logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nissan Primera 2.0 D - Dlaczego tarcza sprzęgła szybko się zużywa?

Coolbit 06 Wrz 2009 13:04 2171 5
REKLAMA
  • #1 6986326
    Coolbit
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Witam.
    Problem jest taki:
    Urwała się tarcza sprzęgła... można było zmieniać piegi na odpalony silniku ,a autko nie jechało.
    Wymienione zostało: tarcza sprzęgła, docisk i łożysko na nowe, oryginalne.
    Po nie całych 2 miesiącach wszystko rozleciało się na nowo :cry:
    Jaka może być tego przyczyna?? Szukałem w Google i znalazłem 2 podobne przypadki jednak nikt nie dał na nie odpowiedzi.

Miał ktoś jeszcze podobny przypadek?? Autko o tak małej mocy rozrywa sprzęgło pozostawiając nienaruszone okładziny.
  • REKLAMA
  • #2 6987239
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1426
    Może nie masz tulejek na łączeniu skrzyni z silnikiem przez co nie jest zachowana osiowość lub podejrzewałbym duży luz promieniowy na wałku sprzęgłowym.
  • REKLAMA
  • #3 6988873
    Coolbit
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Gdzie znaleźć rysunek poglądowy czy też katalog (coś jak REALOEM od BMW), może rzeczywiste mechanik który wymieniał sprzęgło nie włożył tulejki...
    Największy problem, że o mechanik który to wymieniał mieszka 200km ode mnie bo pech przytrafił się w trasie ;/
  • REKLAMA
  • #4 6989428
    pantulejka
    Poziom 2  
    No ja chyba mam podobny problem. Gdzie ta tulejka ma być i od czego ona jest? Nie wiem ale się domyślam, pewnie jej nie wsadził. Osiowość chyba zachowana, śruby dokręcone. Megawe, myślisz że jakby tulejki nie było to może zrywać sprzęgło? Jedna tulejka, wszystko ustala. Cholera jasna, może i racja. Z tym luzem to ciekawe, promieniowy mówisz? To łożyska chyba w skrzyni padły? Czy to też przez brak jakiejś tulejki?
  • REKLAMA
  • #5 6993316
    marcinlan
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    witam. to nie wina żadnej tulejki a na pewno nie tej lub tych ( bo występuje 1 lub 2)pomiedzy skrzynia a silnikiem.skrzynia nie jest mocowana na jednej śrubie a na wielu i nie zachowanie osiowości przy montażu powoduje problem z jej dokręceniem.
    przychylam sie do słów kolegi który napisał o problemie z wałkiem.
    zbyt duży luz a co za tym idzie jego bicie może mieć na to duży wpływ.
    z drugiej strony zaś patrząc - luz na wałku to luz na łożyskach wewnątrz skrzyni więc podczas jazdy musiałby być słyszalny szum!
    a może to jakiś pech i nowy kpl był coś wadliwy .
  • #6 6993939
    Masselo
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Czesc. wrzucisz fote urwanej tarczy?
REKLAMA