logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć przełącznik prawo-lewo do silnika trójfazowego?

Pesiam 12 Lis 2007 13:43 94437 9
  • #1 4472771
    Pesiam
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    Witam. mam pytanie:
    Dostałem od sąsiada silnik. nie jestem w stanie powiedzieć jakiej mocy, ale jedno wiem napewno jest dobry i działa. uruchamia się na dwa razy trójkąt -gwiazda lub odwronie nie znam sią za bardzo na tym, ale chodzi i to jest ważne. jednakże mam dylemat ponieważ kupiłem przełącznik prawo lewo i chciałem go zamontować na ściane przed gniazdem i teraz na przełączniku są oznaczenia L1,L2,L3 to jest chyba wejście oraz o ile dobrze pamiętam U W V. czy obojętne jest które przewody podepnę pod do styków L1,L2,L3 idące od tablicy z domu?
  • #2 4472949
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    Nie myl jeśli jest silnik jest gwiazda-trójkąt to nie prawo lewo.A wył prawo-lewo nie możesz podłączyc do sil. gw-trój. Pozdro
  • #3 4473040
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Spokojnie, kolega chce podłączyć lewo-prawo przed gniazdem na ścianie - wygoda kiedy pożycza się sprzętu i nie trzeba rozbierać wtyczek. Gwiazda-trójkąt jest pewnie przy silniku. Wcale sobie nie szkodzą, aby tylko nie zmieniać kierunku przy pracującym silniku....
    L1,L2,L3 i U,V,W są po to żeby nie zewrzeć sobie przypadkiem jednej strony. Jeden kabel łączy się na L123, drugi na UVW, bez znaczenia który do gniazda a który do ściany. Nie zapomnij zmostkować zera.
  • #4 4473837
    shulc
    Poziom 22  
    Kolego Pesiam, opisz jeszcze raz co chcesz zrobić, i czym tylko tak dokładniej ,bo dzień jest krótki a przez ciebie sąsiedzi mogą siedzieć po ciemku, nie wspominając o twoim życiu
  • #5 4474424
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Ocena: 132
    Przyłączam się do odpowiedzi kol. andk1eltd

Oto moja propozycja:
  • #6 4528892
    Pesiam
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    Witajcie

Przepraszam nie mogłem wcześniej napisać bo miałem problemy z internetem.
    Może nie wyrażnie napisałem ale koledzy Pixostat i andk1eltd
    mnie chyba zrozumili za co bardzo dziekuje. Natomiast należy się sprostowanie wiec piszę:

Z domu do budynku gospodarczego miałem puszczony kabel i kończył się gniazdem Wyłącznik był w domu. Wszystko było ok bo teść miał tylko spawarke i małą szlifierkę Natomiast jak wspominałem dostałem silnik a oprócz tego od sąsiada z drugiej strony pożyczam betoniarke i za każdym razem musiałem zmieniać we wtyczce kable bo u mnie nie mieszała. wiec kupiłem skrzynkę z bezpiecznikiem i chciałem umieścić miedzy skrzynką a gniazdem przełącznik prawo lewo. ponieważ silnik zamontowałem przy cerkularce wiec stąd moje pytanie czy obojetne jest jak podepne przewody do przełącznika.

Pozdrawiam Pesiam
  • #7 4529382
    Krisrr
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Weź po prostu ten przełącznik baterię i żarówkę, jak dasz na 0 to nie będzie przejścia między żadnymi stykami. Jak dasz np: w lewo to L1 połączy się z U (żarówka świeci) - jedna faza, L2 z V - druga, L3 z W - trecia. Natomiast jak przełączysz w prawo to zmienią się (dowolne) dwie fazy miejscami np: L1 -U, (pozostanie jak było) a L2 -W, L3 - V (zmienią się miejscami). Do L 1,2,3 - podłączasz zasilanie, a do U, V, W, silnik.
  • #8 12925670
    kwiatekbydg
    Poziom 10  
    Ocena: 20
    Witam,

Przepraszam, że odkopuję stary temat, ale również chciałem podłączyć przełącznik trójpozycyjny ŁUK 25 do silnika 1,7 kW ( trójkąt / gwiazda ) . Oznaczenia na przełączniku mam R,S,T,U,W,V - czy podłączenie według schematu z rysunku :

jest zgodne ? ( uziemienia niestety nie posiadam w wtyczce siłowej )

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi
  • #9 12927246
    shulc
    Poziom 22  
    kwiatekbydg napisał:
    Witam,

Przepraszam, że odkopuję stary temat, ale również chciałem podłączyć przełącznik trójpozycyjny ŁUK 25 do silnika 1,7 kW ( trójkąt / gwiazda ) . Oznaczenia na przełączniku mam R,S,T,U,W,V - czy podłączenie według schematu z rysunku :

jest zgodne ? ( uziemienia niestety nie posiadam w wtyczce siłowej )

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi

Temat jest o przełączniku lewo/prawo a Ty chcesz przerobić go na trójkąt / gwiazda. Różnica pomiędzy tymi połączeniami jest ogromna bo należą do innych bajek, natomiast poprawne określenie to gwiazda/ trójkąt, a na przełączniku muszą być zaciski R,S,T,U,V,W,X,Y,Z lub odpowiedniki według nowych oznaczeń.
    Ale najgorsze jest TO

Cytat:
    ( uziemienia niestety nie posiadam w wtyczce siłowej )

uziemienie lub inne jego odpowiedniki, to najważniejszy element instalacji elektrycznej, podłączenie silnika zaczynamy od tego przewodu !!!.
  • #10 12927530
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4784
    3.1.16. Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.

3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

3.1.19. Zabronione jest publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia przełącznika kierunku obrotów (prawo-lewo) do silnika trójfazowego, który jest fabrycznie połączony w układ gwiazda-trójkąt. Użytkownik posiada silnik z oznaczeniami U, V, W oraz przełącznik z zaciskami L1, L2, L3 (wejście zasilania) i U, V, W (wyjście do silnika). Podkreślono, że przełącznik prawo-lewo nie jest tym samym co przełącznik gwiazda-trójkąt i nie można ich stosować zamiennie. W praktyce do przełącznika podłącza się zasilanie na L1, L2, L3, a silnik do U, V, W; kolejność faz na L1-L3 nie jest krytyczna, ważne jest jednak, aby nie zmieniać kierunku pracy silnika podczas jego pracy. Zaleca się również zmostkowanie przewodu neutralnego (zera). Wskazano, że przełącznik zmienia kolejność faz, co powoduje zmianę kierunku obrotów silnika. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące konieczności prawidłowego uziemienia instalacji oraz różnic między przełącznikiem prawo-lewo a przełącznikiem gwiazda-trójkąt. Jeden z uczestników udostępnił schemat podłączenia przełącznika. W późniejszej wypowiedzi pojawiło się pytanie o podłączenie przełącznika trójpozycyjnego ŁUK 25 do silnika 1,7 kW, gdzie podkreślono, że uziemienie jest kluczowe i nie można go pominąć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA