logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co się stanie gdy odłączę akumulator co z komputerem

misiek-373 07 Wrz 2009 16:55 35645 9
REKLAMA
  • #1 6991167
    misiek-373
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam. Przepraszam jeśli już był taki temat ale ja nie mogłem znaleźć odpowiedzi na to pytanie. Posiadam renault megane II 2004r. 1.9dci

muszę odłączyć akumulator ale obawiam się że po odłączeniu zresetuje się komputer w samochodzie. Powiedzcie co się stanie po odłączeniu.
  • REKLAMA
  • #2 6991198
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 494
    Nie powinno się nic stać, resetowanie nie następuje przez samo odłączenie zasilania.
  • REKLAMA
  • #3 6991247
    misiek-373
    Poziom 10  
    ale w 100% nie jesteś pewny
  • #4 6991388
    marek1977
    Poziom 33  
    Ocena: 709
    No w niektórych markach można sobie biedy narobić. Czemu nie zadzwonisz do serwisu renault i nie zapytasz czy możesz wymienić akumulator sam, i czy nic się nie stanie. Na pewno radio straci kod jeżeli masz kodowane.
  • #5 6992401
    misiek-373
    Poziom 10  
    dzięki kolego tak właśnie zrobię, zadzwonię i się zapytam fachowca. A właśnie co do radia to jak zmieniałem radio na inne to teraz w tym starym pyta o kod wpisuję ale nie wiem jak zatwierdzić żadnym przyciskiem nie da sie akceptować chyba że mam zły kod, kod znalazłem w dokumentach od samochodu nie jestem pewny czy to na 100% kod od radia ale ilość cyfr sie zgadza bo do czego niby innego moze byc 4 cyfrowy kod
  • #6 6992439
    marek1977
    Poziom 33  
    Ocena: 709
    Też zapytaj czym zatwierdzić, ale sądzę że następną cyfrą czyli "5"
  • REKLAMA
  • #7 6992598
    misiek-373
    Poziom 10  
    no właśnie w renault nie wpisuje się kodu cyferkami tylko + i - a przejscie do kolejnej cyferki robi sie za pomocą < lub > a akceptowac nie wiem jak : [
  • REKLAMA
  • #8 6993205
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1172
    Podaj model radia a powiem Ci jak zatwierdzić kod.
  • #9 6993821
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Jeśli chodzi o pytanie podstawowe to śmiało odłączaj ten akumulator pod warunkiem, że uczynisz to po uśpieniu magistarli, czyli kilka minut po wyłączeniu zapłonu. Oczywiście wskazania tzw komputera pokładowego (nie mylić ze sterownikami) ulegną wyzerowaniu. Czyli trzeba będzie ustawić czas itp. A co do kodu to może to być kod awaryjnego uruchamiania samochodu.
  • #10 7081239
    rys00
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    po odłaczeniu akumulatora musisz nauczyć szyby,bo bedą chodzic skokowo nauka polega na dojechaniu do gory i przytrzymaniu przysisku ok 3s jeśli chcesz trzymać przycisk przy podnoszeniu-opuszczanie lub-5s jeśli chcesz aby sówały sie kliknieciem i kazda szyba po kolei,kod radia zatwierdzasz 6 lub przyciskiem od spodu w prawym manipulatorze

Podsumowanie tematu

✨ Odłączenie akumulatora w Renault Megane II 2004 1.9 dCi nie powoduje resetu sterowników silnika, jednak wyzeruje się komputer pokładowy, co wymaga ponownego ustawienia parametrów takich jak czas. Zaleca się odłączenie akumulatora po uśpieniu magistrali, czyli kilka minut po wyłączeniu zapłonu. Radio może stracić kod zabezpieczający, który należy ponownie wpisać; w Renault kod wprowadza się za pomocą przycisków + i - oraz przejścia między cyframi za pomocą < i >, a zatwierdzenie kodu może wymagać przycisku 6 lub przycisku na manipulatorze radia. Po odłączeniu akumulatora konieczne jest również ponowne nauczenie działania szyb elektrycznych poprzez przytrzymanie przycisku podnoszenia przez kilka sekund. W przypadku wątpliwości warto skonsultować się z serwisem Renault.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA