logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel C20XE - montaż sekwencji ESGI2 - optymalne miejsce na dysze w dolocie?

syriuszblack 14 Wrz 2009 22:46 3521 13
  • #1 7018514
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Witam,

będę montować sekwencję (ESGI2) do Opla Vectry z silnikiem c20xe (2.0 16V 150KM). Posiadam już pewne doświadczenie w montowanu gazu, ale z sekwencją mam do czynienia pierwszy raz.

Gdzie najlepiej zamontować dysze w dolocie w tym silniku, oczywiście pod kątem. Zastanawiałem się czy nie zamontować ich zaraz obok wtryskiwaczy benzynowych, a listwę zmieścić pomiędzy przepustnicą a listwą wtryskową. Chciałbym uniknąć wyjmowania kolektora, bo mało tam miejsca na takie operacje.
    Listwa to Valtec, ze względów kosztowych nie zakupiłem pojedynczych Magic'ów a to byłoby idealne, wężyki 4-5cm.
    Czy listwie nie zaszkodzi umieszczenie na kolektorze?
  • Pomocny post
    #2 7018541
    priotr
    Poziom 11  
    Ocena: 51
    dysze jak najbardziej przy wtryskiwaczach bęzynowych pod kątem. Ja listwe wtryskiwaczy zamontowałem w swoim aucie na pokrywie zaworów przykręcając uchwyt do srób od pokrywy zaworów
  • #3 7018562
    syriuszblack
    Poziom 22  
    No właśnie chcę uniknąć montowania na pokrywę zaworów, bo te wężyki będą miały z 15-18cm lekko, a nie wiem czy ESGI obsłuży taki lag w podaniu gazu do dolotu (wg. norm max to 20cm ale chyba naciągane troszkę już jest).
    Chciałbym mieć max 10cm i dlatego właśnie listwę na kolektor zamocować.

Dysze rozumiem z boku wtryskiwacza benzyny, na tej samej linii.
  • #4 7020367
    manio123
    Poziom 34  
    Ocena: 268
    zwykłe czerwone valteki obsługują max 30KM z gara , więc nie zasilą Twojego silnika, pomijam już że są za wolne i nieprecyzyjne. Nie oszczędzaj 100 zł bo sie nie opłaci kup magiki choćby na listwie bo warto. Pomysł na instalcję dobry , ale kolektor zdemontuj , tylko wtedy dokłanie i precyzyjnie nawiercisz i obrobisz również od środka - tak robią prawdziwi spece, sznujący swoją pracę. Króćce wkręcane w kolektor to nie dysze, dysze masz przy wtryskiwaczach,
  • #5 7022490
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Oczywiście, drobna pomyłka, chodziło mi o króćce.

Valteki powinny być żółte, jeśli będzie coś nie tak to w razie czego mogę zawsze wymienić.
  • #6 7022782
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 814
    Żółtych wałteków już nie robią. Wycofali się bo za dużo reklamacji na nie meli. Z resztą kto to widzał, cewka jednoomowa, toto chodziło z gracją stycznika 200 amperowego.
  • #7 7022888
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Cytat:
    cewka jednoomowa, toto chodziło z gracją stycznika 200 amperowego.

Brawa za porównanie trafne, faktycznie bezwładność musiała być spora.

Mimo to żółte są ciągle do kupienia, ja będę mieć chyba czerwone, sugerowałem się tym co jakiś czas temu się słyszało, że valteki dobre są. No trudno, zobaczymy, może da coś podniesienie ciśnienia na reduktorze jeśli będzie za mało. Zobaczymy jak to wyjdzie.
    Co powiecie o listwach Rail/Reg? Po szczerości autem nie będę się ścigać, ale też nie chcę odwalić padaki jakiejś. Chciałbym, jesli okaże się, że vatek nie daje rady, zamontować coś w rozsądnej cenie na studencką kieszeń, ale co będzie miało też krztę sensu. Jak mówię, najchętniej 4x Magic tuż przy kolektorze, 4-5cm węża i po sprawie.
  • #8 7023098
    manio123
    Poziom 34  
    zwiększanie ciśnienia czerwonym valtekom powyżej 1,2 bara nie służy, nie tylko nie zwiększa ich wydajności ale przeciwdziała otwieraniu, w skrajnym przypadku przestają sie otwierać i wypadają zapłony. Nie wiem gdzie słyszałeś dobre opinie o valtekach bo maja tylo jedną zaletę : są tanie. Żołte są bardzo głośne i jeszce mniej trwałe niz czerwone, choć szybsze.
    Syriuszi i Blacku nie idźcie ta drogą :!:
  • #9 7023155
    croma 1
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    czerwone VALTEKI spisują sie b.dobrze pod warunkiem ,że będą skalibrowane bo są pomiędzy wtryskiwaczami na listwie róznice w ich skoku. Mozna takze regulowac ich skok w zalezności od pojemności i mocy silnika. Potwierdzam,ze nie powinno sie dawać ciśnienie wieksze na reduktorze niż 1,2 BARA
  • #10 7024477
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Można prosić więcej info dotyczącego regulacji skoku wtryskiwacza?
    Ciśnienie chciałbym uzyskać 1,1-1,15 maksymalnie, kalibracja jak się orientuję przez montaż odpowiednich dysz/rozwiercanie w razie potrzeby.
  • #11 7024742
    croma 1
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    W miejsce dysz wkręcam miernik i podaję napięcie na cewkę wtryskiwacza w celu otwarcia wtryskiwacza(tłoczka) i miernik pokazuje mi jaki ten tłoczek wykonał skok. regulacje wykonuje sie imbusem nr.4 wkręcając zmniejsza się ten skok. wykręcając zwiększa się skok tłoczka.
  • #12 7024959
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Jak rozumiem to jakiś specjalny miernik, gdzie takie coś kupić i ile kosztuje?
  • #13 7025496
    manio123
    Poziom 34  
    http://www.rybacki.pl/ , cena 120 +VAT
    ale taniej będzie kupic wtryski ,które się nie rozkalibrowują i nie wymagaja okresowej kalibracji. To przyrządzik do valteków bo w innych nie kalibruje się skoku. Zamontuj velteki i sam się przekonaj, a kalibrowac możesz co tydzień bo zawsze będą miały różny skok.
  • #14 7026300
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Czyli jak będzie kibel to wymienić.

Dojechała instalacja, jak zwykle problemy, bo zabrakło końcówek do kolektora, filtr lotny bez wyjścia na czujnik ciśnienia i temperatury, brak zaworu tankowania....

Szare valteki, więc 2ohm, zobaczymy jak to podziała. Szukam teraz dobrego sposobu na kabel do instalacji jak najbardziej na COM może być ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu sekwencyjnego wtrysku gazu ESGI2 w silniku Opel C20XE (2.0 16V 150KM) i optymalnego umiejscowienia dysz w dolocie. Zalecane jest montowanie dysz przy wtryskiwaczach benzynowych pod kątem, na tej samej linii, aby zapewnić krótki przewód (ok. 4-5 cm) i minimalizować opóźnienia w podawaniu gazu. Montaż listwy wtryskiwaczy Valtec bez demontażu kolektora jest możliwy, ale wymaga precyzyjnego wykonania. Dyskusja podkreśla, że standardowe czerwone wtryskiwacze Valtek obsługują do około 30 KM i mogą być niewystarczające dla tego silnika, a ich kalibracja jest konieczna ze względu na różnice w skoku tłoczka. Żółte Valteki są już wycofane z produkcji z powodu niskiej trwałości i hałaśliwości. Regulacja skoku wtryskiwacza odbywa się za pomocą specjalnego miernika i klucza imbusowego nr 4, co pozwala dostosować ich wydajność do mocy silnika. Podnoszenie ciśnienia powyżej 1,2 bara na reduktorze nie jest zalecane, gdyż może powodować problemy z otwieraniem wtryskiwaczy i spadek zapłonów. Alternatywnie rozważane są listwy Rail/Reg jako rozwiązanie budżetowe, jednak najlepszym rozwiązaniem pozostaje montaż krótkich przewodów z wtryskiwaczami Magic tuż przy kolektorze. Autor planuje testować instalację z szarymi Valtekami 2 ohm i szuka optymalnego sposobu prowadzenia okablowania, preferując rozwiązanie na magistrali COM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA