logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi B4 - Ogrzewanie działa tylko po rozgrzaniu silnika, co może być przyczyną?

fronek22 03 Paź 2009 13:49 2763 8
REKLAMA
  • #1 7085799
    fronek22
    Poziom 15  
    Ocena: 94
    Witam
    Mam problem z ogrzewaniem tzn.
    Coś przestało dmuchać i zimne i ciepłe powietrze zaraz po odpaleniu samochodu jak silnik jeszcze zimny, to trochę podmucha i się wyłączy i tak w kółko jak się samochód lepiej rozgrzeje wtedy działa normalnie bez ustanku. Kręcenie pokrętłami nic nie daje, samochód musi sie rozgrzać i wtedy dopiero mam albo ciepłe albo zimne powietrze może miał ktoś taki dziwny przypadek.??
  • REKLAMA
  • #2 7085807
    szewczu
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    moze cos nie tak z rezystorem dmuchawy?
  • REKLAMA
  • #3 7085875
    fronek22
    Poziom 15  
    Kolego możesz jaśniej z tym rezystorem dmuchawy, gdzie on się znajduje??
  • REKLAMA
  • #4 7091733
    fronek22
    Poziom 15  
    [quote="fronek22"]Kolego możesz napisać gdzie umiejscowiony jest ten rezystor dmuchawy i czy jest opcja go wymienić czy trzeba cała nagrzewnice czy dmuchawe wymieniać??
  • REKLAMA
  • #5 7094489
    mihhau997
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    dostęp do dmuchawy masz od strony pasażera. otwórz półkę, po prawej stronie będziesz widział takie wypusty - przekręcasz i masz na wierzchu. sprawdź wtedy czy działa dmuchawa
  • #6 7128425
    fronek22
    Poziom 15  
    No więc dzisiaj po rozgrzaniu silnika wiatrak się nie załączył jakieś ciepłe powietrze leciało aby że aby lecz wiadomo nie usatysakcjonowało mnie to w dodatku że za oknem zima, szyby zaparowane korek jak sam skurwys....n wieć zdecza podniosło mi ciśnienie i uderzyłem w dechę rozdzielczą od strony pasażera i ot wiatrak zaczął śmigać, że hoho lecz po chwili przestał, czynność tą powturzyłem ze 3 razy aż w końcu załapał i się już nie wyłaczył, a wnętrze samochodu nagrzał mi dosłownie w góra 5minut. I teraz mam do was pytanie czy jest to wina wentylatora który już wysiada czy też może jakieś kabelki mi nie łącza. P.S. Mile widziany jakiś manual jak się do tego zabrać ewentualnie jakiś opis. Z góry dziękuje za wszelkie pomocne mi informacje.
  • Pomocny post
    #7 7128953
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5118
    Szczotki do wymiany i silnik do czyszczenia
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #8 7164380
    fronek22
    Poziom 15  
    Otóż szczotki jak i wentylator są okej. Dopatrzyłem się że na tych miedzianych stykach jedna blaszka jest pokrzywiona i jak lekko docisnąłem to wentylator kręcił jak nigdy (tzn. od zakupienia auta takiej dmuchawy nie miałem i myślałem, że tak już jest aż do dzisiaj:D) Teraz mam pytanko gdzie mogę i za ile zakupić ten przełącznik czy jak to się tam zwie??
  • Pomocny post
    #9 7347066
    Fazi-1971
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Jak coś ci kolego mogę doradzić wymień jeszcze filtr kabinowy efekt będzie jeszcze lepszy

Podsumowanie tematu

✨ W Audi B4 pojawił się problem z dmuchawą ogrzewania, która działa tylko po rozgrzaniu silnika. Po odpaleniu zimnego silnika dmuchawa działa krótko i wyłącza się, a regulacja pokręteł nie wpływa na jej pracę. Dostęp do dmuchawy jest od strony pasażera, gdzie można sprawdzić jej działanie po zdjęciu półki i przekręceniu wypustów. Objawy wskazują na uszkodzony rezystor dmuchawy lub problemy z przełącznikiem sterującym. Po rozgrzaniu silnika wentylator czasem nie załącza się, ale po uderzeniu w deskę rozdzielczą zaczyna działać, co sugeruje luźne lub uszkodzone styki. Szczotki i silnik dmuchawy zostały sprawdzone i są sprawne, natomiast jedna z blaszek styków jest pokrzywiona i wymaga naprawy lub wymiany przełącznika. Zalecane jest również sprawdzenie i ewentualna wymiana filtra kabinowego dla poprawy efektywności ogrzewania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA