logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer SA-608 - klikanie, brak fonii i problem z wyświetlaczem głośności

losowski 04 Wrz 2009 21:43 2323 9
  • #1 6980887
    losowski
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mój problem przedstawia się następująco: po włączeniu wzmacniacza następuje taki klik i wzmacniacz gra poprawnie lecz po jakimś czasie nie ma fonii i słychać takie klikanie jakby wzmacniacz się włączał i wyłączał. Również wzmacniacz przestaje grac gdy pod głośnie go do jakiś 70% następuje wyżej wymieniony klik i nie ma fonii. Druga sprawa to brak na wyświetlaczu poziomu głośności reszta się "pali" poprawnie. Wzmacniacz zanosiłem do naprawy niestety nikt mi nie pomógł. Czy ktoś jest mi w stanie pomóc ? A może ktoś zna taniego fachowca na terenie Bydgoszczy ?

P.S.
    Poniżej zamieszczam instrukcje angielską wzmacniacza ze schematami

Proszę poprawić temat.
    Regulamin pkt. 11.
    GM
    Załączniki:
    • hfe_pioneer_sa-608_6800_service.pdf (4.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 6987284
    cdkaz
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Witam.
    Co za "fachofcy" to byli skoro mieli SM i nie dali rady naprawić?

Teraz może dla odmiany zanieś go do jakiegoś drogiego fachowca może pomogą.:D

Na pewno schemat się zgadza z twoim wzmacniaczem?
    Ja mam inny schemat do 608.
  • #3 6989060
    losowski
    Poziom 10  
    W sumie nie sprawdzałem czy schemat się zgadza. Cdkaz może byś mi podesłał swoja wersje schematu. Może też wiesz w czym tkwi problem ? wzmacniacz dwa razy dawałem do naprawy i za każdym razem bez sukcesu :cry:
  • #4 6989106
    cdkaz
    Poziom 22  
    Poszukaj na eserviceinfo.

Coś się uszkodziło.Z fusów nie wróżę.
    Na pierwszym miejscu sprawdził bym obwód zabezpieczenia.
  • #5 6989250
    losowski
    Poziom 10  
    na eserviceinfo nie ma schematu bo już sprawdzałem to jest jedyny jaki znalazłem jak masz inny to podeślij :D
  • #6 6989284
    cdkaz
    Poziom 22  
    Widocznie słabo szukałeś.
    >>http://www.schematicsforfree.com/archive/dir/Audio/PRODUCTS/AMPLIFIERS-INTEGRATED<<
  • #7 6989288
    losowski
    Poziom 10  
    dzięki wielkie ale niestety to nie kończy moich problemów nadal potrzebuje pomocy w sposób łopatologiczny co mam sprawdzić za pomocą czego i w jaki sposób :cry:
  • #8 6989563
    bogunio
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    Zmierzyć napięcie stałe względem masy w punkcie oznaczonym strzałką( analogicznie równiez w drugim kanale), za pomocą miernika uniwersalnego nastawionego na zakres 200 mV w czasie normalnej pracy jak i w momencie owego "klikania".
    Prawidłowo powinno wskazywac nie więcej jak 100 mV.
    Wzmacniacz oczywiście włączony, pokrętło volume na minimum, bez podłączonych głośników.
    To jest "łopatologicznie". Jeżeli Kolega nie jest w stanie tego zrobić niech Kolega da sobie spokój.
    Załączniki:
    • Pioneer SA-608 - klikanie, brak fonii i problem z wyświetlaczem głośności 3.jpg (53.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 6991741
    losowski
    Poziom 10  
    a co z wyświetlaczem co mam sprawdzić ?
  • #10 6992384
    cdkaz
    Poziom 22  
    Najpierw sprawdź to co napisał kolega.Najlepszy by był miernik wskazówkowy na zakresie napięcia stałego, wtedy by było ładnie widać czy pojawia się napięcie stałe na wyjściu ale cyfrowy też może być.

Wskaźnik poziomu mógł się uszkodzić przez stałe na wyjściu.Dlatego najpierw trzeba końcówki doprowadzić do ładu.

Ja bym polecał sprawdzenie wszystkich rezystancji i półprzewodników w układzie stopnia mocy.Może coś znajdziesz.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Pioneer SA-608 po włączeniu generuje kliknięcie i działa poprawnie, jednak po pewnym czasie następuje brak fonii oraz powtarzające się klikanie, jakby urządzenie się włączało i wyłączało. Problem pojawia się również przy zwiększaniu głośności do około 70%, co skutkuje utratą dźwięku i kliknięciami. Dodatkowo wyświetlacz poziomu głośności nie działa, choć pozostałe elementy wyświetlacza są sprawne. Schemat wzmacniacza jest trudny do znalezienia, istnieją różne wersje, co utrudnia diagnozę. Zalecane jest sprawdzenie obwodu zabezpieczenia oraz pomiar napięcia stałego na wyjściu wzmacniacza względem masy przy użyciu miernika uniwersalnego (najlepiej wskazówkowego) na zakresie 200 mV, gdzie prawidłowa wartość nie powinna przekraczać 100 mV. Wzmacniacz powinien być włączony, głośność ustawiona na minimum, a głośniki odłączone podczas pomiaru. Uszkodzenie wskaźnika poziomu głośności może być skutkiem problemów z końcówkami mocy, dlatego najpierw należy doprowadzić stopień mocy do prawidłowego działania, sprawdzając rezystory i półprzewodniki w tym układzie. Wskazane jest skorzystanie z pomocy doświadczonego serwisanta, gdyż samodzielna naprawa wymaga podstawowej wiedzy i odpowiednich narzędzi pomiarowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA