logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć przełącznik ŁK 15 do silnika trójfazowego?

paluchslawomir 09 Wrz 2009 21:11 13555 6
REKLAMA
  • #1 7000172
    paluchslawomir
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    mam pytanie : przy silniku trójfazowy jest zamontowany przełącznik ŁK 15 który był zastosowany jak prawo- lewo są na naim oznaczenie 1234567.....i ktoś go poodłaczał jak go podłączyc z powrotem , gdzie dać zasilanie a gdzie sterowanie silnka
  • REKLAMA
  • #2 7000689
    Kaczmarczyk
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Wyłączniki lewo prawo zazwyczaj mają trzy zaciski do podłączenia zasilania i trzy odejściowe na silnik. Dwie fazy zamieniają się miejscami podczas przełączeń lewo prawo, a trzecia faza zazwyczaj jest nie zmieniana. W wyłącznikach ŁUK, z tego co pamiętam widoczne są styki, więc nawet miernik nie będzie Ci potrzebny, a styki załączane są w liniach poziomych.
  • REKLAMA
  • #3 7001498
    paluchslawomir
    Poziom 2  
    tak jak pisałem wcześniej oznaczony jest 123456.....
  • REKLAMA
  • #4 7001515
    Adik C
    Poziom 25  
    Ocena: 131
    Witam,miernik w dłoń,jeśli sie nie mylę masz (poz.. 1 poz.. 0 poz.. 2) daj na poz.. 1 czyli przekręć go maksymalnie w lewo,zapisz na kartce sobie nr,pomiędzy którymi jest przejście ( np 1i2 i 3i4)potem daj na maksimum przełącznik w prawo i zrób tak samo sprawdź pomiędzy którymi nr jest przejście,ponieważ na samo oznaczenie nr,na włączniku też by sie dało ale nie mamy pewności zę ktoś go nie czyścił i nie zmieni kombinacji krzywek,pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

Jak,kolega podyktuje jak lączy styki ten Łk,to z namalowaniem schematu (po tych nr jak kolega napisał nie będzie żadnym problemem)
  • REKLAMA
  • #5 7003740
    paluchslawomir
    Poziom 2  
    dzięki serdecznie już sobie poradziłem było prostsze niz myślałem ale i tak dziękuje
  • #6 7879255
    prok1
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam mam ten sam problem i może kolega opisać jak podpiął ten przełącznik oznaczenia 1234.... Z góry dziękuję
  • #7 7883477
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1286
    Przeniosłem z "Inne". Proszę czytać opisy działów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia przełącznika kierunku obrotów ŁK 15 do silnika trójfazowego. Przełączniki lewo-prawo tego typu mają zwykle trzy zaciski zasilające i trzy wyjściowe do silnika, przy czym dwie fazy są zamieniane miejscami podczas zmiany kierunku, a trzecia pozostaje niezmieniona. Oznaczenia na przełączniku (np. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7) mogą nie odpowiadać fabrycznym schematom, dlatego zaleca się użycie miernika do identyfikacji styków i ich połączeń w obu pozycjach przełącznika (maksymalnie w lewo i w prawo). Po zidentyfikowaniu styków można odtworzyć schemat połączeń i prawidłowo podłączyć zasilanie oraz sterowanie silnika. Rozwiązanie okazało się prostsze niż początkowo zakładano. W dyskusji pojawiła się także prośba o szczegółowy opis podłączenia przełącznika z oznaczeniami 1234..., jednak nie udzielono dalszych szczegółowych instrukcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA