Spotkałem na swej drodze kolejną "ciekawostkę".
W mieszkaniu, gdzie była instalacja 2-przewodowa TN-C, został zrobiony remont łazienki.
Wymieniono w tym pomieszczeniu instalację, ale na YDY 2x2,5 (gniazda) oraz YDY2x1,5 (ośw.).
Gniazda z bolcem, do bolca PEN, z bolca mostek do jednego z zacisków prądowych.
Po jakimś czasie remont objął resztę mieszkania.
Wymieniono instalacje na 3-przewodową w układzie TN-C-S z różnicówką. Ale łazienka została po staremu.
No i pewnie już wiecie w czym problem:
Przy zadziałaniu różnicówki, łazienka traci ochronny.
De iure do łazienki wchodzi "L" oraz "N".
De facto "N" w łazience pełni rolę "PEN". No ale PEN przerywać nie wolno. A tutaj ten warunek jest niespełniony.
Próbuję pomóc człowiekowi i znaleźć rozwiązanie bez kucia łazienki.
W łazience ma sprzęty tylko w 2 klasie ochronności. Zatem bolca nie potrzeba.
Jedyne co mi do głowy przyszło do głowy to wymiana gniazd łazienkowych na takie bez bolca:
Co o tym sądzicie?
Proszę tylko o merytoryczne wypowiedzi. Bez hejtu i ubolewania nad kafelkarzem co elektrykę robił.
W mieszkaniu, gdzie była instalacja 2-przewodowa TN-C, został zrobiony remont łazienki.
Wymieniono w tym pomieszczeniu instalację, ale na YDY 2x2,5 (gniazda) oraz YDY2x1,5 (ośw.).
Gniazda z bolcem, do bolca PEN, z bolca mostek do jednego z zacisków prądowych.
Po jakimś czasie remont objął resztę mieszkania.
Wymieniono instalacje na 3-przewodową w układzie TN-C-S z różnicówką. Ale łazienka została po staremu.
No i pewnie już wiecie w czym problem:
Przy zadziałaniu różnicówki, łazienka traci ochronny.
De iure do łazienki wchodzi "L" oraz "N".
De facto "N" w łazience pełni rolę "PEN". No ale PEN przerywać nie wolno. A tutaj ten warunek jest niespełniony.
Próbuję pomóc człowiekowi i znaleźć rozwiązanie bez kucia łazienki.
W łazience ma sprzęty tylko w 2 klasie ochronności. Zatem bolca nie potrzeba.
Jedyne co mi do głowy przyszło do głowy to wymiana gniazd łazienkowych na takie bez bolca:
Co o tym sądzicie?
Proszę tylko o merytoryczne wypowiedzi. Bez hejtu i ubolewania nad kafelkarzem co elektrykę robił.