logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Midtown Madness 2 tnie się na P4 2.8GHz z ATI Radeon 9600Pro?

sebseb 18 Cze 2004 14:02 2547 13
REKLAMA
  • #1 698621
    sebseb
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Mam P4 2.8ghz, 512 DDR Kingston ECC 2.5 (2*256mb) w trybie dual channel. ati radlona 9600Pro Atlantis sapphira, seagate 7200.7 SATA 120GB i pł. gł. INTEL 865PERL. Nie wiem czemu ale od jakiegoś czasu bardzo tnie się Midtown madness 2 przy grafce 1024@768 i full detalach z zapuszczonym winampem 5.03, emulem i flashgetem. Kiedyś też się cioł ale prawie wogóle. Może trzeba nim zakręcić w karcie ???
  • REKLAMA
  • #2 698715
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Jak masz eMule, to masz też problemy. Przeskanuj komputer antywirem, Ad-aware i CWShredder-em. Pousuwaj całe robactwo i wtedy spróbuj pograć.
  • REKLAMA
  • #3 698760
    esh0
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    a ja sie moze przylacze do tematu. Mam pIII 550, 382mbram, gf4mx440, maxtor 80gb. I tak: na windzie zapuszczam film: tnie sie tak ze nie idzie ogladac. Uruchamiam linuxa: filmy chodza bez najmniejszego zaciecia. Ktos wie co moze powodowac takie ciecia na windzie?

Md: rozumiem jakby to byla Kazaa, ale eMule nie ejst taki grozny.
  • REKLAMA
  • #4 699212
    md
    Poziom 41  
    esh0 napisał:
    a ja się moze przylacze do tematu. Mam pIII 550, 382mbram, gf4mx440, maxtor 80gb. I tak: na windzie zapuszczam film: tnie się tak ze nie idzie ogladac. Uruchamiam linuxa: filmy chodza bez najmniejszego zaciecia. Ktos wie co moze powodowac takie ciecia na windzie?

Md: rozumiem jakby to byla Kazaa, ale eMule nie ejst taki grozny.

Jak chcesz się przekonać to zaglądnij:
    http://security.symantec.com/sscv6/default.asp?langid=ie&venid=sym
    Tam uruchom najpierw SECURITY SCAN, a potem VIRUS DETECTION.
    Na pewno się zdziwisz, jak zobaczysz raporty.
  • #5 699297
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Nie frasobliwość w braku ostrożności co do zawartości netu, bywa rozbrajająca.
    Oprócz kontroli Windy pod kątem robali, trojanów czy szpiegów dobrze też mieć porządek w rejestrach i powyłączać niektóre usługi WinXP np. usługi zdalnego kompa, powiadamiania o błędach, automatycznej aktualizacji.
  • #6 700289
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    1. Skan antivirem (polecam kaspersky)
    2. Scan disk gruntowny
    3. Defragmentacja

Jezeli nie pomoze polecam format c: Zawsze dziala :)
  • REKLAMA
  • #7 700430
    md
    Poziom 41  
    Golota napisał:
    1. Skan antivirem (polecam kaspersky)
    2. Scan disk gruntowny
    3. Defragmentacja

Jezeli nie pomoze polecam format c: Zawsze dziala :)

Działa do następnej sesji eMule. Za często powtarzacie wszyscy format. To nigdy nie załatwi problemu. Problem trzeba rozpoznać i spróbować sobie z nim poradzić, a potem zabezpieczyć komputer, bo w przeciwnym razie za godzinę powtórzy się cala historia.
  • #8 701399
    r00cky
    Poziom 16  
    A mi na rivie 32 mb procku 1000 MHz i pamieci 64 mb nie chce sie odpalic colin 4 ;). A tak na powaznie to pewnie masz zawalonego windowsa. Tak to jest jak sie full niepotrzenych rzeczy odpala, pocesy zostaja w tle i zajmuja pamiec. Radze przejechac kompa SpyBotem + antyvirem i zobaczyc w msconfigu co sie odpala niepotrzebanego przy starcie kompa i wywalic to.
  • #9 701663
    esh0
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Nie wiem teraz komu odpowiadacie, ale jak do mnie to tak: powylanczane mam wszystko co niepotrzebne [zostaje tylko mixer kX, firewall, i czasami antyvir]. A przeinstalowanie windy nic nie pomaga, bo i tak efekt jest ten sam - po prostu nie idzie ogladac.
  • #10 704267
    numerek
    Poziom 11  
    Miałem podobny problem na windzie 98SE, tylko że u mnie po godz, oglądania zaczynał dostawać czkawki coraz bardziej dokuczliwej. Pomagał ponowny restart kompa. W koncu okazało się że to kwestia Bestplayer'a :) wystarczyło zmienić na inny i wsio szło gładziutko.
    Polecam sprawdzić ustwienia kodeka, a nawet pokusić się o gruntowne przeinstalowanie kodeczków.

Pozdrawiam:
    numerek
  • #11 704389
    Wolfgang15
    Poziom 15  
    Ocena: 84
    co do midtown madnes- wg mnie gra jest uszkodzona jezeli chodzi o obsługe grafiki. Miałem podobny problem. U kumpla na 300 Mhz i rvie tnt 2 grało swietnie a u mnie na xp 2500 i get force titanium tak sie cieło, problemy z wyswietlaniem kol, brak tekstur na niektorych elementach. Wszystko rozwiązało ustawienie w sterownikach obsługe open gl- tam zwiekszyłem predkość, ilość pamieci na to itp
  • #12 704592
    dma
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Zainstalować sterowniki do płyty głównej.
    Właczyć dma dysku twardego
    Ustawić plik wymiany wegług wzoru 2.5 x Y
    Y - ilośc ramu w kompie
    Skasować zawartośc w folderach Temp i Tempary Internet Files.
    Wyłączyć programy w autostarcie przez polecenie: msconfig (wpisać w uruchom).
    W rpzypadku Windowsa XP wyłączyć usługę Indeksowania, poprać poprawki do Windowsa.
    Zainstalować Directx w wersji 9.0b
    Ustawić w ustawieniach karty graficznej na maksymalną wydajność.
    Jeśli chodzi o grę Midtown Madness 2 to na swoim kompie musiałem właczyć zey grafika była rendendowana Softwarowo.
    Przy Direct3D było grak tekstur itp.
  • #13 711532
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Jak sądzę masz 98 SE , spróbuj XP , stara winda nie radzi sobie zbyt dobrze z nowym sprzętem
  • #14 716068
    ADAMEK39
    Poziom 10  
    wydaje mi sie że warto by było przelecieć systemik programem norton ultiliti 2003 jest bardzo dobry i napewno pomoże jeśli system jest zawalony po brzegi jakimiś zbędnymi plikami itd. ale jakiś ad ware to podstawa :) pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem z płynnym działaniem gry Midtown Madness 2 na komputerze z procesorem Pentium 4 2.8 GHz, kartą graficzną ATI Radeon 9600Pro oraz systemem Windows objawia się znacznym spowolnieniem i cięciami przy rozdzielczości 1024x768 i pełnych detalach, zwłaszcza gdy jednocześnie działają programy takie jak Winamp, eMule i FlashGet. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny takie jak infekcje wirusowe i spyware, nadmierne obciążenie systemu przez procesy w tle, problemy z ustawieniami sterowników graficznych (OpenGL, Direct3D), niewłaściwe ustawienia systemowe (DMA dysku, plik wymiany, usługi Windows XP), a także potencjalne błędy w instalacji kodeków lub samej gry. Zalecane działania to skanowanie antywirusowe (np. Kaspersky), usuwanie spyware (Ad-aware, CWShredder, SpyBot), defragmentacja dysku, optymalizacja autostartu (msconfig), aktualizacja sterowników płyty głównej i karty graficznej, wyłączenie niepotrzebnych usług systemowych, instalacja DirectX 9.0b oraz ewentualne przeinstalowanie systemu operacyjnego na Windows XP zamiast starszych wersji. W niektórych przypadkach pomocne jest wymuszenie renderowania grafiki w trybie software’owym zamiast Direct3D, co eliminuje problemy z teksturami i wyświetlaniem. Formatowanie systemu jest traktowane jako ostateczność, gdyż nie rozwiązuje przyczyny problemu na stałe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA