logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego obraz na TV jest czarno-biały przez GForce 440 MX i SVHS?

gacek71 18 Cze 2004 15:30 1989 8
REKLAMA
  • #1 698789
    gacek71
    Poziom 11  
    Dlaczego obraz na TV jest cz-biały.
    Sygnał idzie przez gniazdo SVHS przez przejściówke do TV na euro.
    Nie pomaga zmiana systemu w ustawieniach karty graf.
    Karta to GForce 440 MX
  • REKLAMA
  • #2 698796
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Problem leży po stronie telewizora.
    Spróbuj na wejściu RCA lub na innym sprzęcie.
    Mam gdzieś w archiwum opis, jak sobie z tym poradziłem, ale nie wiem teraz, gdzie tego szukać. Jak znajdę, podpowiem.
  • #3 698802
    jerzy_d
    Spec od TV
    Ocena: 49
    Ekran->ustawienia->zaawansowane->Geforce 4->nview display mode->wybierasz tam gdzie masz tv i->Selsct tv format, sprawdź najpierw to czy masz PAL...
  • REKLAMA
  • #4 698808
    gacek71
    Poziom 11  
    Mam...
    Zmiana na jakikolwiek nie przynosi żadnych efektów.
  • REKLAMA
  • #5 698970
    vitus
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    gacek71 wg mnie to nie wina grafiki kiedy robilem to u jednego klijenta i problem byl telewizor sprawdz w ustawieniach telewizora to powinno pomoc.
  • #6 699052
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    vitus napisał:
    gacek71 wg mnie to nie wina grafiki kiedy robilem to u jednego klijenta i problem byl telewizor sprawdz w ustawieniach telewizora to powinno pomoc.

Podłączając kartę TV do telewizora przez złącze SCART, nie bardzo jest co ustawiać. :)
    Problem tkwi w tym, że niektóre odbiorniki TV nie bardzo radzą sobie z sygnałem SVHS. Miałem przypadek dwulatka Sony 33". Problem rozwiązałem, jak już pisałem, poszperam w notatkach i podam go na forum.
  • #7 699058
    vitus
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    md - u tamtego klienta grzebalem w ustawieniach geforce i nic nie dalo wystarczylo ustawic dobry tryb w tv a bylo ich kilka. Niestety nie pamietam modelu tego tv.
  • REKLAMA
  • #9 699899
    gacek71
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim za pomoc.
    Metodą prób i błędów zakończyłem pomyślnie sprawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem czarno-białego obrazu na telewizorze przy podłączeniu karty graficznej GeForce 440 MX przez złącze SVHS i przejściówkę na euro wynika najczęściej z niekompatybilności lub niewłaściwych ustawień telewizora, a nie samej karty graficznej. Zmiana systemu w ustawieniach karty (np. wybór formatu PAL) nie przynosi efektu. Niektóre telewizory mają problemy z poprawnym przetwarzaniem sygnału SVHS, co może wymagać ręcznej zmiany trybu w telewizorze lub użycia konwertera sygnału SVHS na SCART. Wskazane jest sprawdzenie różnych wejść telewizora (np. RCA) oraz ustawień zaawansowanych w panelu sterowania GeForce, jednak ostateczne rozwiązanie często wymaga dostosowania telewizora lub zastosowania dodatkowego konwertera sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA