logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq NX7010 - zawiesza się na logo HP, jak zresetować BIOS?

mikolajf 09 Wrz 2009 22:08 2117 5
REKLAMA
  • #1 7000539
    mikolajf
    Poziom 10  
    Ocena: 20
    Witam, pokazuje sie tylko HP Invent - ekran wstepny i gasi sie. Za kilka sekund znowu to samo i tak w kolko. Slychac jak klikuje tak jak gdyby nie mogl wejsc do TD. Wymontowalem TD i jest ok (czyta) na innym komputerze. Moze bios sie zepsul? Jak wejsc do biosu (zresetowac bios?). Probowalem zastartowac z recovery, ale nic. Co robic? Z gory dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 7001075
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Co oznacza "klikuje" i "TD"?
  • REKLAMA
  • #3 7001146
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Możliwe że urwał się mostek południowy na płycie, przypuszczam że potrzebna będzie wizyta serwisowa. Ale nie mogę tego na 1000% zagwarantować, jedynie z doświadczenia wiem że jak wisi na logo startowym to albo uszkodzony ,albo oderwany mostek najczęściej.
  • REKLAMA
  • #4 7001233
    mikolajf
    Poziom 10  
    iron64 napisał:
    Co oznacza "klikuje" i "TD"?

TD=twardy dysk - a "klikuje" to taki zapozyczony (ang. click) dzwiek "klik" - wentylatorek chce zastartowac, ale sie zatrzymuje. Przepraszam, ze wyrazilem sie nieprecyzyjnie.

Dodano po 4 [minuty]:

misiupan napisał:
    Możliwe że urwał się mostek południowy na płycie, przypuszczam że potrzebna będzie wizyta serwisowa. Ale nie mogę tego na 1000% zagwarantować, jedynie z doświadczenia wiem że jak wisi na logo startowym to albo uszkodzony ,albo oderwany mostek najczęściej.

Mostek poludniowy? Co to takiego? Wyjmowalem twardy dysk i byla tam taka wkladka laczaca dysk z kontaktem na plycie (?) w postaci mastka z zabkami. To ten "mostek"?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 7001561
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Wyjmij dysk ponownie i uruchom bez niego, jeśli nie będzie "klikował" i normalnie się zachowa to po prostu żle zamontowałeś dysk - zdarza się.
  • #6 7015304
    mikolajf
    Poziom 10  
    iron64 napisał:
    Wyjmij dysk ponownie i uruchom bez niego, jeśli nie będzie "klikował" i normalnie się zachowa to po prostu żle zamontowałeś dysk - zdarza się.

dokladnie to bylo powodem. Teraz dziala po ponownej instalacji HD. Dziekuje za pomoc.
REKLAMA