logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS K50AB - instalacja sterowników grafiki i ciemność

piotrus191 02 Paź 2009 13:46 16376 5
REKLAMA
  • #1 7082345
    piotrus191
    Poziom 10  
    Witam
    Mam kłopot ze sterownikiem do laptopa. Na laptopie jest zainstalowany świeży Windows Xp Pro SP3. Sterowniki ściągnięte ze strony producenta: http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=pl-pl Wszystkie urządzenia oprócz Karty graficznej są zainstalowanie. gdy biorę się za instalacje sterownika od karty graficznej, pozostaje mi tylko ciemny ekran. Uruchamiam lapotp w trybie awaryjnym, odinstalowuje sterownik i obraz jest. Proszę o szybką pomoc.

P.S.
    Everest pokazuje temperature procesora ok. 75 stopni C. Nie wiem czy to ma wpływ na karte graficzną
  • REKLAMA
  • #2 7082704
    Maniek2808
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    Pewnie instalujesz najnowsze sterowniki , ktore jak wyglada system nie przyjmuje. Podaj identyfikatory tej karty . Tutaj jest instrukcja.
  • REKLAMA
  • #3 7082777
    Sl4uGh7eR
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Wejdź do BIOSU (F2) i zmień tryb grafiki z PowerXpress na dGPU. dGPU to wyłączenie zintegrowanego HD3200 i pozostawienie HD4570 tylko.
    Z wielu testów wynika że nie ma to wpływu na żywotność baterii. Powinno rozwiązać Twój problem.
  • REKLAMA
  • #4 7082933
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Odpowiedź SL4uGh7eR jest słuszna. Ostatnio miałem taki przypadek, a co do żywotności baterii to już nie bardzo gdyż grafika nie zintegrowana jest wydajniejsza i przy graniu pobiera więcej prądu. Lecz co za różnica 2h, 2,15h (tak przykładowo podałem czasy).
  • REKLAMA
  • #5 7083261
    Sl4uGh7eR
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    No ale na zintegrowanej nie pogra zabardzo ;] Oto wyniki testów z notebookchek.pl:

WYDAJNOŚĆ AKUMULATORA

W modelu K50AB zastosowano ten sam akumulator 6-komorowy (o pojemności 4400 mAh, czyli 46 Wh) co w znanym z wcześniejszej recenzji Asusie K50IN. Chowa się go we wnęce na spodzie obudowy. Dzięki temu, że wnęka zamykana jest zaślepką, pozbawiony baterii laptop nie traci stabilności, ani nie szpeci go dziura z tyłu.

Przebiegi okazały się krótsze niż w K50IN (z procesorem Intela i niezintegrowaną kartą Nvidii). Czas maksymalny, ustalony w teście BE Reader's Test, był identyczny - około 3 h. Natomiast przy obciążeniu oraz korzystaniu z internetu przez WiFi czasy notebooka z technologią AMD były wyraźnie krótsze - odpowiednio o 25 i 29%.

Ciekawe jest porównanie długości pracy w różnych trybach. Przeprowadzone testy pozwoliły nam ustalić, że zintegrowany układ ATI Radeon HD 3200 jest właściwie zbędny. Identyczne czasy pracy uzyskuje się bowiem w trybie dGPU, kiedy system ma do dyspozycji kartę niezintegrowaną. Korzystanie z ATI PowerXpress to zatem niepotrzebne komplikowanie sobie życia (aczkolwiek tylko w nim możliwa jest bezproblemowa regulacja jasności obrazu).

Co do ostatniego zdania to nie tyczy się XP.

KARTA WYDZIELONA
    luz 2h 53mim
    sieć przez WLAN 1h 53min
    DVD 1h 27min
    obciążenie 0h 45min

KARTA ZINTEGROWANA
    luz 3h 02min
    sieć przez WLAN 1h 59min
    DVD 1h 32min
    obciążenie 0h 47min

TRYB DGPU (KARTA ZINTEGROWANA WYŁĄCZONA)
    luz 3h 9min
    sieć przez WLAN 2h 04min
    obciążenie 0h 46min
  • #6 7084253
    piotrus191
    Poziom 10  
    Pomogła mała interwencja w Biosie. Wyłączenie zintegrowanej karty graficznej pomogło ze znikającym obrazem. Wielkie dzięki wszystkim za błyskawiczną pomoc. pozdro
REKLAMA