logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowy piec Pleszewski - kałuża czarnej wody pod piecem ?

Mario[PL] 03 Paź 2009 20:44 34751 9
REKLAMA
  • #1 7087383
    Mario[PL]
    Poziom 14  
    Ocena: 63
    Witam,

Wymieniłem niedawno piec C.O. na Pleszewski tzw 5-tke.

Niestety podczas rozruchu pojawiła się kałuża czarnej wody pod piecem, monter-producent powiedział że to normalne że nowy piec się poci ?

Proszę o porady czy jest to normalne oraz ile czasu jeszcze takie pocenie będzie trwać. Obawiam sie czy piec nie jest przypadkiem nieszczelny i czy producent nie wprowadza mnie w błąd ?

Na zimnym piecu woda się nie pojawia.
  • REKLAMA
  • #2 7087484
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 7088460
    henrykS
    Poziom 20  
    Ocena: 163
    Mario[PL] napisał:
    (....)

Niestety podczas rozruchu pojawiła się kałuża czarnej wody pod piecem, (....)

Skąd właściwie wycieka ta czarna woda ?
    Zauważyłeś przy tym, że ścianki kotła są wilgotne ?
  • REKLAMA
  • #4 7089008
    Mario[PL]
    Poziom 14  
    Ścianki kotła wewnątrz paleniska również były wilgotne, woda zbiera sie pod piecem w tylnej części pieca i ścieka na posadzkę. Piec jest na podwyższeniu ok 15cm i dokładnie widać sporą kałuże czarnej wody.

Mam wrażenia jakby cała woda zbierała sie w jednym miejscu i wysiekała z spodu pieca.
    Piec jest ocieplony i jakikolwiek podgląd spawu jest utrudniony.

Czy to jest normalne przy rozruchu nowego pieca czy mam przypadek nieszczelnego spawu, jak to sprawdzic ?
  • #5 7089407
    henrykS
    Poziom 20  
    Ocena: 163
    Masz CZARNĄ wodę w instalacji CO ?

Nie czepiaj się spawów, to skraplanie w samym kotle. Niska temperatura spalin
    plus dość chłodna woda przy rozpalaniu powoduje skraplanie się spalin (pary wodnej)
    na ściankach od wewnątrz i wypływanie jakąś szczeliną. Tak w ogóle taka jest uroda
    tych kotlów, w ich miałowcach też korozja przeżera spód kotła, widziałem drastyczne
    zdjęcia.
    To, co mogę doradzić, to palenie bardziej intensywne, z wyższą temperaturą.
  • REKLAMA
  • #6 7089595
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 7089632
    Mario[PL]
    Poziom 14  
    W instalacji C.O. woda jest białordzawa ze starych rur i grzejników żeliwnych.

Jeżeli takie skraplanie jest normalne to mnie uspokoiłeś.
    Dodam że piec jest zasypowy i palone jest miałem w dobrym gatunku.

Ostatni mój piec z Pleszewa wytrzymał 6lat więc teraz mam zrobiony z blachy 6-tki a w wrażliwym miejscu jest blacha 8-ka chciałbym aby wytrzymał minimum 10 lat a jak widzę kałuze wody pod piecem to zaraz sobie przypominam stary piec, a jak wiadomo nie jest to tani wydatek a wymiana pieca to również duży kłopot.

Wyciekająca woda pewnie jest czarna dlatego, że skrapla sie w części dymowej i barwi sie na czarno od miału i dymu.
  • #8 7089647
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Na 100 % przy rozruchu - kondensacja
    Kocioł i komin zimne, zatem musi się lać. Jeżeli paliłeś drewnem, również woda.
    Zaraz się uspokoi
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #9 7296070
    Mario[PL]
    Poziom 14  
    Pomogło solidne wygrzanie kotła temp. powyżej 60st. na piecu i juz nic sie nie dzieje.
  • #10 7296117
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Za rok może być to samo. Nie dotyczy to tylko nowych , ale wszystkich kotłów - kondensacja (fizyka)
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie pieca centralnego ogrzewania na model Pleszewski 5 pojawiła się kałuża czarnej wody pod piecem podczas rozruchu. Woda zbiera się w tylnej części pieca i ścieka na posadzkę, a ścianki paleniska są wilgotne. Czarna barwa wody wynika z kondensacji pary wodnej, która skrapla się na zimnych ściankach kotła i miesza z sadzą oraz resztkami miału węglowego. Zjawisko to jest typowe przy rozruchu nowego pieca, zwłaszcza gdy kocioł i komin są zimne, a temperatura spalin jest niska. Kondensacja może ujawniać nieszczelności instalacji lub spawów, jednak częściej jest to naturalny efekt fizyczny. Zaleca się intensywniejsze palenie w celu podniesienia temperatury kotła powyżej 60°C, co powoduje odparowanie wilgoci i ustąpienie wycieku. Kondensacja może pojawiać się również w starszych kotłach, nie tylko nowych. Woda w instalacji CO może mieć kolor biały lub rdzawe zabarwienie ze względu na stan rur i grzejników. Solidne wygrzanie kotła eliminuje problem na czas bieżący, jednak zjawisko kondensacji może powracać sezonowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA