logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pendrive 16GB z Allegro - krzaki zamiast nazw plików.

kenoko 14 Wrz 2009 22:42 13759 5
REKLAMA
  • #1 7018494
    kenoko
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Kupiłem pena 16 GB na Allegro. Brak jakiejkolwiek nazwy producenta.
    Po podłączeniu do komputera (Win.XP) - wszystko było OK, znalazł go jako "Udisk Udisk 2.0 USB Device"

Wgrałem na niego około 12GB danych, ale odczytać można było tylko 50%, z reszty zostały same 'krzaki'.
    Sformatowałem go programem HP USB Disk Storage Format Tool na FAT32.
    Wszystko przebiegło normalnie, po tym pendrive był czysty.

Odłączyłem od komputera, potem podłączyłem ponownie i system mi wywalił info:
    "Nie rozpoznano urządzenia USB".
    Sprawdzałem na wszystkich portach USB, na jeszcze 3-ech innych komputerach i ciągle to samo.
    Dioda się świeci po podłączeniu.
    Wyczytałem tu, że te pendrive'y z allegro są oszukane, z przeprogramowaną pamięcią, itp.
    Czy cokolwiek można z nim jeszcze zrobić, żeby był rozpoznawany przez system?
    Nóżki we wtyczce nie są urwane, chip ma symbol MW8209.
    Poprawiłem temat i treść posta. (gsm_virus)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7018594
    dannyr
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Witam,
    Spróbuj go może sformatować na NTFS i zobacz czy będzie różnica. Jeśli nic to nie da..To może dasz radę zwrócić towar?Zawsze uważam, że firmowe produkty to firmowe, chociażby ze względu własnie na ich odczyt.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7019218
    carefree
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Prosze. Tu jest program do testowania oszukanych pendrive'ow. Link, tu program do naprawiania: Link i instrukcja, jak to zrobic: Link.
    A tu, jesli znasz troche angielskiego, mozesz sobie poczytac. Link To jest strona poswiecona wlasnie tej sprawie. W USA coraz wiecej takich "numerow". Jakis czas temu znajomy kupil dwa 16GB flash drive'y Kingstona (ciekawe skad wzieli obudowy). Wygladaly podejrzanie, bo lampka kontrolna swiecila bardzo kiepsko, a w ogole przyszly bez opakowan. A najgorsze stalo sie kiedy przyszlo do zapisu i odczytu. Chcialem sprawdzic predkosc, bo wg mnie te urzadzenia nie powinny zchodzic ponizej 10 MB/s. Program do testowania, na wykresie pokazal, ze dane zapisywane sa "szpilkami". Czyli ogolnie predkosc byla bardzo niska (moze ok 2MB/s). Wtedy jeden z nich doslownie rozpadl mi sie w rekach. W srodku bylo cos, co nie wygladalo na kingstona. Poczytalem w necie i wyszlo (nawet nie wiedzialem ze cos takiego sie dzieje). Facet ktory sprzedal znajomemu to na ebayu przestraszyl sie kiedy mu napisalem maila z pretensjami. Od razu oddal cala kase, nawet nie musialem mu wysylac ich spowrotem. Gdybym to zglosil, mial by powazne problemy.
  • REKLAMA
  • #5 7028845
    kenoko
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam ponownie.
    Niestety, moje próby uzyskania dostępu do tego pendrive'a nie udały się.
    Ciągle system nie rozpoznaje urządzenia usb:
    Pendrive 16GB z Allegro - krzaki zamiast nazw plików.
    Zatem nie mogę go przetestować programami, które mi podaliście w odpowiedziach.

Przeczytałem większość tematów o tej problematyce na forum, również na stronach
    Microsoftu.
    Zaznaczam, że pendrive działał, lecz po sformatowaniu już nie.

Czy jest jeszcze jakieś rozwiązanie tego problemu?
  • Pomocny post
    #6 7028983
    lukib1
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Jest to dość rozpowszechniony proceder na naszym rodzimym portalu aukcyjnym.
    Opisywany wiele razy, a polega to natym, że oferent wystawia w bardzo atrakcyjnej cenie pendrivy o óżnej pojemności i daje np. 7 albo 14 dni gwarancji tzw. rozruchowej, zaznaczając przy tym że są nowe, wysyła je najczęściej z USA lub Europy. Klient po otrzymaniu sprawdza zazwyczaj czy wogóle pendrive działa, i jest ok, problem zaczyna się zazwyczaj wtedy gdy chce wgrać większe pliki i okazuje się, że zamiast 32 GB jest 2 GB, a zamiast np. 8 GB jest 1 GB itp., na dodatek jest juz po tej tzw. gwarancji rozruchowej. Uzyj wyszukiwarki i wpisz np: oszukani na A......o itp frazy, a znajdziesz wiele przykładów tego procederu.
    Kupiłeś pendrive'a niestety z wadą, tylko po to aby nabic kasę jakiemuś zachłannemu rodakowi z USA, któremu przestało sie tam już podobać, i z praca trochę kiepsko, i kurs waluty nie ten, to postanowił sobie odbić straty oszukując innych.
    Jedyne wyjście z tej sytuacji to żądać zwrotu kasy, jeśli nie to zgłosić na portalu aaukcyjnym,(ale oni to zlewają), zgłosić sprawę oszustwa na policji.

Pozdrawiam
REKLAMA