logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość dźwięku w kolumnach Elestra B15-300?

pjuraszek 10 Wrz 2009 21:00 2424 15
REKLAMA
  • #1 7003749
    pjuraszek
    Poziom 11  
    Wiam, znajomy który posiada zespół muzyczny chciał by się dowiedzieć co można by przerobić w jego sprzęcie ponieważ nie jest z niego zadowolony. Posiada on:
    mixer Yamaha mg 16/6 fx
    procesor dźwięku m-one XL
    2 subwoofery 500W
    2 kolumny Elestra B15-300 z głosnikiem basowym 15LW30 Beymy zamiast oryginalnego z osobnym wejściem na głosnik basowy i osobnym na głośnik średnio-tonowy i driver
    2 JBL TR125
    do basów używa ADS-a PLX 3200
    do górek IMG Stage Line STA 1100
    Crossover ART 311
    Dół gra naprade ładnym, mocnym basem, ale zastanawia sie co można by zrobić z górą.
    Jest on zainteresowany zarówno wymianą kilku elementów jak i całego sprzętu.
    Kwota jaką dysponuje to ok. 5000 zł. + pieniądze ze sprzedaży
  • REKLAMA
  • #2 7004194
    msciwortuczman
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    A co ten twój kolega gra po weselach czy plenerach?
    1.Co do gratów stolik jak do grania o którym jest wzmianka u góry to spokojnie wystarczy
    2.Co do efektu od tc electronic też bym na nic innego nie zamieniał chyba że jakiś lexicon mx400
    3.Skoro suby dobrze grają i wystarczą zostawić
    4.Górki wymienić na coś od Polanowskiego (POL-AUDIO lub w skrajnym wypadku LDM)
    5.Cross może być
  • REKLAMA
  • #3 7004985
    barek89
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    a ja bym to sprzedał i kupił jakiś mały zestaw aktywny np HK albo RCF czy chociaż Mackie. Nie ma końcówek do noszenia, obsługa banalnie prosta - do prądu i sygnał . nie trzeba crossoverów i innych badziew. Mikser bym zmienił sam dla siebie - nie lubie yamahy po prostu mi nie odpowiada jej dźwięk korekcja itp. na małego allen & heath . dokłądnie wizardy . bardzo fajna seria. Mone jak najbardziej zostawic. ewentualnie dokupić PCMa albo SPXa
  • #4 7005897
    pjuraszek
    Poziom 11  
    Mój znajomu gra zarówno na weselach jak i na plenerach, czasami również nagłaśnia festyny itp. ostatnio miał na oku 2 zestawy od HK audio
    [...]
    ten pierwszy był by dla niego w sam raz na wesela lecz boji się że w plenerze może to niewystarczyć dlatego zastanawia się nad drugim zestawem lecz narazie nie jest on w jego zasięgu jeżeli chodzi o cenę

Linki do aukcji usunąłem.
    Reg. pkt. 10.11.
    GM
  • REKLAMA
  • #5 7006699
    jarmol90
    Poziom 20  
    Ocena: 90
    pjuraszek napisał:
    Mój znajomu gra zarówno na weselach jak i na plenerach, czasami również nagłaśnia festyny itp. ostatnio miał na oku 2 zestawy od HK audio
    1.
    http://www.allegro.pl.html

Daj mi te 14 tys zł a będziesz mieć o wiele lepszy zestaw ;)
    Bez problemu: 4x18" basy, 2x(2x12"+2"driver) górki, wszystko cięte aktywnie. 4-5kW RMS basu oraz ok 2-2,5kW RMS środka i góry. Na wesele górki i bas lub dwa a na plener 4szt basów i pozamiatane(przy czym nie mówię tu o zwykłym bass reflex, bo tego trzeba analogicznie więcej żeby to brzmiało w plenerze)

Pozdrawiam
  • #6 7014196
    pjuraszek
    Poziom 11  
    jarmol90 dzięki za propozycję, lecz oni by woleli jednak coś aktywnego ponieważ rack, który teraz mają waży ok. 60 kg i niechcieli by znowu nosić znowu takie ciężary ponieważ na niektórych salach jest naprawde problem aby wnieść tego racka
  • #7 7014939
    jarmol90
    Poziom 20  
    Ale rack by ważył mniej, nawet powiem więcej 30-35kg odpowiada? ;) bo tyle by właśnie ważył, wnieść to we dwóch to żaden problem nawet i po schodach :P
  • #8 7016617
    pjuraszek
    Poziom 11  
    To by była bardzo kożystna propozycja, porozmawiam ze znajomym na ten temat i zobaczymy co on na to
  • #9 7023295
    barek89
    Poziom 20  
    pasywny sprzet i tak bedzie ciezki. tu liczy sie tez drewno glosniki wykonczenie. nie wieze ze zrobisz lzejsze paczki od HK . a kupic cos oryginalnego lepiej bo i na dwa sezony dostanie gwarancje, profesjonalny serwis. a podlaczanie takiego zestawu jest banalnie proste i szybkie a to SZYBKIE ma BARDZO duzy plus. polecam gorąco takie rozwiązanie. W takich paczkach zawsze koncówka jest dopasowana do konkretnego głośnika i waży napewno mniej niż zwykła koncowka mocy nawet taka leciutka:) Wiem ile waży moduł do aktywnego Basu DB technologies S20 mozna złapać w dwa paluszki i podrzucać. Nie to żebym był pracownikiem HK czy coś w tym stylu ale te zestawy do takich zastosowań są najlepsze. niejednokrotnie słyszałem i w salach i klubach i zdażyło mi się na tym nieraz kręcić pare sztuk i powiem że o wiele łatwiej to okiełznać niż sprzęt robiony. Na pewno nie kupuj Elestry LDMów i innych tego typu paczek. W sprzęt trzeba zawsze zainwestować . szkoda ze chcecie go kupić pod koniec sezonu tak to moze na festynach by wam sie zwrocil chyba ze gracie dużo zimą
  • #10 7023690
    msciwortuczman
    Poziom 20  
    tz. tak jeżeli chcą grać na plenerach to minimum od hk masz actora ale to jest koszt około 26 tys. Więc nie wiem czy ich będzie na to stać. Alternatywą jest np JBL PRX 525 650W (2x15 +1.5" koszt 5000szt.) + PRX 718S 700W (18" koszt 5500zł). Są aktywne bardzo lekkie (PRX 525 38KG a PRX 718S koło 42kg) obudowy pokryte duraflexem nie do zajechania czyli do transportu jak znalazł no i pięknie grają.
  • #11 7025551
    jarmol90
    Poziom 20  
    barek89 napisał:
    pasywny sprzet i tak bedzie ciezki. tu liczy sie tez drewno glosniki wykonczenie. nie wieze ze zrobisz lzejsze paczki od HK . a kupic cos oryginalnego lepiej bo i na dwa sezony dostanie gwarancje, profesjonalny serwis. a podlaczanie takiego zestawu jest banalnie proste i szybkie a to SZYBKIE ma BARDZO duzy plus. polecam gorąco takie rozwiązanie. W takich paczkach zawsze koncówka jest dopasowana do konkretnego głośnika i waży napewno mniej niż zwykła koncowka mocy nawet taka leciutka:) Wiem ile waży moduł do aktywnego Basu DB technologies S20 mozna złapać w dwa paluszki i podrzucać. Nie to żebym był pracownikiem HK czy coś w tym stylu ale te zestawy do takich zastosowań są najlepsze. niejednokrotnie słyszałem i w salach i klubach i zdażyło mi się na tym nieraz kręcić pare sztuk i powiem że o wiele łatwiej to okiełznać niż sprzęt robiony. Na pewno nie kupuj Elestry LDMów i innych tego typu paczek. W sprzęt trzeba zawsze zainwestować . szkoda ze chcecie go kupić pod koniec sezonu tak to moze na festynach by wam sie zwrocil chyba ze gracie dużo zimą

Nie wiem jak ty to sobie wyobrażasz, ale jak na plener to wiadomo że obudowy ze sklejki, jak chcesz to rób z wiórówki :P Poza tym jaki widzisz problem w jak to nazwałeś "okiełznaniu" sprzętu "robionego"? Skoro i tak do takiego zestawiku już procesor by szedł wiec wszystko sobie można ustawić. Poza tym poważni bądźcie. dwie 15" w basie na plener? To powodzenia wśród śmiechu przybyłych na imprezę ludzi. haha to na sale za mało, wiec nie jarajcie się tym że to HK ;) Bo tu trzeba pójść w innym kierunku i choć doły "zrobić" bo wychodzi to taniej a zasilała by to np niewielka, wydajna końcówka cyfrowa ważąca mniej niż 10kg.

Co do gwarancji, a co chcesz gwarancję na obudowy? Nie ma sprawy :P Bo na głośniki i wzmacniacze itp to zawsze jest gwarancja producenta przecież.
  • REKLAMA
  • #12 7027098
    barek89
    Poziom 20  
    jarmol , Jak sobie wyobrażam co? bo nie rozumiem o co ci chodziło. Nigdzie nie napisałem że dwie 15 na plener, 4 18stki to minimum. Ja na codzien gram na np 16 18stkach i troche sie na tym znam. Po za tym nie jestem za tym aby robić bo nigdy nie zrobisz lepiej niż ci wszyscy inżynierowie ktozy rozwalają po kilkadziesiąt paczek w komorze po to aby wybrać najmniejszy szczegół. i jeszcze raz powtarzam nie chcę aby robili paczki a tym bardziej z wiórówki nie wiem skąd tak idiotyczny pomysł przyszedł ci do głowy. Procesor który kupisz to zapewne behringer drivrack od dbxa albo cos podobnego... od takich procesorów ja osobiście wolę analogowy cross od BSSa np - bo napewno lepiej zabrzmi. Koncowki nawet lekkie to i tak dodatkowe polaczenia... , co do HK to ok mozna zainwestowac ale warto rozejzec sie za innymi markami
  • #13 7028149
    jarmol90
    Poziom 20  
    Miałem na myśli ten pierwszy ogólnie polecany zestaw HK za ok 14tys zł w którym były dwa suby 15" i dwie satelitki i myślałem że o tym zestawie mówisz, i stąd było moje zdziwienie jak można coś takiego na plener polecać. A co do wiórówki to napisałem to w ten sposób do ciebie bo(cytuję)
    "pasywny sprzet i tak bedzie ciezki. tu liczy sie tez drewno glosniki wykonczenie. nie wieze ze zrobisz lzejsze paczki od HK"

Więc w myśl twoich słów mogło wynikać że myślisz że ja bym to robił z wiórki bo niby cięższe maja być od HK.

Co do końcówek, toż jak zepniesz wszystko raz to masz gotowe i jedynie podpina się kable do kolumn. Do aktywnych tez trzeba kabel ciągnąć z miksera do kolumn więc w czym te aktywne niby są lepsze? ;) Cały rack ze sprzętem masz spięty i tego się przecież nie rozpina wewnątrz przed i po imprezie więc całe podłączenie jest banalnie proste i nie zajmuje wcale dużo czasu.
  • #14 7031199
    barek89
    Poziom 20  
    dO autora tematu. Jak chcesz to dam ci numer telefonu od gościa co robi wszystko co jest na rynku praktycznie podrobi ci każdą paczkę tak że nie poznasz , na oryginalnych głosnikach wg oryginalnych projektów. Ceni się, ale i tak jestb warto. ma też dostęp do tanich końcówek. może ci zmontować cały system.

ale jesli nie nazbierasz minimum 20 tysiecy to mozle lepiej zrobic jakies 6-8 BR na McCauleyach , do tego nadstawki po 2x15 jakims dobrym i 3 cale driver.
  • #15 7031332
    pjuraszek
    Poziom 11  
    Niestety mój znajomy uparł się na te hk i ciężko jest go przkonać do czegoś innego, powiedział że znalazł jakiegoś sprzedawce, który da mu naraziazie na prubę ten zestaw od hk za niewielką opłatą, ale dzięki za rady
  • #16 7031570
    msciwortuczman
    Poziom 20  
    pjuraszek Ja robię podobnie jak mam coś brać to zawsze umawiam się na testa. Najpierw wziąłem zestaw z Mackiego do potestowania a ostatnio miałem parę dni u siebie JBL VRX i jednogłośnie jak tylko wytrzepię kapuchę biorę VRX. Będzie to dla niego najlepsza rozwiązanie tym bardziej że ma to za free (no może nie całkiem za free) ale zawsze bardziej mu się to opłaca niż brać coś w ciemno.

? - Regulamin p.10.9
    Proszę poprawić.
    (dj-MatyAS)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Znajomy posiadający zespół muzyczny dysponuje sprzętem: mikser Yamaha MG 16/6 FX, procesor dźwięku M-One XL, subwoofery 500W, kolumny pasywne Elestra B15-300 z głośnikiem basowym Beyma 15LW30, JBL TR125, końcówki mocy ADS PLX 3200 i IMG Stage Line STA 1100 oraz crossover ART 311. Problemem jest jakość dźwięku w zakresie wysokich tonów. Propozycje poprawy obejmują wymianę kolumn wysokotonowych na modele Pol-Audio lub LDM, pozostawienie subwooferów bez zmian oraz ewentualną zmianę miksera na Allen & Heath Wizardy. Część dyskusji sugeruje przejście na aktywne zestawy nagłośnieniowe, np. HK Audio, RCF, Mackie lub JBL PRX 525 i PRX 718S, które są lżejsze i łatwiejsze w obsłudze, eliminując potrzebę racków i crossoverów. Koszt takich rozwiązań to około 5000 zł plus środki ze sprzedaży obecnego sprzętu, choć na plenerowe nagłośnienie rekomendowane są mocniejsze systemy (np. 4x18" subwoofery i mocne satelity) za wyższą cenę. Wskazano również na zalety aktywnych systemów z fabrycznie dopasowanymi końcówkami mocy i prostotę konfiguracji. Znajomy rozważa test zestawu HK Audio przed zakupem. Alternatywnie rozważane są systemy robione na zamówienie, jednak ich koszt i waga mogą być problematyczne. Dyskusja podkreśla znaczenie jakości drewna, głośników i wykończenia obudów dla brzmienia oraz wygody transportu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA