logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat selektora wejść audio na układzie scalonym bez użycia procesora i przekaźników

elektronik999 11 Lip 2007 17:41 5561 15
REKLAMA
  • #1 4072228
    elektronik999
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Szukam schematu selektora wejść na układzie scalonym (nie procesor nie przekaźniki)
  • REKLAMA
  • #3 4072431
    elektronik999
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    ja bym chciał to zasilić pojedynczym zasilaniem np 12v a nie ±15

++++++++++
    Schemat selektora wejść audio na układzie scalonym bez użycia procesora i przekaźników
    narzazie chciał bym to zrobić ale tak doświadczalnie. a ten CD4022 jest konieczny? I czy jest jeden przycisk do zmiany źródla?
    ++++++++++
    Czy układ cd4022 jest to samo co 4022 i cd4052 a 4052??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4077727
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    CD4022 steruje CD4052, można powiedzieć, że CD4022 to to samo co 4022, bo często pomija się tę literki z przodu, to samo tyczy sie CD4052 ;)

Jednym przyciskiem przełącza się wejścia. Raz klikniesz przełącza na drugi kanał, drugi raz klikniesz przełącza na 3, trzeci raz klikniesz przełącza na 4, czwarty raz klikniesz z powrotem wraca na kanał pierwszy :)
  • #5 4839457
    podgor1990
    Poziom 11  
    Ocena: 33
    Witam
    Czy ten układ wskazuje diodami który kanał jest wybrany???
    Jaki jest koszt takiego urządzenia???
  • REKLAMA
  • #6 4839898
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 192
    Witam.
    Wygląda na to że ledy w tym celu właśnie są zastosowane :D .
    Koszt - tak na oko - to jakieś 25pln ( może trochę więcej ) najdroższe będą gniazda i zasilanie .
    Pozdrawiam.
  • #7 4840562
    podgor1990
    Poziom 11  
    A jeśli chce zrobić taki selektor np. do przełączania sygnału composite tzn. 2 RCA z dźwiękiem i jedno z video to musze mieć trzy takie układy tak???
  • REKLAMA
  • #8 4841122
    pukury
    Poziom 35  
    Witam .
    Opierając się na tym schemacie - to na każdy sygnał musi jedna linia .
    Sterowanie można wykonać za pomocą jednego układu .
    Trzeba by spróbować jak to się będzie sterować ( trzy wejścia równolegle ) , w ostateczności pomiędzy sterowaniem a multiplekserem jakieś bramki - ale to szczegół .
    Pozdrawiam .
  • #9 4842770
    podgor1990
    Poziom 11  
    to znaczy tak???

I jeszcze chciałem zapytać czy te napięcie -15V to potrzebne???
    Bo ja bym chciał ten układ zastosować do samochodu i myśle że jakąś małą przetwornice z 12V na 15V to jeszcze zrobię ale na -15V to raczej będzie kłopot. prawda???
  • #10 4843122
    pukury
    Poziom 35  
    Witam .
    Jeżeli potrzebujesz więcej niż 4 wejścia to tak ( 4 lewy kanał i 4 prawy kanał ) . Nie do końca zrozumiałem ile potrzebujesz przełączać sygnałów - jeżeli 4 to wystarczy układ podstawowy , jeżeli więcej to musisz rozbudować . Z napięciami może nie kombinuj - niech zostaną plus/minus . Albo może zrób po prostu układ na przekaźnikach - proste , tanie i potrzeba jedno napięcie . Przekaźniki kupisz na wiadomym serwisie aukcyjnym po 1 - 2 pln , do tego przełącznik i po sprawie .
    Pozdrawiam .
  • #11 4846118
    podgor1990
    Poziom 11  
    Witam
    Chodzi o to ze chce ten układ zamontować do samochodu ponieważ posiadam ekran w osłonie przeciwsłonecznej taki 7" i on ma dwa wejścia jedno jest sterowane (na kamerę cofania która chce w niedalekiej przyszłości zakupić i zamontować) a drugie chce wykorzystać na inne urządzenia. urządzeń jest cztery każde wysyła dźwięk stereo czyli już mamy dwa RCA i Video czyli mamy łącznie trzy RCA na urządzenie. Rozumiecie??? Czy coś nie jasno pisze??? Chodzi o takie coś mniej więcej.

Na dodatek zauważyłem że tu mogę "odciągnąć" dalej sterowanie tzn. nie musi być zaraz przy układzie i dla tego układ sobie mogę schować pod deską rozdzielczą a guziczek i diodki gdzieś ładnie zamontować.
    I jeszcze chciałem zapytać czy taki uklad na przekażnikach nie powoduje żadnych zniekształceń??? Czy jest dużo większy od tego??? Niestety samochód nie stodoła i każde miejsce jest na wagę złota. :)
  • #12 4846349
    pukury
    Poziom 35  
    Witam.
    Układy na przekaźnikach stosuje się ( np ) na wejściu wzmacniaczy audiofilskich audio - więc nie sądzę żeby kwestia nadmiernych zniekształceń była w przypadku urządzenia do samochodu kluczowa .
    Z " guziczkiem " na długich przewodach - daleko od układu - może być różnie ( zakłócenia ) .
    Jeżeli masz do dyspozycji cztery wyjścia to jeżeli masz cztery źródła sygnału to wystarczy .
    Czy są takie urządzenia fabryczne ?
    Pozdrawiam.
  • #13 4850815
    podgor1990
    Poziom 11  
    Witam
    Nastąpiła zmiana planów uznałem ze się nie opłaca robić sobie samemu. Postanowiłem kupić coś takiego:

Urządzonko Blaupunkta z czterema wejściami i czterema wyjściami(może w przyszłości się przyda na więcej monitorów) jest do tego pilocik i git. Po kłopocie a więc przepraszam że zabrałem ci cenny czas. Dzięki. Pozdrawiam
  • #14 4851003
    pukury
    Poziom 35  
    Witam >
    Pewnie że jeżeli da się coś ( w sensownej cenie ) kupić to nie ma sensu robić . Pozdrawiam .
  • #15 4919827
    cudny90
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Ma ktoś projekt płytki do selektora z postu elektronik999 ??
  • #16 5853329
    HouseDeeJay
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam. Możecie mi powiedzieć czy ten projekt z pierwszego postu nada się do selektora sygnału dla wzmacniacza 5-cio kanałowego ? Chcę żeby mój selektor przełączał 5 sygnałów pomiędzy DVD a PC.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu selektora wejść audio opartego na układach scalonych, bez użycia procesora i przekaźników. Proponowany układ wykorzystuje multiplekser CD4052 sterowany licznikiem CD4022, który umożliwia przełączanie czterech źródeł stereo za pomocą jednego przycisku. Układ wymaga zasilania symetrycznego ±15V, co stanowi problem przy zastosowaniu w samochodzie z zasilaniem 12V, gdzie konieczne byłoby zastosowanie przetwornicy, zwłaszcza dla napięcia ujemnego. W przypadku sygnałów composite (dźwięk stereo i video) konieczne jest zastosowanie kilku układów lub dodatkowych bramek logicznych do sterowania. W dyskusji poruszono także kwestie kosztów (około 25 PLN plus koszty gniazd i zasilania) oraz wpływu przekaźników na jakość sygnału, które w zastosowaniach samochodowych nie powinny powodować istotnych zniekształceń. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na zakup gotowego selektora marki Blaupunkt z czterema wejściami i wyjściami oraz pilotem, rezygnując z samodzielnej budowy. Pojawiły się pytania o możliwość rozbudowy układu do większej liczby kanałów (np. 5) oraz o projekt płytki PCB do omawianego selektora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA