logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz na TDA 2030 i kilka pytań odnośnie budowy.

rudyroman 05 Wrz 2009 14:27 3787 13
REKLAMA
  • #1 6982947
    rudyroman
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Nie każdy elektronik chce się rzucać na wielką wodę i robić projekty po kilkaset wat, bądź wartości kilkuset złotych. Mam kompa biorącego ok 200wat z sieci, i wzmacniacz biorący 720wat do niego podpięty. Jednakże 200 wat komp + 750 wzmacniacz to stanowczo za dużo na ok 8-9 godzin użytku dziennie. A że mam pełno złomu elektronicznego (kupionego po cenie złomu u ojca w firmie) i kilka małych głośniczków. Postanowiłem zrobić fajny wzmacniaczyk do kompa:) wybór padł na TDA 2030 gdyż mam ich prawie 20 (sprawnych) z ciekawości czy wyjdzie zmontowałem na szybko na pająka wersję z 2 TDA 2030:) Okazało się że działa. Jednakże trafko przy 12v ma 1.5 ampera a to stanowczo za mało. Mam do tego zestawu fajne głośniczki które grają całkiem całkiem i dlatego moc jest wystarczająca. Podam tutaj do pobrania schemat i wszystko o tym tda2030. Ja robię wersję na 2 tda 2030 gdzie przy 14v będzie 28wat ze strony 6. Proszę was o pomoc w obliczeniu jakie trafo będzie tu potrzebne, chodzi o moc jaka będzie potrzebna to bezstresowej pracy zarówno trafa jak i wzmacniacza gdyż chcę to zrobić porządnie a nie byle jak.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic143058.html#691194
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6983024
    JEDD
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Trafo 70-80W będzie jak najbardziej na miejscu. Trafo ma dawać 2x14VAC tak? Po wyprostowaniu i odpowiednim odfiltrowaniu otrzymasz ok. 19VDC
  • #3 6983198
    rudyroman
    Poziom 16  
    Dzięki wielkie za odpowiedź. Mam jeszcze takie pytanie. Bo jestem początkującym elektronikiem stawiającym pierwsze kroki. Jak do tego dochodzisz że powinno być ok 70-80?? Jest na to jakiś wzór?? Bo nie chcę za każdym razem pytać, chcę się rozwijać bo to na pewno nie będzie mój ostatni wzmacniacz. I jak wychodzi że z 2x 14 wychodzi 19 wyprostowane??

Tam na schemacie było że moc wyjściowa wzmacniacz to 28wat, a napięcie 14v. I jeszcze mam takie pytanie. Jak bym sobie równolegle chciał połączyć żeby mieć na stereo po 28 to wtedy ile by trafo pasowało dać??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6983410
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 56
    Jak każdy sznujący się początkujący elektronik powinieneś zacząć od prawa Ohma.

14V zmienne to ok 19V napięcia szczytowego, czyli takiego jakie otrzymasz po prostowniku i pojemnościach.
    14Xpierwiastek z 2 minus spadek napięcia na diodach.

Moc to IxU
    Po zaznajomieniu się z pawem ohma przeliczysz sobie, że również UxU/R.
    Jednakoż ponieważ moc wzmacniacza to moc dla sygnału sinusoidalnego nasze U to Uzas/pierwiastek z 2 bo mówiomy tu o skutecznej wartości napięcia.
    Tak więc teoretycznie moc twojego TDA2030 w mostku to
    (14V/1,4)do kwadratu/8ohmx4(bo w mostku)=50W.
    Ponieważ wzmacniacz ogranicza nie tylko napięcie zasilania, a także sama jego konstrukcja, w tym przypadku tolerowane THD nie będzie dawał więcej mocy jak 28W.
    Ponieważ wzmacniacz nie posiada sprawności 100procent, do tego 28W doliczyć musisz jeszcze ze 30procent więc 28x1,3=36W, a że potrzebujesz transformator do wzmacniacza stereo 36x2=72W.
    Stąd wspomniane przez kolegę JEDD 70-80W jest jak najbardziej poprawne.
    Jako praktyk jednak powiem, że słuchanie muzyki ze zniekształceniem 10procent do przyjemności nie należy więc nie będziesz rozwijał mocy większej jak wat 20 i transformator 50W też taki wzmacniacz obsłuży.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 6983783
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #6 6984353
    januss73
    Poziom 32  
    marekzi napisał:

januss73 napisał:
    Jako praktyk jednak powiem, że słuchanie muzyki ze zniekształceniem 10procent do przyjemności nie należy więc nie będziesz rozwijał mocy większej jak wat 20 i transformator 50W też taki wzmacniacz obsłuży.

Zapewne obsłuży, ale zasilając taki wzmacniacz stereo z trafa 50W uzyskasz na wyjściu wzmacniaczy moc nie większą niż 15-18W, a więc ok. połowy mocy znamionowej.

Faktycznie nie należy początkującym robić sieczki z czegokolwiek.

Zmusiłeś mnie do zajrzenia w notę. Proponuję ci zerknąć na str4 rys.3 i powiedzieć co stanie się po przekroczeniu 20W w mostku. Potem zważywszy, że muzyka ma charaktr dynamiczny i to nie sinusojda, a zasilacz z dobrą filtracją ma sporą bezwładność, jeszcze raz poradzić autorowi, żeby sobie sprawił 100W trafo.
  • #7 6984400
    rudyroman
    Poziom 16  
    :D wszyscy dostaliście punkty za pomoc:) Dzięki wam wielkie za odpowiedzi:) Ha od 18 czytam wasze odpowiedzi i sam próbuję coś wydedukować z tych odpowiedzi (czytam, pisze kreślę) Nawet nie wiecie jaki jestem z siebie dumny że się prawie nauczyłem obliczać moc trafa:D

Dodano po 1 [minuty]:

:) Z dokładnych wyliczeń wyszło mi że potrzeba niecałe 90wat trafo. Ale że jestem małym audiofilem nadłożę jeszcze z 10 to akurat 100wat chyba będzie najlepiej:)
  • Pomocny post
    #8 6984470
    JEDD
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Mocy nigdy za wiele :) Chociaż ja przystaje przy tym co pisałem wcześniej 80W trafo wystarczy. 100W bez większej różnicy. Pamiętaj też o natężeniu uzwojenia pierwotnego trafa. ok 3A wystarczy.
  • #9 6984487
    rudyroman
    Poziom 16  
    :P dam 100:D w razie czego równolegle wsadzę może sterowanie na pilota albo lcd jeśli będę miał ochotę
    albo pomyślę nad wsadzeniem napędu cd albo equalizera. o o albo odbiornik radiowy żeby w razie chęci posłuchania muzy nie włączać kompa:)

Dodano po 1 [minuty]:

A właśnie i tu mam pytanie. Czy jak bym podpiął równolegle np układ z napędem cd to czy go nie upalę jeśli pomimo poboru mocy z trafa, wolnej mocy będzie np 20 wat??
  • Pomocny post
    #10 6984585
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #11 6984771
    januss73
    Poziom 32  
    marekzi napisał:
    Naprawdę, wybrałeś najmniej odpowiedni wykres aby wyciągać wnioski co do mocy tego wzmacniacza. Chyba ze szukałeś takiego, który by udowadniał Twoją tezę.
    Co do meritum; jeśli wzmacniacz odda moc 14W na 4Ω to znaczy, że pracuje z amplitudą napięcia na wyjściu = 7,5V, co w mostku daje 15V i moc wyjściową 28W na 8Ω.

Nie szukałem, ale ok. twoje górą :)
    Tyle że jeżeli wzmacniacz odda moc 14W na 4ohm znaczy, że pracuje z amplitudą 10,5V, więc w mostku 21V/8ohm.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 6985295
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #13 6985579
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 6985698
    rudyroman
    Poziom 16  
    wiesz o 2030a myślałem i to bardzo poważnie. nawet widziałem z dokumentacji datasheet taki super projekt wzmacniacza z podziałem na pasma. Ale mam same 2030 bez a. Szkoda mi kasy ciut na nowe tranzystory. No ale zobaczę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza audio opartego na układzie TDA2030, zasilanego napięciem około 14V, z mocą wyjściową około 28W w konfiguracji mostkowej. Poruszono kwestie doboru transformatora sieciowego, gdzie zalecana moc to około 70-100W, aby zapewnić odpowiedni zapas mocy i stabilne zasilanie, uwzględniając sprawność wzmacniacza oraz charakterystykę dynamiczną sygnału audio. Omówiono również obliczenia napięcia po prostowaniu (około 19VDC z 2x14VAC) oraz wpływ napięcia zasilania na maksymalną moc i bezpieczeństwo układu (maksymalne napięcie ±18V dla TDA2030). Wskazano, że dla stereo potrzebny jest transformator o mocy około 100W. Poruszono temat ewentualnego zastosowania układów TDA2030A lub TDA2040, które wytrzymują wyższe napięcia, jednak autor dyskusji posiada głównie TDA2030. Dodatkowo omówiono kwestie podłączenia innych urządzeń (np. napędu CD) do tego samego transformatora i wpływ wolnej mocy transformatora na bezpieczeństwo podłączonych układów. Wskazano, że natężenie prądu uzwojenia pierwotnego powinno wynosić około 3A. Dyskusja zawierała szczegółowe wyjaśnienia dotyczące obliczeń mocy, napięć i sprawności wzmacniacza oraz praktyczne porady dla początkujących elektroników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA