logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uszczelnić skraplającą się wodę na połączeniach konopnych w kotle c.o.?

aizdaj 17 Wrz 2009 10:24 3978 4
REKLAMA
  • #1 7027140
    aizdaj
    Poziom 11  
    Witam, problem taki jak w opisie. Zamontowałem z bratem w zeszłą sobotę nowy kocioł c.o. na węgiel, podłączyliśmy go na miejsce starego więc kombinacji nie było za wiele, wszystko robiliśmy w stali 6/4 cala. Po podłączeniu napełniliśmy układ wodą i tylko śrubunki dokręciliśmy bo z nich się lała woda. Wczoraj zobaczyłem że z kilku połączeń z konopii skrapla się woda i w ciągu dnia spadło po kilka kropel. I teraz moje pytanie, czy to samoczynnie ustanie po jakimś czasie? czy można to jakoś z zewnątrz uszczelnić? czy jak się konkretnie napali w piecu to samo przestanie? Skrapla się ta woda na rurze na powrocie i tak wywnioskowałem żeby w piecu długo napalić bo jak paliłem to rura od zasilania się porządnie nagrzała i z niej nie kapie. Nie chce brać się za dokręcanie tych połączeń bo trzeba by znowu kocioł odsuwać. Z góry dziękuję za każdą sugestię.
  • REKLAMA
  • #2 7027503
    kaczmarj
    Poziom 24  
    Ocena: 76
    Wilgoć w powietrzu i zimna rura powoduje kondensację pary wodnej na rurze. Zjawisko całkiem normalne jeśli nie robiłeś nic z tymi połączeniami. Jak zmieni się pogoda to na pewno przestanie. W ten sposób zauważysz zmianę pogody za 2-3 dni na deszczową.
  • REKLAMA
  • #3 7028407
    aizdaj
    Poziom 11  
    a jeżeli są to świeże połączenia to trzeba to jeszcze dokręcać? bo poci się tylko na połączeniach a nie na całej rurze i doskonale o tym wiem że rury się na deszcz pocą
  • REKLAMA
  • #4 7028453
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7029136
    piciusel
    Poziom 2  
    A ja bym ci radził jeszcze trochę poczekać.jeżeli zauważysz że kapie coraz mniej,to w końcu ''zajdzie'' samo,jeżeli nie no to czeka cie poprawka.
REKLAMA