logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zerowanie w kuchni TN-S, reszta instalacji stara – bezpieczeństwo i skutki dla łazienki

adolesco1 14 Wrz 2009 14:42 2882 4
REKLAMA
  • #1 7016460
    adolesco1
    Poziom 2  
    Dzień dobry.Jestem nowym uczestnikiem jak i powracającym do branży elektrykiem.Proszę o podpowiedź. Jeśli w instalacji starego typu, aluminiowej wykonano spod licznika wyłącznie na łazienkę sieć TN-S a pozostałe pomieszczenia są pozostawione w starej sieci bez zerowania, które - jest zalecenie pomiarowca by wykonać koniecznie w kuchni nie będzie powodowało to kolizji na zwykłych zabezpieczeniach topikowych? czy nie istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się napięcia na obudowie pralki itp. w łazience w przypadku wykonania zerowania w kuchni? Dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 7018674
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    Niebezpieczeństwo pojawienia się napięcia na obudowie w układzie TNC występuje zawsze. Z praktycznego punktu widzenia powinno się odłączać wtyczkę pralki jeżeli jest wyłączona. Przykładowo stoisz na mokrych kafelkach dotykasz obudowy pralki i kranu jednocześnie. Może zdążyć się ze pralka zacznie (kopać) czyli poczujesz przepływ prądu. Miałem taki przypadek klientka to zgłosiła impedancja pętli zwarcia 0,4 ohm gniazdo poprawnie podłączone ale widocznie ktoś w bloku podpoił się do rury wodociągowej. odkąd odłącza wtyczkę pralki podczas kąpieli nie mam zgłoszeń.
  • REKLAMA
  • #3 7026397
    greg16
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Odpowiedz do kolegi Adolesco1 . Jezeli rozdział punktu jest na tablicy bezpiecznikowej a przerwanie przewodu ochronnoneutralnego PEN nastąpi na zasilaniu przed miejscem rozdziału na PE i N to napiecie pojawi sie na zacisku ochronnym w łazience , w sieci jednofazowej bedzie to 230V wzgledem ziemi a w sieci trójfazowej bedzie to zależało od obciązenia poszczególnych faz . Jeżeli przerwa nastąpi na obwodzie kuchni to w łazience napięcie na przewodzie PE sie niepojawi. Według mnie bezpieczneństwo jest najwazniejsze i warto wydac te kilkadziesiąt złotych na kilka metrów kabla i uziemienie .

Odnosnie kolegi jacur to sie dziwie z przykładu który podał , wyłączenie wtyczki niejest rozwiązaniem , a co jeśli zapomni klientka wyłączyc wtyczke i ją zabije w wannie/? Takie rzeczy powinno sie zgłaszac do administratora bloku jeżeli rura jest na jakimś potencjale, a może trzeba było zastosowac jakieś połaczenie wyrównawcze??
  • REKLAMA
  • #4 7026475
    adolesco1
    Poziom 2  
    Dziękuję.
    Bezpieczna instalacja elektryczna jest dla mnie priorytetem stąd jeśli mam wątpliwości pytam.Nie chciałbym w ważnych kwestiach bezpieczeństwa uczyć się na błędach, bo np. znam z newsów faktyczne przypadki porażenia śmiertelnego gdzie "grzebnął" sobie ktoś niby się znając na elektryce a efektem zabiło jakiegoś tam użytkownika. Bardzo wysoka cena za niby jest dobrze.
  • #5 7026645
    Bogusław Sobczak
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jak pisze kolega Adolesco1 instalacja wewnętrzna wykonana jest przewodami aluminiowymi. Należało by sprawdzić jeszcze instalację przedlicznikową (czy to też aluminium , czy może już dokonano modyfikacji i przerobiono na system TNCS). Mimo wszystko do pralki zalecał bym położenie osobnego obwodu przewodem miedzianym 3żyłowym. Koszt nieduży a pewność styków większa.Pralka szczególnie automatyczna w procesie gotowania pobiera duży prąd co powoduje korozję złącz oraz zwiększa tzw. płynięcie aluminium.
REKLAMA