce oraz ich prostopadłych do osi. Zaproponowano także przybliżenie Ue = Ie * Re na poziomie około 10 V (ok. 0,25–0,3 Ec) dla uproszczenia obliczeń. Dyskusja podkreśla konieczność iteracji i ewentualnego użycia narzędzi takich jak Excel do dokładniejszych wyliczeń. Link do materiałów edukacyjnych o polaryzacji tranzystorów bipolarnego został udostępniony jako pomoc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA