logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV SONY KV 29C3K 100Hz - Zaniżone napięcia po wymianie transformatora standby

DamianRTV 11 Lut 2008 18:03 4392 12
REKLAMA
  • #1 4794411
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    Witam - scaliłem 2 posty w jeden ponieważ dotyczą jednej sprawy - naprawy TV a nie tylko elementu.

Posiadam w naprawie taki TV model też już zdobyłem :P TV SONY KV 29C3K - 100Hz.

1. niewiadomy element - stał się wiadomym:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic936023.html
    2. usterka zasilacza:
    Na początku TV nie ruszał - nic nie świeciło się - po wymianie transformatorka "standby" uzyskałem 5V ale mam połowę napięć zamiast -22,+22 ma 14+/- zaniżone wszystkie - moduł mam wyjęty i sprawdzałem
    na żarówce ( kondensator 615 )
    kolega napisał:

woytekp napisał:
    Przetwornice w niektórych telewizorach działają prawidłowo (podają nominalne napięcia) tylko jeśli telewizor jest załączony (tak są zaprojektowane). Spotkałem się nie raz, że napięcia w trybie stand-by były mocno zaniżone (oszczędność energii jak sądzę). Przypuszczam, że brak wysterowania elementów związanych z transoptorem (niepodłączone do czegokolwiek końcówki 17 i 11 złącza CN0702) może powodować, że napięcia odbiegają od tych podanych na schemacie. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4795956
    DamianRTV
    Poziom 27  
    jezak - tak dzięki :D

No więc jak już kolega woytekp w/w wspomniał że jest tak jak mówi - czyli po podłączeniu reszty TV - ruszył :P na prawidłowych napięciach - tylko tak ciekawie mu ćwierka lub świergocze ale równo i stabilnie przy cewkach - czy to normalne w 100Hz - bo 1 raz mam pod rękoma taki 100Hz :D
    - Wymieniłem:
    - trafoczek - "standby" ten który robi nam 5V
    -przelutowałem cały zasilacz i część płyty głównej w obrębie H i V i płytkę kineskopu (wzm. wizji)

Ale nasuwa się pytanie:
    -gdy włączę TV to gdy pojawia sie obraz to on jest taki bardzo jasny i powoli się ściemnia i w tym samy czasie co jest jasny też są linie powrotów i one znikają wraz ze ściemnianiem się ekranu
    co zrobić , gdzie tego szukać ? czyżby trafopowielacz siadał ? ( np. tych 50Hz to się screenu zmniejszało)
    - II pytanie :
    nie można tego ściemnić screenem - fokus działa - reg.ostrości,
    -ale mam na płycie kineskopowej jeszcze takie reg.
    G2 ADJ - podejrzewam że to jakaś reg.nap ( siatka 2 ??? ) - bo np. w zasilaczach impulsowych jest takie oznaczenie dla reg. napięcia wyjścia przetworn.
    H.STAT ADJ - podobnie to wygląda jak w TV unitrowskich przy powielaczu się znajdował taki "sześcian" peerek od ostrości
    co one robią do czego te reg. służą ??? ( uczyłem się na curtisach i tam tylko były FOKUS-ostrość, SCREEN-jaskrawość ) :cry:
    - i III pytanie jak już mi się pojawił w rogu ekranu nr. programu ten zielony to mam wrażenie jakby on tak drgał - na boki i góra dół - od czego to zależy ? ( nie miałem anteny podłączonej - czy to od tego )

Bardzo proszę o pomoc - mądre głowy - co zrobić i jakie są to reg. i czy na kracie je wyreguluję ?
  • #5 4810589
    DamianRTV
    Poziom 27  
    14 Lut 2008 17:12

dziękuję woytekp - ale gdzie znajdę coś od trzęsącej się - OSD - menu wyświetlane na ekranie - tak lekko drga.
    Czy mam jeszcze zasilacz "walnięty" tylko miałem "trafoczek" spalony ten od standby i linie powrotów się pojawiają ale po nagrzaniu około 15 sek . to znikają -

Dodano :16 Lut 2008 13:29

nie daję rady wyregulować tych linii powrotów :( proszę o pomoc - TV wyłącza się po jakimś czasie albo ma taki układ który powoduje że bez sygnału podanego się wyłącza ( nie zmierzyłem czasu czy to w równych odstępach - ale jak zacząłem reg. na PK to się wyłączył - ponownie da się załączyć )

- serdecznie proszę o poradę - przyznaję ze zaczynam poznawać te nowsze TV - bo np: "Curtisy" potrafię naprawiać samodzielnie a tu jest trudniej więc proszę o wyrozumiałość - z góry dziękuję Damiano
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4810926
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic436611.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic379453.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic118211.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic288461.html

Moja wiedza na temat tego konkretnego modelu niestety również ogranicza się tylko do informacji które można znaleźć na tym forum - nigdy nie miałem z tym modelem do czynienia. Z tego co wyczytałem dużym problemem w tym modelu są często pojawiające się zimne luty, które mogą być przyczyną najróżniejszych dziwnych zachowań tego TV. Odnośnie G2 to na twoim miejscu próbowałbym przeprowadzić procedury regulacji opisane na stronie 23 serwisówki. Co do drżenia OSD to przeglądałem serwisówkę dość dokładnie ale niestety niczego sensownego nie znalazłem - jak sądzę mogą na to mieć wpływ (oprócz pewnie miliona różnych innych rzeczy :) ) źle odfiltrowane napięcia zasilania (sugerowana wymiana kondensatorów) - warto przyjrzeć się przy pomocy oscyloskopu czy nie występują nadmierne tętnienia na liniach zasilania.
  • #7 4852424
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Witam mam pytanie - przy pomiarze napięć zwarło mi się lub zjechał szpikulec z miernika i zwarłem (8,9) z masą :( wypadki chodzą po ludziach :( ale teraz tak startuje ale się wyłłacza zasilacz i znalazłem przebity chyba jest to bezpiecznik na płycie oznaczony jest PS602 a na elemencie pisze MP 250 - co to jest - jak bezpiecznik to jaki to ma amperaż ? bo nie mam teraz przy sobie takich - może jutro bym takie miał ale terz jaki tu mogę włożyć by uruchomić - chodzi mi o wartość .

G2 ADJ wyregulowałem i przy startowaniu TV już się obraz nie rozbłyskuje tak mocno i nie widać powrotów - tak że jest ok.
  • Pomocny post
    #8 4852568
    woytekp
    Poziom 26  
    Zgodnie z serwisówką 2,5A

• REKLAMA
  • #11 4853427
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Jejku wielkie dzięki za współpracę

- więc tak : po włączeniu TV wszystko startuje
    (to że zwarłem te napięcie to moja GŁUPOTA - ponieważ zwarłem miernikiem piny -jak się patrzy od strony elementów bo nie chciało mi się mierzyć od strony ścieżek a po 2 gie to jest tam trudny dostęp by zmierzyć :( )
    Ale ok.bo już mi startuje TV i przekaźniki cykają najpierw dźwięk wchodzi a dopiero po około 5sk. wskakuje obraz, czy to normalne - bo ściemniłem na ADJ2 i mam taki objaw,
    - bo wtedy obraz wskakiwał z liniami powrotów i był tak jakby rozbłysk i po około 3 minutach się ściemniał do normalnego i linie znikały- ale były na AV lekko widoczne.

Czy to czasem mi nie zniszczyło kineskopu ?

A jeszcze jedno - w chwili wskoczenia dźwięku na kineskopie pojawia się tak od połowy kines. w górę taka mała poświata, mgła, na całą szerokość kinesk. a na wysokość około 3 cm.lekko coś tam widać taki pasek.
    Co to za objaw? czyżby kineskop sie psuł ? A może kondensatory elektrolit.w okolicach wysokiego (HOT-a) albo sam trafo-powielacz???

(w Curtisie musiałem wymienić trafo-powielacz na nowy - by mi to znikło, wiem że napisałem porównanie nie ziemskie ale objaw podobny, a nawet tan sam, było to widoczne na odtwarzanym obrazie ale to od połowy też było widoczne

- z tym że to widać jak nic nie jest wyświetlane , wtedy gdy kineskop np.jest na AV albo w momencie tej przerwy między już działającym dźwiękiem, a wskakiwaniem obrazu, to jest ten pasek.

• Pomocny post
    #12 4859525
    woytekp
    Poziom 26  
    Co do opóźnionego załączania to widziałem dwa TV Sony (kumpla i kuzynki) które mimo, że sprawne to załączają się właśnie z kilkusekundowym opóźnieniem tzn. nie widać powoli rozjaśniającego się obrazu tylko po kilku sekundach wskakuje prawidłowy obraz. W skrajnym przypadku może to wskazywać na zużycie kineskopu --> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic533268.html
    Co do tego paska to trudno powiedzieć, jak pisałem wcześniej też nie mam doświadczenia z Soniakami, a kondensatory i zimne luty zawsze trzeba brać pod uwagę - ale o tym chyba nie muszę nawet przypominać.
  • #13 4862825
    DamianRTV
    Poziom 27  
    wielkie dzięki za wszelką pomoc :P dziękuję

woytekp - pomógł :D

Więc wszystko jest ok. prawdopodobieństwo zużycia się kineskopu :( ale to inna bajka bo TV nie działał - grzeje się układ stabilizacji 5V przy tym transformatorku ale to chyba normalne :/ dam radiatorek maleńki :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy telewizora SONY KV 29C3K 100Hz z problemem zasilacza po wymianie transformatora standby. Po wymianie transformatora uzyskano napięcie 5V, jednak pozostałe napięcia -22V i +22V są zaniżone do około 14V. Po podłączeniu reszty układów telewizor uruchamia się, ale pojawiają się charakterystyczne linie powrotów i jasny obraz, który stopniowo się ściemnia. Wskazano na możliwe problemy z trafopowielaczem oraz konieczność regulacji napięcia G2 ADJ na kineskopie, co poprawiło obraz i zredukowało linie powrotów. Zauważono drgania OSD, które mogą wynikać z niedostatecznego filtrowania napięć zasilania, sugerując wymianę kondensatorów i sprawdzenie tętnień oscyloskopem. W trakcie pomiarów doszło do zwarcia, co spowodowało przepalenie bezpiecznika PS602 (oznaczony MP 250), który zgodnie z serwisówką powinien mieć wartość 2,5A. Po wymianie bezpiecznika telewizor uruchamia się z opóźnieniem, co jest normalne dla tego modelu. Pojawiła się również poświata na kineskopie, co może wskazywać na zużycie kineskopu. Wskazano na częste problemy z zimnymi lutami w tym modelu, które mogą powodować niestabilne działanie. Do naprawy wykorzystano serwisówkę chassis AE4 oraz linki do forów z podobnymi problemami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA