logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć i zmniejszyć rozmiar plików wideo dla początkujących?

Kubusz0 26 Wrz 2009 20:05 7128 12
REKLAMA
  • #1 7060955
    Kubusz0
    Poziom 10  
    Witam,
    Nagrałem kilka krótkich filmów, które chciałbym połączyć w jedną całość. Nie mam zielonego pojęcia jak to się robi, to pierwszy raz kiedy zainteresowałem się czymś takim. Domyślam się, że należy zacząć od zmniejszenia rozmiaru tych plików a dopiero później zająć się montażem w jakimś programie. Proszę o kilka prostych porad dla zupełnie zielonego :)
  • REKLAMA
  • #2 7060959
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 824
    Jaki format nagranych multimediów (rozszerzenie) ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7061046
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4845
    1-Napisz nam jakim systemem operacyjnym dysponujesz.
    2-Zmniejszanie rozmiaru jest zależne od formatu plików, możliwości komputera oraz możliwości oprogramowania.
    3-Napisz nam czym nagrałeś te filmy i czy masz możliwość zapisać je w postaci cyfrowej w komputerze (być może są nagrane na kamerę Video i należy je zgrać do komputera).
  • #4 7061112
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 848
    Najpierw montaż później zmniejszanie wielkości pliku (kompresja do pożądanego formatu). Pozdrawiam.
  • #5 7061352
    Kubusz0
    Poziom 10  
    Część plików jest *.mpg a reszta w *.tod. Dostałem je w tej postaci od właściciela kamery, swoją drogą nie wiem jak odpalić te tod'y.
    Pracuję na Windows XP, wszystkie pliki mam już na dysku twardym zrzucone z kamery. Nie wiem dlaczego ale kiedy chce załączyć te pliki do Movie Makera wyskakuje błąd, mianowicie "nie można zaimportować pliku bo interfejs ma zbyt wiele metod aby wyzwalać z niego zdarzenia".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 7061418
    DriverMSG
    Na początek sprawdź ten trial, czy daje radę.
    http://www.todvideoconverter.com/tod-to-mpg-converter.htm

Podaj model kamery z jakiej są to filmy.
    Czy do kamery nie było dołączonego programu?
  • REKLAMA
  • #7 7065218
    Kubusz0
    Poziom 10  
    Ten konwerter w pełni skuteczny tylko z powodu, że to trial, konwertuje tylko połowę pliku. Wszystkie potrzebne nagrania udało mi się zdobyć od właściciela kamery w *.mpg tylko co dalej? Powinno się je zmienić na *.avi aby były o wiele mniejsze ?
    model : JVC GZ - HD3
  • Pomocny post
    #8 7065253
    DriverMSG
    Format "mpg" też nie jest zły, pamiętaj że konwertując , czyli stosując kompresję stracisz na jakości.
    Nie odpowiedziałeś mi na ostatnie pytanie.
  • #9 7066838
    Kubusz0
    Poziom 10  
    Nie było dołączonego programu bo kamera była kupiona jakoś w Chinach a nie jako integralna część jakiegoś multimedialnego zestawu w sklepie. To zmieniać na *.avi? Bo najbardziej zależy mi na wielkości a nie na jakości
  • Pomocny post
    #10 7067714
    DriverMSG
    AVI to nie koniec ustawień, jeśli wybierzesz AVI bez kompresji, to plik ci się sporo powiększy. Musisz ustalić kodek, przykładowo Xvid lub DivX.
  • #11 7068265
    Kubusz0
    Poziom 10  
    Znalazłem program Dr. Divx, wszystko świetnie bo rozmiar zmniejsza się znacząco tylko nie idzie plików z rozszerzeniem *.divx wrzucić do Windows Movie Maker. Jest jakiś inny program co by to rozpoznał? A druga sprawa to czy powinienem przy konwertowaniu zrobić coś jeszcze oprócz zmieniania tych plików na divx, np. coś z rozdzielczością?
  • Pomocny post
    #12 7068288
    DriverMSG
    Rozdzielczość zmieniasz w zależności od potrzeb. Zmiana rozdzielczości dodatkowo zmniejszy plik, ale i pogorszy jakość.
    Jeśli masz już DivX, to poszukaj w google - DivX to AVI, lub DivX to WMV.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada pliki wideo w formatach *.mpg i *.tod, nagrane kamerą JVC GZ-HD3, i chce je połączyć oraz zmniejszyć ich rozmiar. Problemy pojawiły się przy imporcie plików *.tod do Windows Movie Maker, który zgłasza błąd związany z interfejsem. Zalecane jest użycie konwertera do zmiany formatu *.tod na bardziej kompatybilny, np. MPEG Streamclip lub dedykowany konwerter TOD na MPG, jednak wersje trial mogą ograniczać długość konwersji. Po uzyskaniu plików w formacie MPG można rozważyć konwersję do AVI z kompresją za pomocą kodeków takich jak DivX lub Xvid, co pozwala na znaczne zmniejszenie rozmiaru kosztem jakości. Przy konwersji warto także rozważyć zmianę rozdzielczości, co dodatkowo zmniejszy wielkość pliku, ale wpłynie na jakość obrazu. Program Dr. DivX umożliwia kompresję do formatu DivX, jednak pliki te mogą nie być bezpośrednio obsługiwane przez Windows Movie Maker, dlatego sugeruje się konwersję do AVI lub WMV. Brak dedykowanego oprogramowania do kamery zakupionej bez zestawu multimedialnego utrudnia proces, dlatego konieczne jest stosowanie zewnętrznych narzędzi do konwersji i montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA