logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana pojedynczych wtryskiwaczy na listwę Valtek

ziguś 18 Lip 2009 20:33 14468 14
REKLAMA
  • #1 6794585
    ziguś
    Poziom 23  
    Ocena: 268
    Witam
    Mam instalację DT Gas system i 600 i dość jeżdżenia po gazownikach, straconych pieniędzy, straconego czasu, każdy mówi co innego.
    Auto nie ma mocy, szapie i pali 17l na 100 km.
    Wiem że na pewno do wymiany są wtryskiwacze bo sprawdzałem i przepuszczają a na instalacji jest zrobione 20000. Mam założone pojedyncze wtryskiwacze i chciałem to przerobić i założyć szynę Valtek tylko mam pytanie czy jak kupię nową szynę w sklepie np. tutaj http://www.megapol.com.pl/index.php?p=product...0Listwa%20wtryskowa%20Valtec%204%20cyl%203ohm
    to czy ja muszę tą listwę wtryskiwaczy kalibrować na jakiejś maszynie ? gdzieś ktoś coś takiego kiedyś napisał ale nie mogę znaleźć gdzie to czytałem ale podobno tak właśnie trzeba.
    Bo to że po wymianie mam podpiąć laptopa i ustawić wartość poprawki i mapę wtrysków to wiem.
    Mam jeszcze pytanie jakie dysze zastosować do Audi A4 1,8 125 KM
  • REKLAMA
  • #2 6794589
    ElpigazN
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 76
    Kolego odpuść sobie. Uzbieraj 220 zł. i zakup sobie magic jety. Szkoda twoich wysiłków z tymi valtekami. Masz fajne auto, załóż do niego fajne wtryskiwacze. Fajnie będzie się jeździć.
  • REKLAMA
  • #3 6794622
    ziguś
    Poziom 23  
    Nie chodzi o to żeby uzbierać 220 zl trzeba to dam 300. Ale nie wiem czy nie uwalę centralki DT bo stare wtryski mają 4 omy rezystancji a Magic Jet'y mają 1,8 oma.
    Czy jesteś tylko użytkownikiem czy zakładasz instalacje ?
    Czy jak kupię nowe wtryskiwacze Magic Jet to też trzeba będzie ustawiać skok tłoczka ? Czy tylko wystarczy je załozyć i skalibrować centralkę przy pomocy laptopa ?
  • REKLAMA
  • #4 6794684
    ElpigazN
    Z tego co pamiętam w tym sterowniku jest możliwość wyboru listwy matrix i taką można wybrać przy magic jetach. Nie trzeba kalibrować wtryskiwaczy tylko dobrać odpowiednie dysze.
  • #5 6794724
    ziguś
    Poziom 23  
    Masz na myśli konkretną średnicę czy dobierać doświadczalnie ?
    W standarcie dają chyba 2mm
  • #6 6794733
    ElpigazN
    W standardzie dają 1.5. Do twojego auta potrzebne są 2.4.
  • #8 6795844
    dariusz105
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    jeśli kasa nie jest zbytnim problemem kup MATRIX HD 344 i będziesz bardzo zadowolony.są nieco na styk ale powinny dać rade.
  • #9 6796694
    ElpigazN
    dariusz105 napisał:
    jeśli kasa nie jest zbytnim problemem kup MATRIX HD 344 i będziesz bardzo zadowolony.są nieco na styk ale powinny dać rade.

Zupełnie niepotrzebne przepłacanie. Magic jety wystarczą.
  • #10 6797272
    ziguś
    Poziom 23  
    Wybór trudny ale ... zamówiłem Magic Jet'y, choćby nawet ze względu na późniejszą możliwość wymiany pojedynczego wtryskiwacza. W opisie jest podane że do wtryskiacza standartowo jest dysza 2mm.
    Spróbuję założyć takie jak przyjdą i postaram się to skalibrować. Jakie mogą być objawy za małej a jakie za dużej średnicy dysz ?
    Ciśnienie na reduktorze mam w tej chwili 1,2 bara
  • REKLAMA
  • #11 6810187
    ziguś
    Poziom 23  
    Przyszły Magic Jety - w tym tygodniu zakładam i ...albo :D ...albo :evil:
  • #12 6849520
    ziguś
    Poziom 23  
    Witam znowu
    Założyłem Magic Jety i muszę powiedzieć że jestem zadowolony. Autko idzie równo, nie szarpie, nie wiem dokładnie ile mi będzie teraz palił ale po wskaźniku gazu widzę że chyba nie dużo. Dobrałem dysze wg. specyfikacji wtryskiwaczy czyli do mnie 2,4 mm. Pozostała tylko jeszcze jedna kwestia - przy bardziej energicznym wciśnięciu pedału gazu przerzuca na benzynę a za moment wraca na gaz - ciśnienie na reduktorze mam ustawione na 1,3 bara, ale podczas jazdy mi pływa od 1,19 do 1,26 bara.
  • #13 7019007
    dj_suchy
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    dołączę się do tematu.
    Ja mam to samo tylko że samochód pali 17 na 100/km ale do tego nie jedzie. Też mam dosyć jeżdżenia do gazownika. U mnie jest instalacja STAG. Czy listwa VALTEK czerwony wystarczy ???? Mój wózek to mondeo 2.0 16V
  • #14 7019637
    manio123
    Poziom 34  
    Ocena: 269
    oprcz tego że wolne i nieprecyzyjne to z valteków nie wyciśniesz więcej niz 30KM z gara, czyli masz silnik na granicy czy nawet powyżej wydajności. Stag to dobry sterownik ale może właśnie dlatego bywa kompletowany z najtandetniejszymi komponentami. Ważny jest również reduktor bo bez odpowiednio wydajnego to i wymiana wtryskiwaczy na magic jet nie pomoże. Napisz jaki masz . Jeśli jest to tomasetto alaska at-09 to obsługuje do 90KM. Zgadłem ? Czy może jednak masz coś lepszego?
  • #15 7019990
    dj_suchy
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Już opisuje co ja mam.
    Instalacja STAG 300.
    Listwa Valtek 1 Ohm (żółte)
    a reduktor to Tomasetto E8 67R-014066 - Zgadłeś AT-09
    Proponowano mi wymianę listwy na OMVL.
    Chociaż czytałem ża AT-09 jest do 136 KM
    Może ktoś mi pomoże jaką listwę wybrać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany pojedynczych wtryskiwaczy na listwę Valtek w instalacji gazowej DT Gas System i 600 w Audi A4 1.8 125 KM. Użytkownik ma problemy z mocą, szarpaniem i wysokim zużyciem paliwa (17 l/100 km). Zalecane jest zastosowanie wtryskiwaczy Magic Jet zamiast Valtek, ze względu na lepszą jakość i możliwość wymiany pojedynczych wtryskiwaczy. Wtryski Magic Jet mają rezystancję 1,8 Ω, podczas gdy oryginalne wtryski DT mają 4 Ω, co wymaga odpowiedniego dopasowania sterownika. Kalibracja wtryskiwaczy na maszynie nie jest konieczna, wystarczy odpowiedni dobór dysz i ustawienie parametrów w sterowniku za pomocą laptopa. Standardowo stosowane dysze mają średnicę 1,5-2 mm, do Audi A4 rekomendowane są dysze 2,4 mm, które można stopniowo rozwierać w zależności od wskazań programu. Ciśnienie na reduktorze powinno wynosić około 1,2-1,3 bara. W przypadku instalacji STAG i listwy Valtek 1 Ω (żółtej) z reduktorem Tomasetto Alaska AT-09 (do 90 KM) użytkownicy zauważają ograniczenia mocy i zalecają rozważenie innych listw, np. OMVL lub MATRIX HD 344, które lepiej współpracują z mocniejszymi silnikami. Ważne jest również dobranie odpowiedniego reduktora, gdyż słaby reduktor ogranicza efektywność wymiany wtryskiwaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA