logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować automatyczne domykanie szyb w Omedze B z 1997 roku?

jacob111 27 Wrz 2009 17:30 4318 6
  • #1 7063885
    jacob111
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich. Mój problem polega na tym, że nie mogę zaprogramować prawej przedniej szyby. Normalnie się otwiera i zamyka ale nie mogę jej tak zaprogramować, żeby po dłuższym przytrzymaniu automatycznie pojechała do góry lub w dól, bądź też żeby się domykała z pilota. Opcja domykania jest na 100% bo szyba od kierowcy się domyka zarówno z pilota jak i z kluczyka. Drugie zaś pytanie, czy szyby powinny się też otwierać za pomocą pilota/kluczyka czy tylko zamykać? Pytam bo ojciec ma np vectre c (wiem, że to już samochód z innej półki no ale...) i u niego wszystkie szyby i domykają i otwierają się za pomocą pilota/kluczyka. Wspomnę jeszcze, że omega jest z 97 roku.

Pozdrawiam, i dzięki wszystkim z góry ;)
  • #2 7068020
    daro30elektro
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Odłanczałeś akumulator żeby ponownie nauczyć moduł szyb ustawień antyzgnieceniowych?Jeżeli tak i nic to nie dało to pozostaje ingerencja w sterownik szyb.
  • #3 7068041
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 7071985
    jacob111
    Poziom 10  
    Jak już wcześniej wspomniałem programowanie szyb nic nie daje ;p Odłączanie akumulatora też nic nie daje. Zapomniałem dodać wcześniej, że jak szyba zjedzie na sam dół to do góry rusza dopiero za drugim wciśnięciem guzika. Więc co może być ?;>
  • #5 7084803
    daro30elektro
    Poziom 14  
    Trzeba by było sprawdzić mechanizm w dzwiach czy przypadkiem coś nie stanowi dodatkowego oporu(np zabrudzone prowadnice,skorodowane złącze elektryczne w dzwiach,przytarty mechanizm,itp)Nastepnie pozostaje moduł elektroniczny szyb,a konkretniej przekażnik sterujący silnikiem mechanizmu,może jego styki są już mocno nadpalone LUB ZIMNE LUTY :)
  • #6 7084970
    jacob111
    Poziom 10  
    A gdzie ten przekaźnik się znajduje ?
  • #7 7518222
    daro30elektro
    Poziom 14  
    Centralka znajduje się koło nóg pasarzera z prawej strony pod osłoną plastykową progu i częściowo słupka.

Dodano po 52 [sekundy]:

Pod warunkiem że to nie przerabiany anglik:)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programowania automatycznego domykania prawej przedniej szyby w Omedze B z 1997 roku. Szyba działa manualnie, ale nie reaguje na długie przytrzymanie przycisku ani na domykanie z pilota, mimo że funkcja ta działa poprawnie dla szyby kierowcy. Dyskusja sugeruje, że należy ponownie nauczyć moduł szyb, wykonując procedurę dojechania szyby do oporu, puszczenia przycisku i przytrzymania go na podnoszenie przez 10 sekund. Jeśli to nie pomaga, wskazane jest sprawdzenie mechanizmu drzwi pod kątem oporów (zabrudzone prowadnice, skorodowane złącza, przytarty mechanizm) oraz modułu elektronicznego, zwłaszcza przekaźnika sterującego silnikiem szyb, który może mieć nadpalone styki lub zimne luty. Lokalizacja centralki szyb znajduje się po stronie pasażera, pod osłoną plastykową progu i częściowo słupka, o ile samochód nie jest przerobionym modelem angielskim. Pytanie o możliwość otwierania szyb pilotem pozostaje bez jednoznacznej odpowiedzi, jednak porównanie do Opla Vectra C wskazuje, że w nowszych modelach szyby mogą być sterowane pilotem zarówno do otwierania, jak i zamykania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA