logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-29C5K - wyłącza się po 2 sek. po włączeniu, sprawdzone zimne luty i IC501

andsab 15 Wrz 2009 12:00 2841 16
REKLAMA
  • #1 7019721
    andsab
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Po włączeniu włącznikiem sieciowym telewizor działa na stand-by. Przy próbie uruchomienia wchodzi wysokie napięcie ale po 2 sekundach wraca bo stand-by. Przejrzałem płytę pod kontem zimnych lutów, było parę ale ich przylutowanie nie przyniosło efektu. Podstawiłem też IC501 układ z pionu.
  • REKLAMA
  • #2 7020126
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    Cos obciaza zasilacz. W takim wypadku jest okreslona procedura jak to sprawdzic.
    Nie rozumiem co Cie sklonilo do wymiany ukladu odchylania pionowego.
    P.S.
    Jakie to "konto" maja zimne luty?
  • #3 7020190
    andsab
    Poziom 15  
    W tych modelach często układ odchylania dostaje zwarcia i obciążą, dla tego też go podstawiłem. Jak bym znał "określoną procedurę" to nie pytał bym na forum co dalej robić.
  • REKLAMA
  • #4 7020356
    beatom
    Poziom 38  
    Z duzym prawdopodobienstwem cos sie dzieje na linii B+.
    Odepnij ja i sprawdz napiecia oraz efekty - ciagle wraca do Stb?
    Dla pewnosci mozna podpiac sztuczne obciazenie i sprawdzic sam zasilacz w tej galezi.
    Tak samo mozna sprawdzic pozostale napiecia.
  • #5 7022018
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Włącz w szereg z trafem WN rezystor rzędu kilkuset omów, lub żarówkę. Może wtedy Ci się nie wyłączy i będziesz mógł coś pomierzyć.
  • REKLAMA
  • #7 7023796
    andsab
    Poziom 15  
    Może mam za wolny multimetr, niestety zanim pojawię się jakieś napięcia to telewizor już nie działa. B+ mignie tylko na około 130V i od razu spada. Przy odłączonym wysokim napięciu i obciążeniu żarówką jest dokładnie tak samo. żarówka tylko mignie. Proszę o przywrócenie na forum TV SERWIS.
  • #8 7024901
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Prośba pozostanie niespełniona. Przynajmniej nie przeze mnie. Niestety.
    Zresztą jest kolega w TV Serwis więc o co chodzi. CRT Serwis to jednak za wysokie progi na razie.

Zasilacz jest prosty jak budowa cepa. /Upsss, przepraszam, pewno już młodzież nie wie co to cep./ Wystarczy popatrzeć na schemat i pomyśleć jak to działa.
    Ponadto chyba nie brak opisanych usterek FE-1 na forum, w tym również zasilacza.
    A pomiarów dalej brak, choćby tym "za wolnym" multimetrem.
  • #9 7025839
    andsab
    Poziom 15  
    Akurat w moim przypadku zasilacz jest OK i całkowicie zgadam się że jest prosty jak budowa cepa. mała przetwornica ta od stand-by daje 5V ale główna przetwornica nie wystartuje poprawnie jeśli nie dostanie poprzez transoptor (PC123) poprawnej informacji. Za szybko zadziała zabezpieczenie i ją wyłączy. Jak wymusić start przetwornicy żeby coś pomierzyć (lub ostatecznie zobaczyć gdzie się dymi)?
  • #10 7026681
    mirex
    Poziom 43  
    Jak by był OK to by działał! A nie działa. Podobno. Z czegóż to transoptor otrzymuje informację? Jakie jest jego główne zadanie? Wyłączać? Stabilizować? Cóż jeszcze jest temu zasilaczowi potrzebne oprócz sprawnego przekaźnika i poprawnej kontroli napięcia?!
    Jakie zabezpieczenie? Masz tylko jedno /wyłączając z rozważań stabilizację/ - OCP w samym scalaku przetwornicy!

Tu nie ma co wymuszać - on jest zmuszony do działania jeśli tylko dostanie zasilanie!

Ja na razie nie mam przekonania, że jest sprawny. Gdyby był to po wyłączeniu LED powinien coś "gadać". A Ty tylko piszesz, że wraca do stby!
    Choć może oczywiście być sprawny a Ty tylko nie wspominasz o innych objawach. Jeśli jest - to tym bardziej jest do zmierzenia dlaczego procesor go wyłącza! Przyczyn jest trochę i wszystkie chyba już opisane na forum.
    A ty nadal piszesz zamiast czytać, patrzeć w schemat i mierzyć! I nawet się nie zająkniesz czy to przetwornica nie wyrabia się czy procesor ją wyłącza. Bo się zmierzyć da. Nawet najtandetniejszym woltomierzem.

Jesteś więc pewien, że nie masz zwarć po wtórnej? To zewrzyj przekaźnik i patrz skąd dym leci. Co niekoniecznie będzie świadczyć o miejscu usterki.
    A jak dym nie poleci a procesor dalej zażyczy sobie wyłączyć przekaźnik? To co wtedy? Nadal powiesz, że za mało czasu?

Ustal więc wreszcie w klasyczny sposób czy zasilacz sprawny czy nie!
  • REKLAMA
  • #11 7031079
    andsab
    Poziom 15  
    Telewizor już się włącza (co prawda dzięki innemu, bardziej fachowemu forum w którym nie degradują dobrych fachowców do początkujących). Tak jak myślałem nie była to wina przetwornicy. Ale pojawił się kolejny problem, każde przełączenie programu powoduje tyknięcie przekaźnika w przetwornicy. Wygląda to tak jak by za każdym razem telewizor wyłączał się na jednym i włączał na kolejnym programie.
  • #12 7031191
    mirex
    Poziom 43  
    Dlaczego zatem dobry fachowiec nie umie sprawdzić zasilacza, opisać usterki wraz niezbędnymi pomiarami? Dobry fachowiec powinien pomagać a nie "meldować", że ma miernik za wolny.
    Dla mnie dobrym fachowcem to kolega może będzie, na razie reprezentuje - przynajmniej na podstawie tego co pisze - poziom początkujących serwisantów na tym forum.
  • #13 7031428
    beatom
    Poziom 38  
    Zwykle staram sie nie wglebiac w prywatne dysputy ale jak dla mnie to juz za daleko zaszlo.
    Andsab - ja bym sie juz smiertelnie obrazil za ta "degradacje" jaka Cie spotkala na tym forum i popytal w innych miejscach, a Ty jednak dalej walkujesz temat.
    Dlaczego?
    Jednak to forum jest Ci pomocne chociaz troche i poswiecasz swoja dume kosztem zdobycia wiedzy i doswiadczenia.
  • #14 7031611
    andsab
    Poziom 15  
    Kolego beatom, na forum elektrody już dużo razy zadawałem pytania i otrzymywałem fachową i wyczerpującą odpowiedź. Wielkim nietaktem z mojej strony było by obrażanie się na wszystkich porządnych i uczynnych fachowców w powodu jednego człowieka. Mirex prześladuje mnie od samego początku jak jestem na forum i torpeduje moje pytania, więc udaję że go nie zauważam. Jest jeszcze jedno forum niestety płatne ale odpowiedź na moje pytanie padła od razu po pierwszym poście i bez zbędnego wywyższania się. Jeśli ktoś jest zainteresowany szczegółami chętnie odpowiem na PW. Wałkuje ten temat ponieważ dużo czasu poświęciłem temu telewizorowi chciał bym go dokończyć.
  • #15 7031727
    beatom
    Poziom 38  
    ...ale przeciez on ma racje ( byc moze zbyt agresywnie ja przedstawia, ale ma ).
    Pierwszym krokiem bylo ustalenie, czy wina lezy po stronie zasilacza, czy odbiornika, nastepnym w ktorej galezi lezi przyczyna oraz nastepnym pochwalenie sie wynikami i pomiarami.
    Ty tego nie zrobiles.
    Co za problem odlaczyc dana galaz lub nawet caly zasilacz od ukladu i to sprawdzic?
    Potem zostaje nastepny problem co powoduje, ze zasilacz sie wylacza.
    W kazdym razie zadnych wnioskow i pomiarow z Twojej strony nie otrzymalismy.
    Kompletnie juz nie rozumiem co to znaczy, ze jeden z moderatorow Cie przesladuje - czy Ty nawet kiedys widziales go na oczy?
    Przejrzalem sobie rowniez Twoje posty z ostatnich dwu lat ( nie wszystkie, tylko te zwiazane z TV ) i nie stwierdzilem tam zbytniej ingerencji Mirex lub jego "przesladowan ". Co wiecej - okazal sie nawet dosc pomocny: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic797560.html
    P.S.
    Przyszlo mi do glowy, ze on mogl usunac wszystkie swoje posty Ciebie dyskryminujace jak tylko zalozyles ten temat, zeby nikt nie widzial tych "przesladowan"
    Daj sobie wiec troche luzu i daj zyc innym.
  • #16 7032785
    andsab
    Poziom 15  
    Proszę moderatora o usunięcie tego tematu. nie wnosi on nic pożytecznego na forum. Dziękuję za zainteresowanie.
  • #17 7033387
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 532
    W temacie inni mogą znaleźć dość sporo pomocnych uwag. Również mają przykład, jak nie powinno się zakładać tematu licząc na wróżki, stawiać zarzuty pomagającym itd. itp.
    Temat zamykam i pozostawiam na forum.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Sony KV-29C5K po włączeniu przechodzi w tryb stand-by i przy próbie uruchomienia podaje wysokie napięcie B+ około 130V, które jednak po około 2 sekundach zanika, a urządzenie wraca do stand-by. Sprawdzono i przelutowano zimne luty na płycie oraz wymieniono układ odchylania pionowego IC501, jednak problem pozostał. Sugerowano, że coś obciąża zasilacz, zwłaszcza linię B+, co powoduje szybkie wyłączenie głównej przetwornicy zasilania. Zalecano odłączenie linii B+ i pomiary napięć, a także zastosowanie sztucznego obciążenia (rezystor lub żarówka) w szeregu z transformatorem wysokiego napięcia, aby umożliwić pomiary i diagnozę. Dyskutowano o roli transoptora PC123 w sterowaniu przetwornicą oraz o zabezpieczeniu przeciążeniowym (OCP) w scalaku przetwornicy. Po konsultacji na innym forum udało się uruchomić telewizor, ale pojawił się nowy problem – każde przełączenie programu powoduje tyknięcie przekaźnika w zasilaczu, co wygląda jak wyłączanie i ponowne włączanie telewizora. W dyskusji podkreślano konieczność wykonania dokładnych pomiarów i analizy schematu zasilacza, a także krytykowano brak przedstawienia wyników pomiarów i podejścia do diagnozy. Temat został ostatecznie zamknięty na forum, pozostawiając jednak cenne wskazówki dotyczące diagnozy zasilacza i problemów z linią B+ w modelu Sony KV-29C5K.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA