logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stukające wtryskiwacze Magic Jet, sterownik Stag 4 - jak wyciszyć?

hyhyhy 06 Wrz 2009 09:27 38147 19
REKLAMA
  • #1 6985590
    hyhyhy
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Moje pytanie czy wtryskiwacze gazu maja stukać , bo gazownik twierdzi ze tak ale one głośno stukają - auto z benzyniaka zamieniło się w disla. Wtryski Megic jet sterownik stag 4 . czy sa sposoby na wyciszenie tego
  • REKLAMA
  • #2 6985810
    D.J. Slim
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    Jakiego koloru są etryski?

Dodano po 21 [sekundy]:

*Wtryski
  • REKLAMA
  • #3 6985857
    Krick1987
    Poziom 25  
    Ocena: 188
    Moje Alex'y ( w zasadzie valteki) też stukają i to tak, że stojąc na światłach nie słysze silnika tylko wtryski :P ale coś za coś...
  • #4 6985871
    hyhyhy
    Poziom 11  
    srebrne z białą naklejka na wierzchu
  • REKLAMA
  • #5 6985967
    mirben
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    Wtryskiwacze Magic nie są aż tak głosne by drażniły tym efektem. U mnie w silniku Xu10 (PSA) są o wiele bardziej ciche niż benzynowe. Gazownik ściemnia prawdopodobnie dlatego, że chce ukryć hałas reduktora. Proszę reduktor na chwilę odkręcić i zostawić luźno na rurkach.
  • #6 6992116
    hyhyhy
    Poziom 11  
    u mnie jednak dość głośno stukają - jest sposób aby to wyciszyć?
  • #7 6992488
    mirben
    Poziom 22  
    Mocować listwę wtryskiwaczy na gumowych dystansach. Producent daje takowe wraz z listwą. Najlepiej użyć pojedyńczych wtryskiwaczy, jeśli to możliwe, wtedy wiszą praktycznie na gumowych rurkach. Czy silnik to fulgrupa ?
  • #8 6992566
    hyhyhy
    Poziom 11  
    tego to nie wiem czy fulgrupa - silnik 1,6 16v
  • #9 6992617
    mirben
    Poziom 22  
    Efekt stukania w przypadku zasilania silnika przez wszystkie wtryskiwacze jednocześnie (jednym wspólnym w czasie impulsem - fulgrupa) jest bardziej wyczuwalny od sterowania sekwencyjnego. Dalej upieram się, że trzeba sprawdzić ile z tego hałasu wnosi reduktor, Gdzie jest zamocowany i do czego ?
  • #10 6992821
    hyhyhy
    Poziom 11  
    u mnie przy przejściu na gaz każdy wtrysk włącza się pojedyńczo w krótkich odstępach czasu, da sie to usłyszeć bo pierwsze stuka jeden po ułamku sekundy drugi i tak dalej aż stukają 4 . Reduktor jest dobrze przymocowany z niego praktycznie nie dochodzą żadne odgłosy
  • #11 6992855
    mirben
    Poziom 22  
    Włączają się pewnie pojedyńczo bo to można ustawić programowo ale jak pracują potem. Z tym reduktorem to jest tak, że im mocniej przymocowany tym więcej przenosi na karoserię. To gdzie w końcu jest zamocowany?
  • #12 6992977
    hyhyhy
    Poziom 11  
    reduktor przykręcony jest do podstawy akumulatora
  • REKLAMA
  • #13 6993250
    mirben
    Poziom 22  
    Tak słychać wewnątrz auta reduktor Zavoli Zeta, przykręcony do podłużnicy prawie przy reflektorze. Plik nagrany laptopem, ma dwukrotnie zwiększony czas odtwarzania dla lepszego efektu wyłowienia "terkotania" reduktora. Silnik fulgrupa. Samochód Xantia, więc auto z klasy dobrze wyciszonych.
    Ciśnienie na reduktorze 1.1 bara.
    Załączniki:
    • zavolisg.rar (195.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 6993717
    dett
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Sorry, ale na tym nagraniu reduktor jest tak zagłuszony pracą wtrysków że w ogóle go nie słychać :D
    Taka jest kultura pracy Magic Jeta :D
  • #15 6993855
    mirben
    Poziom 22  
    Cytat:
    Sorry, ale na tym nagraniu reduktor jest tak zagłuszony pracą wtrysków że w ogóle go nie słychać
    Taka jest kultura pracy Magic Jeta

Ciekawe spostrzeżenie Kolegi. Tylko, że przy pierwszej próbie ogarnięcia problemu został odkręcony od karoserii reduktor i hałas przestał być słyszalny. Potem zrobiłem kilka innych doświadczeń wraz z badaniem rezonansu dotyczącego długości zasilania listwy. Tak więc Kolego nie są to moje wrażenia artystyczne tylko empiryczne doświadczenie zakończone decyzją o zmianie sposobu mocowania reduktora i dokładnym dobraniu pojemności zasilania magistrali.

Nie twierdzę, że omawiany powyżej przypadek jest taki sam jak mój ale nikt mi nie wmówi, że reduktor nie hałasuje a w szczególnych przypadkach wymaga to intewencji.
    Chyba nie ma sensu przedstawiać nagrania: jak nie słychać reduktora po porawkach?
  • #16 6995902
    dett
    Poziom 21  
    Wielokrotnie miałem już takie przypadki, tylko że przy instalacjach Prinsa, przenoszenie takich dźwięków na nadwozie może się odbywać za pośrednictwem reduktora, lub też innych elementów, które wcale do instalacji gazowej nie należą, ale sama konstrukcja reduktora przeczy możliwości wydawania takich dźwięków jak stukanie w takt pracy wtryskiwaczy gazowych, chyba że reduktor jest bardzo niskiej jakości lub jest w złym stanie technicznym, wielokrotnie widziałem przypadki przenoszenia dźwięków do wnętrza samochodu za pośrednictwem linki od gazu, która dotykała wtryskiwacza, lub za pomocą samych węży, gdzie po zmianie węży na pochodzące od innego producenta przenoszenie albo się minimalizowało lub ustawało całkowicie, nie bez znaczenia jest też kontakt węży gazowych z przewodami klimatyzacji, i piszę tu nie o jednym nie dwóch tylko kilkudziesięciu przypadkach z którymi miałem do czynienia.
  • #17 6996042
    mirben
    Poziom 22  
    Cytat:
    ale sama konstrukcja reduktora przeczy możliwości wydawania takich dźwięków jak stukanie w takt pracy wtryskiwaczy gazowych, chyba że reduktor jest bardzo niskiej jakości lub jest w złym stanie technicznym

Jeżeli uznamy, że Zawoli Zeta to kiepski reduktor to stwierdzenie Kolegi jest uzasadnione. Ale to nie najgorszy produkt i w moim przypadku chodziło o zupełnie nowy reduktor co nie znaczy, że fabryka czegoś nie spaprała.
    Nie mam doświadczenia instalatora gazu (chodź słyszałem o różnych przypadkach) ale mam wieloletnie doświadczenie jako pneumatyk i nie zgodzę się z Kolegą, że stukanie reduktora to nadzwyczajne zjawisko i dotyczy tych uszkodzonych. Właśnie w przypadku wtrysku fulgrupa i wolnych obrotów nie zdziwiło mnie to stukanie bardzo, zdziwiła mnie natomiast jego intesywność. Dobrze wiem jakie zachodzą procesy w reduktorze. Dlatego między innymi przeprowadziłem próbę z tłumieniem "dostaw gazu" od reduktora przez bufor ok.2 litry. Zjawisko stukania też zostało zniwelowane tym środkiem. Ostateczne rozwiązanie miało prostszy charakter.
    Każdy reduktor wydaje jakieś dźwięki zależy tylko na jaką piosenkę zestroiła go fabryka.
  • #18 6996137
    dett
    Poziom 21  
    Jeżeli kolega ma życzenie umocować reduktor na gumie od majtek żeby nie przenosił różnych dźwięków na nadwozie to proszę bardzo, ale są też inne środki, no ale jak kolega wie wszystko to już jego sprawa. Samochody montowane przeze mnie muszą być zrobione pewnie i sprawdzone przez niemiecki Tuv, i akurat tu nie ma miejsca na elastyczne mocowanie reduktora gdyż stosuje przewody miedziane i niezależnie jak wielką sprężynę byśmy zrobili to i tak podłączenie miedzi do reduktora prędzej czy później się rozszczelni.
    A już nawet na tym forum przekonałem się że nigdy nie można powiedzieć że się wie o czymś wszystko od początku do końca, bo zawsze można się mylić.

A guma od majtek pomoże na pewno :D

Powodzenia :D
  • #19 6996290
    mirben
    Poziom 22  
    Dlatego dobrze pomniejsza problemy przenoszenia hałasu plastik zamiast miedzi.

Kolego nie sprzeczamy się przeciż co wolno a czego nie. Wiem, że niektóre obostrzenia nie pozwalają na dowolność w montażu i dłatego nie zaproponowałem tu nikomu wieszania reduktora na szelkach od spodni. Jedynie chciałem zwrócić uwagę, że za dźwięki w instalacji LPG nie odpowiadają tylko wtryskiwacze a już na pewno Magic Jety nie należa do tych najgorszych pod tym względem.

Chodzi o to żeby podzielić się doświadczeniem z innymi, no tak dla dobrego samopoczucia, że się komuś pomogło lub pomoże kiedyś, jak trafi na podobny problem.
    Mam szacunek dla wiedzy wielu instalatorów bo wiem, że traktują swoje zajęcie z sercem i do nich należy Kolega, sądząc po postach na jakie trafiłem na tym forum.
    Dlatego życzę powodzenia, bo wiem, że LPG jest w dobrych rękach.
  • #20 6996449
    hyhyhy
    Poziom 11  
    problem rozwiązany. Hałasowały wtryskiwacze przykręcone do plastikowej osłony silnika która robiła niezły rezonans i orkiestra gotowa. Wystarczyło podłożyć pod listwę wtryskowa gumowe podkładki i nastała cisza.

Podsumowanie tematu

✨ Wtryskiwacze gazowe Magic Jet w instalacji LPG sterowanej przez sterownik Stag 4 mogą generować charakterystyczne stukanie, które bywa uciążliwe. Hałas ten nie jest typowy dla samych wtryskiwaczy Magic Jet, które zazwyczaj pracują ciszej niż benzynowe, lecz może być potęgowany przez rezonans elementów mocujących, takich jak plastikowa osłona silnika. Stukanie jest bardziej słyszalne przy sterowaniu fulgrupowym (wszystkie wtryskiwacze włączane jednocześnie) niż przy sekwencyjnym. Reduktor gazu, np. Zavoli Zeta, również może generować dźwięki przenoszone na nadwozie, zwłaszcza jeśli jest sztywno zamocowany do elementów karoserii, co zwiększa rezonans. Zalecane jest stosowanie gumowych podkładek lub dystansów pod listwę wtryskową, a także elastyczne mocowanie reduktora, aby ograniczyć przenoszenie drgań i hałasu. W niektórych przypadkach zmiana przewodów gazowych lub ich izolacja może zmniejszyć przenoszenie dźwięków. Ostateczne rozwiązanie problemu stukania wtryskiwaczy Magic Jet w opisywanym przypadku polegało na podłożeniu gumowych podkładek pod listwę wtryskową, co wyeliminowało rezonans plastikowej osłony i znacząco wyciszyło instalację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA