logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór układów do selektora SPDIF: CD4016/66 czy przekaźniki?

hacker 28 Wrz 2009 17:15 3765 6
REKLAMA
  • #1 7067342
    hacker
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Witam
    Chcę zrobić układ, który będzie miał 3 wejścia cyfrowe Coaxial i jedno wyjście.
    Chodzi o to aby móc podłączyć 3 urządzenia (2xDVD i tuner TV cyfrowy) do amplitunera. Z tego względu, że amplituner ma 1 wejście coaxial i 2 optyczne, postanowiłem zrobić selektor wejść.
    Wiem, że są przejściówki z coaxial na optyczne, ale to są większe koszty. Gniazda TORX173 kosztują ok. 16zł/szt. i do tego dobry kabelek optyczny...
    Moje pytanie jest takie:
    czy do wybierania wejść dla sygnałów cyfrowych SPDIF można zastosować kostki CD4016/66 lub małe przekazniki czy lepiej jakieś inne układy TTL/CMOS :?:
  • REKLAMA
  • #2 7070868
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 56
    Ja zrobiłem na 74hc151.
  • REKLAMA
  • #3 7071528
    hacker
    Poziom 26  
    A mógłbym prosić o schemacik ?
  • REKLAMA
  • #4 7071759
    januss73
    Poziom 32  
    Jak nie masz Eagle to daj znac.
    Selektor jest na dole z lewej.
    Załączniki:
    • untitled.rar (75.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 7078485
    hacker
    Poziom 26  
    Mam Eagle i Protel, ale nie mogę otworzyć tego pliku po rozpakowaniu.
    Jak możesz to przekonwertuj go do PDF.
  • REKLAMA
  • #6 7079279
    januss73
    Poziom 32  
    Wybór układów do selektora SPDIF: CD4016/66 czy przekaźniki?

Na wyjściu multipleksera dostaniesz sygnał TTL, nie wiem czy amplituner taki trawi, bo standard spdif to chyba amplituda 0V5 albo 1V (w sprzęcie profesjonalnym). Pewnie trzeba by jakiś dzielnik dać na wyjście.
    Jak sie zastanowić, to na przekaźnikach chyba będzie prościej :)
  • #7 7082137
    hacker
    Poziom 26  
    A na jakich układach scalonych można jeszcze zrobić taki selektor ?
    Chciałbym, aby wejścia można było wybierać przy pomocy włączników typu mikroswitch z sygnalizacją led. Z tego co się orientuję to można zrealizować to przy pomocy CD4042 lub jakiegoś licznika, np. CD4017, tylko nie wiem właśnie, czym powinny sterować: multiplekserem, jakimiś kluczami czy przekaźnikami :?:
    ---------------------------------------------
    A taki układzik :?:
    https://obrazki.elektroda.pl/79_1255354022.jpg

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru układów do selektora sygnałów cyfrowych SPDIF z trzema wejściami coaxial i jednym wyjściem, umożliwiającego podłączenie dwóch odtwarzaczy DVD i tunera TV cyfrowego do amplitunera z ograniczoną liczbą wejść coaxial. Rozważane są rozwiązania oparte na multiplekserach CMOS/TTL, takich jak CD4016/66, 74HC151, oraz przekaźnikach. Zwrócono uwagę, że wyjście multipleksera daje sygnał TTL, który może wymagać dopasowania poziomu napięcia do standardu SPDIF (około 0,5–1 V), co może komplikować zastosowanie tego rozwiązania. Propozycja użycia przekaźników jest uznana za prostszą i bardziej bezpośrednią. Wskazano także możliwość sterowania selektorem za pomocą układów CD4042 lub liczników CD4017, które mogą obsługiwać wybór wejść za pomocą mikrowłączników z sygnalizacją LED. Przykładowe schematy i pliki projektowe były udostępniane, jednak pojawiły się problemy z ich otwarciem i konwersją. Ostatecznie dyskusja sugeruje, że dla selektora SPDIF lepszym rozwiązaniem mogą być przekaźniki ze względu na kompatybilność sygnału i prostotę realizacji, choć możliwe jest też zastosowanie multiplekserów CMOS/TTL z odpowiednim dopasowaniem sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA