logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Wacom Intuos na Windows XP - problem z wykrywaniem tabletu przez USB

hyper_th 06 Wrz 2009 21:53 4979 6
  • #1 6988790
    hyper_th
    Poziom 2  
    Witam.
    Jestem posiadaczem tabletu Wacom Intuos jeszcze z pierwszej serii. Próbuję go zainstalować pod XP, niestety mam problem.
    Jeśli instaluję korzystając z kreatora (podłączam tablet po czym system go wykrywa) i w momencie kiedy wskazuje ścieżkę do sterowników nie da się wskazać katalogu ze sterownikami, przycisk "wybierz" jest niepodświetlony.
    W drugim przypadku instaluję same sterowniki. Kiedy próbuję uruchomić program, wyświetlany jest komunikat że system nie znajduje tabletu.
    Nadmienię że ten typ tabletu jest wyposażony we wtyczkę po COMa, którą podłączam przez przejściówkę do USB. Przejściówka jest zainstalowana i na 100 procent działa.

Czy ktoś jest w mi w stanie pomóc?

Z góry dziękuję.
  • #2 6989321
    szmiroslaw
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Jeżeli po podłączeniu tabletu system wykryje nieznane urządzenie kliknij - Strat/Panel sterowania/Narzędzia administracyjne/Zarządzanie komputerem/Menedżer urządzeń, żółta ikonka w "Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej". Kliknij na nią prawym klawiszem myszy i zainstaluj sterowniki ręcznie, podając ścieżkę do plików. Później zainstalujesz oprogramowanie.
  • #3 6991784
    hyper_th
    Poziom 2  
    Dzięki z radę, ale niestety nie działa. Pojawia się kreator instalacji, i historia się powtarza. Tzn. nie mogę wybrać folderu ze sterownikami, po prosu folder w tym kreatorze jest nie aktywny, tak jakby system nie widział w nim sterowników. Nie pomaga również zmaiana nazwy pliku sterowników.
  • #4 6991850
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6991883
    hyper_th
    Poziom 2  
    No właśnie z tych sterowników korzystam.
  • #6 6991937
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6994636
    hyper_th
    Poziom 2  
    Próbowałem. Efekt jest taki że po uruchomieniu programu pojawia się komunikat że system nie odnalazł tabletu, mimo że jest podłączony.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji tabletu graficznego Wacom Intuos pierwszej generacji na systemie Windows XP przy użyciu przejściówki z portu COM na USB. Podczas instalacji sterowników system nie pozwala na wskazanie katalogu ze sterownikami w kreatorze, a przy ręcznej instalacji oprogramowania tablet nie jest wykrywany przez system. Przejściówka USB jest poprawnie zainstalowana i działa. Proponowano ręczną instalację sterowników przez Menedżera urządzeń w sekcji kontrolerów USB, jednak problem z niedostępnością folderu sterowników w kreatorze oraz komunikat o braku wykrycia tabletu przez oprogramowanie pozostają nierozwiązane. Użytkownik korzysta z oficjalnych sterowników i oprogramowania dedykowanych dla modelu Intuos.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA