logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] TN-C-S z różnicówką i "zerowanie" w niektórych gniazdach

Szyszkownik Kilkujadek 09 Sty 2019 13:48 10713 26
REKLAMA
  • #1 17687782
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1010
    Spotkałem na swej drodze kolejną "ciekawostkę".
    W mieszkaniu, gdzie była instalacja 2-przewodowa TN-C, został zrobiony remont łazienki.
    Wymieniono w tym pomieszczeniu instalację, ale na YDY 2x2,5 (gniazda) oraz YDY2x1,5 (ośw.).
    Gniazda z bolcem, do bolca PEN, z bolca mostek do jednego z zacisków prądowych.

Po jakimś czasie remont objął resztę mieszkania.
    Wymieniono instalacje na 3-przewodową w układzie TN-C-S z różnicówką. Ale łazienka została po staremu. :-)

No i pewnie już wiecie w czym problem:
    Przy zadziałaniu różnicówki, łazienka traci ochronny.
    De iure do łazienki wchodzi "L" oraz "N".
    De facto "N" w łazience pełni rolę "PEN". No ale PEN przerywać nie wolno. A tutaj ten warunek jest niespełniony.

Próbuję pomóc człowiekowi i znaleźć rozwiązanie bez kucia łazienki.
    W łazience ma sprzęty tylko w 2 klasie ochronności. Zatem bolca nie potrzeba.
    Jedyne co mi do głowy przyszło do głowy to wymiana gniazd łazienkowych na takie bez bolca:
    TN-C-S z różnicówką i "zerowanie" w niektórych gniazdach

Co o tym sądzicie?
    Proszę tylko o merytoryczne wypowiedzi. Bez hejtu i ubolewania nad kafelkarzem co elektrykę robił. ;-)
  • REKLAMA
  • #2 17687807
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Kolego, arkusz 7-701 nie pozostawia Ci żadnego wyboru.
    Wszystkie obwody w łazience muszą być chronione wyłącznikiem różnicowo prądowym, bez względu na klasę ochronności odbiorników umieszczonych w tym pomieszczeniu. Czyli żyła ochronna być musi.

I nie masz tam żadnego PEN'a. Masz N wykorzystany również do ochrony.
  • #3 17687906
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    kkas12 napisał:
    Wszystkie obwody w łazience muszą być chronione wyłącznikiem różnicowo prądowym, bez względu na klasę ochronności odbiorników umieszczonych w tym pomieszczeniu. Czyli żyła ochronna być musi.

Przecież łazienka jest za różnicówką...?
    Przyłącze 2-przewodowe z klatki schodowej, potem rozdział na L, N, PE i różnicówka.
    Następnie są 3 wyłączniki:
    1) gniazda grupa 1,
    2) gniazda grupa 2,
    3) oświetlenie.

Jeśli wykluczę możliwość podłączenia urządzeń w pierwszej klasie ochronności to co stoi na przeszkodzie proponowanego rozwiązania?
  • Pomocny post
    #4 17687944
    kkas12
    Poziom 43  
    Prawo nakazuje ci wykonywanie obwodów z rozdzielonym PE i N.
    Nic nie wykluczysz, bo po twoim wyjściu lokator zmieni gniazdo i zamontuje ze stykiem ochronnym i przyłączy np: pralkę lub jakikolwiek inny odbiornik w I klasie ochronnosci wykonany.
    A gdy zacznie się sporadyczne wyzwalanie RCD to zamieni gniazdo na takie które styku ochronnego nie posiada.
    I jakie jest IP tego gniazda które zaprezentowałeś?
  • REKLAMA
  • #5 17688636
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3478
    kkas12 napisał:
    To rzeczywiście "kłuje w oczy".
    Do tego każdy się doczepi i stwierdzi że "partacz".
    Co pod gniazdem i w rozdzielnicy widoczne nie jest.
    kkas12 napisał:
    A gdy zacznie się sporadyczne wyzwalanie RCD to zamieni gniazdo na takie które styku ochronnego nie posiada.

To samo może zrobić w każdej instalacji TN-S.
    Argument nietrafiony.
    Ma to być bezpieczne w momencie wyjścia elektryka.
  • Pomocny post
    #6 17688683
    kkas12
    Poziom 43  
    Nie kolego. W TN-S powód wyzwalania RCD jest możliwy do odnalezienia i wyeliminowania.
    W przypadku jaki przestawiłem powód znajdziemy, ale usuwając go wprowadzamy zagożenie porażeniem.
    Wcale nie wyimaginowane.

Autor wątku niech robi co chce.
    Ja bym coś takiego zakwestionował adnotacją, że nie nadaje się do eksploatacji.
  • #7 17689733
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    kkas12 napisał:
    Nic nie wykluczysz, bo po twoim wyjściu lokator zmieni gniazdo i zamontuje ze stykiem ochronnym i przyłączy np: pralkę lub jakikolwiek inny odbiornik w I klasie ochronnosci wykonany.

Lokator jest świadomy problemu i liczy na to, że uda się go rozwiązać bez kucia ścian. Nawet kosztem wykluczenia możliwości podłączenia niektórych sprzętów (1 klasa ochr.).
    kkas12 napisał:

Na oko to pewnie IP20. Gniazda są w strefie II. Przyznam, że nie znalazłem jeszcze w hurtowni potrójnego gniazda w klasie IPX4.

kkas12 napisał:
    Ja bym coś takiego zakwestionował adnotacją, że nie nadaje się do eksploatacji.

Innego wyjścia Kolega nie widzi?
  • Pomocny post
    #8 17689787
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Szyszkownik Kilkujadek napisał:

Bo rzetelny pomiarowiec nie zobaczy innej opcji. Ich bezpieczeństwo - nasze bezpieczeństwo. Pogratulować druciarstwa przewodami 2x i pociągnąć do odpowiedzialności pana Wieśka.
  • Pomocny post
    #9 17689851
    kkas12
    Poziom 43  
    Gniazda są w strefie II.
    Kolejny kwiatek do kożucha.
    Nie kolego, nie widzę. Wyrosłem już z tego by się podkładać pod partaninę samouka by zadowolić użytkownika.

Łazienka (poza sauną) jako jedyne pomieszczenie w mieszkaniówce doczekało się własnej normy.
    Jak myślisz dlaczego?
  • #10 17689960
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Zatem zmierzając do brzegu, mam dwa pytania, co byście radzili:
    1. Zrobić?
    2. Co wpisać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 17690418
    pol102
    2. Co wpisać?

Do natychmiastowego wyłączenia z użytkowania - negatyw.

1. Zrobić?

tak jak się to robi. 3x2,5 x2, wszak pewnie jest tam pralka. Czyli dwa nowe obwody zabezpieczone wyłącznikami nadprądowymi adekwatnymi do przekroju i IPZ oraz uzupełnione o RCD 30mA.
  • #12 17690430
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Pralki nie ma i nie będzie. Pisałem, że są tylko urządzenia w II klasie ochronności.
  • Pomocny post
    #13 17690680
    pol102
    To zasadniczo niewiele zmienia. Może być jeden obwód ale nie zmienia się to co napisałem wcześniej.
  • #14 17690915
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Czyli paradoksalnie, aby uniknąć odłączenia łazienki, należałoby zrezygnować z różnicówki i przejść na TN-C w całym mieszkaniu?
  • #15 17691118
    CYRUS2
    Poziom 43  

Próbuję pomóc człowiekowi i znaleźć rozwiązanie bez kucia łazienki.
    1. Zrobić?
    2. Co wpisać?
    Przyznaj się co naprawdę robisz- pewnie pomiary
    i protokół.
    Wpisywaniem się nie pomaga.
  • REKLAMA
  • #16 17691204
    pol102
    Czyli paradoksalnie, aby uniknąć odłączenia łazienki, należałoby zrezygnować z różnicówki i przejść na TN-C w całym mieszkaniu?

Nawet nie masz pojęcia o przekrojach w TN-C... jak Ty chcesz cokolwiek zrobić nie mając podstawowej wiedzy?!
  • Pomocny post
    #18 17693574
    retrofood
    Ocena: 4788
    1. Zrobić?
    2. Co wpisać?

1. Zlikwidować wszystkie gniazda w łazience zostawiając wyłącznie oświetlenie II klasy (Uniemożliwić ich zasilanie jeszcze przed łazienką).
    2. Wpisać, że instalacja w pomieszczeniu łazienki nie nadaje się do użytkowania i powinna zostać wymieniona.

Dodano po 2 [minuty]:

Pralki nie ma i nie będzie. Pisałem, że są tylko urządzenia w II klasie ochronności.
    W takim razie urządzenia można zasilić połączeniem stałym zza łazienki, czyli przez ścianę. Dziurkę na przewód zawsze można przewiercić.
  • #19 17693764
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Bardzo dziękuję za wszystkie merytoryczne wypowiedzi. W zasadzie nie da rady pomóc lokatorowi nieinwazyjnie (kucie, wiercenie itd.).
    Jeszcze dla pewności dopytam o to gniazdo, które zaproponowałem. Kategorycznie odpada? Jeśli tak to z jakiego powodu?
  • Pomocny post
    #20 17693775
    retrofood

Jeszcze dla pewności dopytam o to gniazdo, które zaproponowałem. Kategorycznie odpada? Jeśli tak to z jakiego powodu?

Z jakiego powodu? Bo będzie wyglądało niczym papuga na jabłonce.
  • #21 17694124
    CYRUS2
    Poziom 43  
    1. Zrobić?
    2. Co wpisać?

retrofood napisał:
    1. Zlikwidować wszystkie gniazda w łazience zostawiając wyłącznie oświetlenie II klasy (Uniemożliwić ich zasilanie jeszcze przed łazienką).
    2. Wpisać, że instalacja w pomieszczeniu łazienki nie nadaje się do użytkowania i powinna zostać wymieniona.
    Prawidłowa odpowiedź.
    Poprzednio autor tematu wprowadzał w błąd, nie pisząc co robi.
    To wie każdy glazurnik.
    Jest jeszcze drugi powód - ne może tam być żadnego gniazda.
  • #22 17696862
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    retrofood napisał:

Spodziewałem się po Koledze bardziej merytorycznej wypowiedzi.
  • #23 17696897
    retrofood
    retrofood napisał:

Spodziewałem się po Koledze bardziej merytorycznej wypowiedzi.

To jest odpowiedź merytoryczna. Takie gniazdko nie pasuje do reszty instalacji, co zresztą sam napisałeś:
    Wymieniono instalacje na 3-przewodową w układzie TN-C-S z różnicówką.

De facto "N" w łazience pełni rolę "PEN". No ale PEN przerywać nie wolno. A tutaj ten warunek jest niespełniony.

Na slalomy alpejskie dobre miejsce jest w Szwajcarii, ale nie w tym przypadku. Ja rozumiem, że ludzie domagają się czasem rzeczy niemożliwych, ale są jakieś granice. Taką granicą dla nas wszystkich powinno być bezpieczeństwo. Życie nie ma ceny, a wystarczy sobie przypomnieć że już niejedną osobę wykończył w łazience zwykły zasilacz od telefonu! Bo łazienka jest miejscem szczególnym, w którym nasze ciało może mieć kontakt z materią przewodzącą na dużej powierzchni ciała! Zasilacz od telefonu nie zabiłby nikogo w przedpokoju, gdzie jesteśmy w obuwiu, odzieży, najwyżej by kogoś "kopnęło". W łazience natomiast może stać się zabójcą! Dlatego w łazience nie można sobie pozwolić na gniazdka, w których ktoś odłącza PEN. Wiesz czym to grozi przecież. A wyobraźnia dziecięca jest nieograniczona! Nigdy nie przewidzisz do końca co mogą zrobić dzieci i czym się będą w łazience bawić. A i dorośli potrafią tam wyczyniać niewiele mniej.
    Dlatego dziwię się Twojemu oporowi i ciągnięciu tematu, bo tak jak przepisy wentylacyjne napisano cmentarnymi krzyżami, tak i elektrycy nie bez powodu ustanowili dla łazienek oddzielną normę oraz wymagania specjalne. Nie bez powodu, powtarzam.
  • #24 17697004
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Ja tam nie rozumiem problemu. Skuć pas płytek, wykuć bruzdę, ułożyć odpowiedni przewód. Przykleić nowe płytki, zafugować. Łatwiejsza robota niż na malowanej ścianie. Unikniesz sytuacji że jakiś pomysłowy dobromir przerobi wtyczkę bo żona będzie koniecznie chciała np. Farelkę przy kąpieli włączyć.
    CYRUS2 napisał:

Nie jest to do końca prawda. Nie na wszystko mamy wpływ ale pewne zagrożenia możemy przewidzieć. Jeżeli w łazience pojawią się prawidłowo zamontowane i zabezpieczone gniazda z bolcem to żaden dobromir nie będzie później cudował i instalacja będzie bezpieczna cały czas a nie tylko po wyjściu elektryka.
  • #25 17697154
    CYRUS2
    Poziom 43  
    kortyleski napisał:
    Ja tam nie rozumiem problemu. Skuć pas płytek, wykuć bruzdę, ułożyć odpowiedni przewód. Przykleić nowe płytki, zafugować. Łatwiejsza robota niż na malowanej ścianie.
    Twoim zdaniem zdejmowanie płylek to jak odkręcanie kół w samochodzie.
    Jesteś i pewien kolego Kortyleski ,że właściciel posiada zapas płytek ?
    Kolego Koryteski - puszka z dostępnym PE znajduje się tak zupełnie obok łazienki. Zawsze !
    Nic więcej rozkuwać nie trzeba ?
    Tekst kompletnie nieprzemyślany.
    kortyleski napisał:
    Unikniesz sytuacji że jakiś pomysłowy dobromir przerobi wtyczkę bo żona będzie koniecznie chciała np. Farelkę przy kąpieli włączyć.
    Kolega zdaje sobie sprawę z tego co pisze ?
    Na farelkę poleci woda w czasie kąpieli.
    Łazienka to nie jest duży salon w pałacu prezydenckim.
    CYRUS2 napisał:
    kortyleski napisał:
    Nie jest to do końca prawda. Nie na wszystko mamy wpływ ale pewne zagrożenia możemy przewidzieć.
    System alamowy założysz informujący policję, że właściciel przerabia instalację ?
    Pisz sensem.
    kortyleski napisał:
    Jeżeli w łazience pojawią się prawidłowo zamontowane i zabezpieczone gniazda z bolcem to żaden dobromir nie będzie później cudował i instalacja będzie bezpieczna cały czas a nie tylko po wyjściu elektryka.
    Jeżeli to będzie według norny PN-HD to właściciel powody do przeróbek instalacji może mieć.
    I bez tej normy powody się znajdą.
  • #26 17697546
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Cyrus vel bronek i inne takie. Pijesz czy ćpasz bo wobec wielu Twoich mądrych tekstów czasem pojawiają się takie głupoty że czytać szkoda
    CYRUS2 napisał:
    Jesteś i pewien kolego Kortyleski ,że właściciel posiada zapas płytek ?

Można dokupić, można zrobić dekor innym kolorem. Pokazać ci jak to się robi?
  • #27 17699530
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Od początku wiedziałem, że sprawa jest z tych beznadziejnych. Nie spodziewałem się super rozwiązania, które bez wymiany instalacji da zgodną z prawem, normami i bezpieczną instalację w w/w łazience.

Założyłem ten temat w nadziei, że bardziej doświadczeni ode mnie, może podpowiedzą jakieś bezpieczne rozwiązanie (tymczasowe, do następnego remontu za max kilka lat), które nie będzie skutkowało wymianą instalacji w łazience. Liczyłem na to, bo doświadczeni elektrycy wiedzą w jakim stanie są instalacje w polskich domach i być może mają jakiś "patent" na takie (jak w temacie) problemy. I żeby nie było, przez "patent" rozumiem rozwiązanie bezpieczne, a nie "jakoś to będzie".

No i niestety takiego bezpiecznego rozwiązania wydaje się, że nie ma.
    Dziękuję za wszystkie merytoryczne wypowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem związany z instalacją elektryczną w łazience, gdzie zastosowano system TN-C-S z różnicówką, podczas gdy w łazience pozostała instalacja 2-przewodowa TN-C. Użytkownik zauważył, że przy zadziałaniu różnicówki łazienka traci ochronę, ponieważ przewód neutralny (N) pełni rolę przewodu ochronnego (PEN). Uczestnicy dyskusji podkreślili, że zgodnie z normami wszystkie obwody w łazience muszą być chronione wyłącznikiem różnicowo-prądowym, a przewód ochronny jest niezbędny. Proponowane rozwiązania obejmowały wymianę gniazd na te bez bolca, co jednak spotkało się z krytyką ze względu na bezpieczeństwo. Ostatecznie uznano, że najlepszym rozwiązaniem byłoby całkowite wyłączenie łazienki z użytkowania do czasu przeprowadzenia odpowiednich prac remontowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA