logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus K50AB i WinXP komplikacje po instalacji sterownika GPU

Angelo17 10 Gru 2009 15:01 1770 6
REKLAMA
  • #1 7370209
    Angelo17
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam, mam problem z zaisntalowaniem sterownika do tego notebooka, po isntalacji sterowników ze strony Asusa, ( system XP Home Sp3 Oryginał ) sterownik się instaluje ale po ponownym uruchomieniu jest czarny erkran, slychać jak system się włącza działa normalnie ale niema obrazu. Ktoś się spotkał z czymś takim?
  • REKLAMA
  • #2 7370228
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7370491
    Angelo17
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Wszystkie stery zainstalowane prawidłowo, tylko problem z ATI, pierwszy raz się spotkałem z takim czymś.
    Gepetto link który podaleś już znam i już przerabiałem sterownik i też to nic nie daje, w tej chwili instaluję Vistę i sprawdze jak to tutaj wygląda, jeżeli będzie tak samo to chyba pozostaje oddanie do serwisu bo to jakaś nienormalna sytuacja.

EDIT: Po zainstalowanie Visty wszytsko działa oki, hmm... jednak troszkę dziwi mnie to że po wejściu w managera urządzeń - karty graficzne mam tam 2 karty:
    ATI Mobility Radeon HD4570
    ATI Radeon HD 3200 Graphics
    Nic z tego nie rozumiem, dlaczego na XP nie działa, pełne wsparcie sterowników jest na stronie Asusa, system też oryginalny, ehh..
  • REKLAMA
  • #4 9967592
    janko23
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam , mam identyczny problem z takim samym lapkiem , stery ze strony , lapek zachowuję się identycznie jak wyzej, czyli czarny ekran po instalacji sterowników i resecie, odinstalowanie sterów i jest w porządku ,ekran działa (no ale stery muszą przecież być)czy ktoś się spotkał z podobnym problemem , ewentualnie zna rozwiazanie?
  • REKLAMA
  • #5 10150118
    świst
    Poziom 2  
    Mam analogiczny problem z tym że na laptopie Dell XPS 1330. Ekran zgasł mi podczas coś koło instalacji wtyczki Vividas (ale może w tle zainstalował się jakiś upgrade np. Windowsa?). Później jest dokładnie tak samo jak piszą poprzednicy: instalacja sterowników graficznych -> czarny ekran w momencie ładowania windowsa; odisntalowanie ich w trybie awaryjnym -> obraz wraca; Próbowałem odinstalowywać sterowniki ale sterowników chipsetu np. nie do końca potrafię usunąć. Nic nie pomaga. Startując np. Knoppixa uzyskuję nominalną rozdzielczość tej matrycy (1280x...) co ewidentnie wskazuje na problem programowy.

Jak widzę dużo ludzi ma identyczny problem ale nigdzie nie znajduję rozwiązania. Może ktoś jednak potrafi nam pomóc? Proszę o pomoc.
  • #6 10150910
    janko23
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Po wymianie gpu problem znikł , więc najprawdopodobniej problem tkwi w karcie.Pozdrawiam
  • #7 10150931
    świst
    Poziom 2  
    Niestety w moim przypadku to na pewno nie karta ani żaden problem sprzętowy. Jak już pisałem Knoppix osiąga bez problemu poprawną rozdzielczość. Nie oznacza to że podobne efekty nie występują podczas uszkodzenia GPU. Jednak to nie ten problem :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problemy z instalacją sterowników GPU dla laptopa Asus K50AB działającego na systemie Windows XP Home SP3. Po zainstalowaniu sterowników z oficjalnej strony Asusa, po restarcie pojawia się czarny ekran, mimo że system działa w tle. Niektórzy użytkownicy próbują różnych rozwiązań, takich jak odinstalowanie sterowników, ale problem nadal występuje. Inni testują system Vista, gdzie sterowniki działają poprawnie. Pojawiają się również pytania o możliwe uszkodzenia sprzętowe, jednak niektórzy użytkownicy potwierdzają, że problem jest programowy, a nie związany z kartą graficzną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA