Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Servizza
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Konfiguracja WiFi, router SLI-5300 - Netia

_eques_ 09 Paź 2009 23:06 27727 26
  • #1 09 Paź 2009 23:06
    _eques_
    Poziom 10  

    Witam!

    Pytanie do osób korzystających z routerów SLI-5300 oferowanych przez Netię.

    Wiem, że możliwość konfiguracji tego urządzenia jest ograniczona przez firmware Netii. Jaka jest możliwość konfiguracji sieci bezprzewodowej? Czy możliwe są zmiany:
    - szyfrowania na WPA2 z AES
    - wpisania własnego SSID i jego ukrycia
    - wpisania własnego hasła (63 znaki).

    Będę wdzięczny za wszelkie informację na temat tego modelu, jak również zrzuty ekranu ze stron konfiguracyjnych.

    dzięki!
    Mateusz

    0 26
  • Servizza
  • #2 22 Paź 2009 10:58
    cichybob
    Poziom 10  

    W tym modelu z firmware na zamówienie Netii nie ma problemu z brakiem możliwości konfiguracji sieci bezprzewodowej. Jest obsługiwane między innymi WPA2 i AES, zmiana nazwy SSID i jej ukrywanie, tryb transmisji, kanał, kontrola adresów MAC w dostępie bezprzewodowym.
    Niestety część innych opcji została ukryta\usunięta np. aktualizacja firmware, zmiana ustawień VoIP. Modem ma zapisane na stałe pewne ustawienia i nie ma jak ich zmienić. Gdyby jakoś wgrać standardowe firmware od Siemensa byłaby znacznie większa możliwość konfiguracji.
    Parametry ADSL wykrywane są automatycznie i modem działa zarówno na linii Netii jak i TP.

    0
  • #3 11 Lis 2009 10:26
    kurtz_mr
    Poziom 1  

    Mi się to udało zrobić w taki sposób: zalogowałem się na user/user, przeszedłem do zakładki gdzie mogłem podać nazwę użytkownika i hasło, wpisałem admin/moje hasło. Po zatwierdzeniu pojawiło się okno logowania i mogłem zalogować się jako admin. Z jakiegoś powodu procedura nie działa czasem od razu i trzeba próbować kilkakrotnie.

    0
  • #4 28 Sty 2010 18:16
    Ostry50
    Poziom 13  

    W moim modemie dla loginu admin hasło jest 4568885a8557d
    Działa nawet po zresetowaniu modemu.
    Proszę o info czy u innych to działa?

    0
  • #5 19 Lut 2010 17:50
    Ostry50
    Poziom 13  

    Po zalogowaniu się na SLI-5300 jako administrator, można zmienić wszystkie ustawienia routera na własne i następnie zapisać je jako fabryczne na stronie konfiguracyjnej http://192.168.1.254/configdefault.html
    Należy na tej stronie nacisnąć przycisk zapisu ustawień fabrycznych.
    Po takim zapisaniu, nawet wciśnięcie resetu zachowuje wprowadzone ustawienia.
    Można je przywrócić do tych pierwotnych, zapisanych w kodzie programu routera również za pomocą tej samej strony.
    Warto jeszcze zablokować zdalne zarządzanie routerem przez odznaczenie wszystkich opcji zdalnego zarządzania.
    W SLI-5300 jest możliwość odczytania wszystkich haseł i loginów (ADSL, VoIP, admin, user itd.) z pliku konfiguracji zapasowej, który można zgrać na dysk jako backupsettings.xml a następnie przez odkodowanie za pomocą załączonego pliku Excela. Plik powstał jako tabela kodów dla routerów Dynalinka, ale SLI-5300 to klon Dynalink RTA 1046VW (tak, jak np. BT Voyager2500V czy BT Voyager 220V).

    1
  • Servizza
  • #6 22 Lut 2010 22:33
    mensir67pl
    Poziom 10  

    Ostry50 napisał:
    W moim modemie dla loginu admin hasło jest 4568885a8557d
    Działa nawet po zresetowaniu modemu.
    Proszę o info czy u innych to działa?


    u mnie nie działało

    a czy przypadkiem to Twoje hasło nie jest kluczem do wi fi

    mam tylko dostęp na poziomie user/user

    i po zmianie na admin/admin dostep full

    0
  • #7 23 Lut 2010 18:23
    Ostry50
    Poziom 13  

    W odblokowanym routerze jest pełny dostęp do konfiguracji z loginu admin z hasłem admin. W zablokowanym niestety nie działa to hasło. Po zakończonej umowie z Netią można ich poprosić o przesłanie standardowego firmware'u do SLI-5300 i po jego wgraniu wszystko daje się konfigurować używając tego loginu i hasła. W zablokowanym oficjalnie dostępne jest jedynie konto user/user z bardzo ograniczonymi możliwościami konfiguracji.
    Jeśli ktoś ma taki firmware to proszę o upload na tym forum.

    0
  • #9 25 Sty 2011 22:20
    mbronz
    Poziom 2  

    Panowie macie do sprzedania moze takowi router ??

    Jelsi tak to prosze o kontakt na gg 2663809

    0
  • #10 30 Sty 2011 23:39
    cichybob
    Poziom 10  

    W moim SLI-5300 hasło udało się odczytać podłączając komputer z HyperTerminalem do portu RS na płytce modemu (bez rozkręcania obudowy się nie obejdzie). Mając "master" hasło można ustawić dowolną konfigurację na modemie. Obecnie mam oprogramowanie od Siemensa, a bramka VoIP działa bez problemów na Tlenofonie.

    PS
    Te modemy podobno w Netii dają w dzierżawę, a więc często na rynku wtórnym nie powinny występować. Pozostaje monitorować portale aukcyjne.

    0
  • #11 19 Lut 2011 23:08
    Jutrzenka
    Poziom 2  

    Mam takowy router z softem Netii. Jak można zdobyć/złamać hasło dla admina? Proszę o pomoc. Przejrzałem net i znalezione informacje nie działają na mój SLI-5300.

    0
  • #12 22 Lut 2011 13:58
    gkazanecki
    Poziom 1  

    Witam! Mnie się udało dzięki powyższym wypowiedziom.Najpierw ustawiłem dostęp przez login:admin i password:admin, następnie użyłem Putty pod windowsem aby dostać się przez SSH i potem wg instrukcji uwolnienia. Wielkie dzieki!

    0
  • #13 22 Lut 2011 21:31
    Christ-off
    Poziom 1  

    Miałem podobny problem. Kupiłem na Allegro ten router z oryginalny softem bez dostępu do opcji zaawansowanych. Napisałem do Netii aby mi udostępnili hasło administratora. Użyłem przy tym odpowiednich argumentów i udostępnili. Chyba ten sposób będzie najprostszy.

    0
  • #14 15 Mar 2011 14:32
    tomus2k
    Poziom 23  

    Hasło do panelu admin modemu SLI-5300 made for netia jest zbudowane następująco : pierwszy człon numeru MAC-SLI5300-numer z kodu kreskowego czyli serial modemu.
    Czyli MMMMMM-SLI5300-SSSSSSSSSSSSSSSSSS
    Proszę nie używać tego w celach innych niż uwolnienie oprogramowania czyli powrót do org. I możliwość instalacji modemu np. w usłudze neostrady.
    Jakakolwiek zmiana w panelu może spowodować zablokowanie usług zainstalowanych przez netie z modemem i narażenie się na koszty serwisowe.

    0
  • #15 18 Mar 2011 22:26
    cichybob
    Poziom 10  

    W moim egzemplarzu hasło okazało się być ciągiem 13 znaków (cyfry i litery bez znaków specjalnych). Pozyskanie hasła odbyło się poprzez podłączenie komputera z HyperTerminalem i portem COM do portu RS na płytce modemu. Rozkręciłem modem, znalazłem na płytce białe gniazdko. Po krótkich oględzinach eksperymentalnie odnalazłem który pin to masa, a który Rx i Tx, czy jak to tam się oznacza. Oczywiście połączenie odbywało się przez układ z MAX232. Podczas uruchamiania modem wysyła rożne ciekawe informacje (w tym hasło). Prawie na samym początku znajdą się najważniejsze informacje:
    Board IP address : 192.168.1.254
    Host IP address : 192.168.1.1
    Gateway IP address :
    Run from flash/host (f/h) : f
    Default host run file name : vmlinux
    Default host flash file name : bcmModelName_fs_kernel
    Boot delay (0-9 seconds) : 1
    Board Id Name : RTA1046VW_32M
    Psi size in KB : 24
    Number of MAC Addresses (1-32) : 3
    Ethernet MAC Address : //* tu jest adres MAC *//
    Wireless sprom saved flag : y
    Serial Number : //* tu jest nr seryjny *//
    WEP 128bit Key : //* tu jest klucz WiFi *//
    Password : //* tu jest hasło do modemu *//
    Memory size in MB : 32
    CMT Thread Number : 0

    Teraz można zalogować się jako admin z hasłem odczytanym z modemu.

    Jeśli używasz modemu do usług Netii i wszystko działa dobrze lepiej zostawić modem w spokoju. Jeśli jednak chcesz modem odblokować to masz kolejny trudny sposób na odblokowanie.

    0
  • #16 24 Mar 2011 22:46
    Ostry50
    Poziom 13  

    Uzyskanie hasła dla konta admina jest proste. Nie trzeba podłączać wcale konsoli szeregowej, ani używać telnetu.szeregowej
    Należy zalogować się na router jako user/user a następnie założyć konto admin/admin, tak, jak to było opisane w poprzednich postach.
    Po powtórnym zalogowaniu się do routera, tym razem jako admin/admin należy zgrać plik konfiguracyjny tak, jak to już było opisane powyżej. Potem odczytać hasło z pliku konfiguracyjnego za pomocą tego pliku RTAdecode(do ściągnięcia z poprzedniego postu) i zastosować procedurę opisaną w załączonym poniżej pliku w celu odblokowania routera.
    Po odblokowaniu (uwolnieniu) można wgrać standardowy firmware Siemensa poprzez stronę konfiguracyjną routera.

    0
  • #17 27 Kwi 2011 15:04
    kont2
    Poziom 1  

    przegadałem kilka godzin z netią, wymęczyłem modem do bólu... Niestety nie mogę utworzyć konta admin. Kiedyś miałem pełen dostęp ale operator kilka dni temu zrobił upgrade softu i już jestem zwykły user. Nie mam dostępu do kilku potrzebnych opcji, netia mi wogóle nie współczuje tylko twierdzi, że musi chronić swoje dane. Mam pulę 8 IP a nie mam dostępu do modemu po WAN i nie mam jak sobie tego włączyć.

    0
  • #18 04 Sie 2011 09:28
    DannyM
    Poziom 10  

    Niestety nie moge sie polapac
    Autor "uwolnienia" podlacza chyba router kablem
    Ja probowalem WIFI i nie wiem czy cos zle robie bo nie wychodzi
    Dajac ifconfig
    lo0: flags=8049<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST> mtu 16384
    inet6 ::1 prefixlen 128
    inet6 fe80::1%lo0 prefixlen 64 scopeid 0x1
    inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000
    gif0: flags=8010<POINTOPOINT,MULTICAST> mtu 1280
    stf0: flags=0<> mtu 1280
    en1: flags=8863<UP,BROADCAST,SMART,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
    ether 00:1e:52:7f:92:ec
    inet6 fe80::21e:52ff:fe7f:92ec%en1 prefixlen 64 scopeid 0x4
    inet 192.168.1.1 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.1.255
    media: autoselect
    status: active
    en0: flags=8863<UP,BROADCAST,SMART,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
    ether 00:1b:63:b9:0e:21
    inet 192.168.2.1 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.2.255
    media: autoselect
    status: inactive
    fw0: flags=8863<UP,BROADCAST,SMART,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 4078
    lladdr 00:1e:52:ff:fe:40:de:c8
    media: autoselect <full-duplex>
    status: inactive
    en3: flags=8963<UP,BROADCAST,SMART,RUNNING,PROMISC,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
    ether 00:1c:42:00:00:08
    inet6 fe80::21c:42ff:fe00:8%en3 prefixlen 64 scopeid 0x7
    media: autoselect
    status: active
    en4: flags=8963<UP,BROADCAST,SMART,RUNNING,PROMISC,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
    ether 00:1c:42:00:00:09
    inet6 fe80::21c:42ff:fe00:9%en4 prefixlen 64 scopeid 0x8
    media: autoselect
    status: active
    en2: flags=8822<BROADCAST,SMART,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
    ether 00:1e:52:d7:69:75
    media: autoselect
    status: inactive


    Nie mam br0 wiec daje en0

    signature off!@#$b90e21%^&*
    -bash: !@#$b90e21%^: event not found

    Moze mozecie cos podpowiedzic?
    Czy da sie wgrac ten soft z programu do obslugi routera?

    0
  • #19 30 Wrz 2011 21:03
    mensir67pl
    Poziom 10  

    Ostry50 napisał:

    Należy zalogować się na router jako user/user a następnie założyć konto admin/admin, tak, jak to było opisane w poprzednich postach.


    nie dział login admin jest zablokowany w firmware(pl) ...3.65t

    wszystkie inne kombinacie z hasłem i loginem działają przyjmuje router

    ale cóż z tego

    opcje zaawansowane za tylko na loginie admin

    0
  • #20 20 Gru 2011 02:03
    Sinus_Pi
    Poziom 8  

    Ja poradziłem sobie jeszcze inaczej.

    1. Wszedłem przeglądarką na panel zmiany hasła użytkownika, logując się jak zawsze.
    2. Wyciągnąłem źródło strony, szukałem "randomNum=", spisałem tę liczbę (to takie prymitywne zabezpieczenie...)
    3. Wywołałem adres /useraccount.cgi?checkNum=1234&usrUserName=YWRtaW4%3D&usrPassword=YWRtaW4%3D (tylko wpisałem swoją liczbę zamiast 1234)
    4. Mam konto użytkownika o nazwie/haśle admin/admin. Działa, oczywiście, jak administracyjne.

    Tu zwykle można poprzestać - albo zabezpieczyć się na przyszłość:

    5. Wszedłem na /configdefault.html i ściągnąłem konfigurację do backupsettings.xml
    6. Pogrzebałem, wydobyłem <sysPassword value="........................"/>
    7. Nie mów 'hop' póki w rowie nie leżysz: ta wartość to zapis oryginalnego hasła admina w hexie puszczonym przez xor 0xFF. Odszyfrowuję (banał), zapisuję sobie. Po odszyfrowaniu wychodzi 13-znakowy bełkot, ale to dobrze.
    8. Przywróciłem konto user/mojehasło.

    Efekt: admina zostawiłem jaki był, żeby technicy w razie usterek mogli gmerać. Jeśli coś pozmieniają, to hasło admina znam i mogę użyć. A jak je zmienią... to mogę je znów odzyskać... :)

    0
  • #21 10 Sty 2013 18:33
    anatol 007
    Poziom 9  

    cichybob napisał:
    Mając "master" hasło można ustawić dowolną konfigurację na modemie. Obecnie mam oprogramowanie od Siemensa, a bramka VoIP działa bez problemów na Tlenofonie.

    Witam
    Mam pełny dostęp do konta admina i Firmware: 3.63x8 ADSL2+ : A2pB023k.d20h i nie mogę skonfigurować VoiP tlenofonu.
    Prosiłbym o jakiś link do twojej wersji firmware`a oraz screen`y do ustawień VoiP.
    Pozdrawiam.

    0
  • #22 10 Sty 2013 21:28
    cichybob
    Poziom 10  

    Witam,

    W moim SLI-5300 jest Firmware: 3.63w ADSL2+: A2pB023k.d20h
    Pobrałem je z linku podanego w kilka postów wyżej: tu bezpośredni link do pliku Firmware 3.63w

    Moje ustawienia wyglądają tak:
    Interface: pppoa_0_35_1
    SIP Transport Protocol: UDP
    Port: 5060
    VoIP Service Provider: Others
    SIP Registrar Address: sip.tlenofon.pl
    Port: 5060
    SIP Outbound Proxy: sip.tlenofon.pl
    Port: 5060
    SIP Proxy Server Adress: sip.tlenofon.pl
    Port: 5060
    Registration Information
    Phone 1:
    Phone Number: +48nr telefonu z tlenofonu
    Caller Name: login z tlenofonu
    User Name: login z tlenofonu
    Password: hasło z tlenofonu

    0
  • #23 11 Sty 2013 18:51
    anatol 007
    Poziom 9  

    Dzięki Cichybob, po niewielkich perypetiach tlenofon działa wg twoich ustawień.
    Perypetie były niewielkie, ponieważ trzeba było zresetować router do ustawień fabrycznych i wtedy znikło konto admina. Tu pomógł post #20 Sinus_Pi. Robiąc dokładnie wg wskazówek autora w źródle strony nie miałem"randomNum=", więc zrobiłem "zapisz stronę jako" i z zapisanego folderu edytowałem notatnikiem plik connect.htm. W pliku tym w 10 wierszu jest zapisany "randomNum=". Wywołałem adres wg punktu 3 postu #20 i wyświetliło się konto admina.
    Reasumując obyło się bez zmiany softu i fon śmiga.
    Wielkie podziękowania dla was Cichybob i Sinus_Pi za pomoc.

    0
  • #24 20 Lut 2013 22:11
    Jolaos
    Poziom 15  

    Jak w tym routerze ustawić przekierowanie portów do usługi no-ip?
    Zalogowałem się jako user , user / admin nie działa/ - mozna wejść w opcję virtual serwer/ piszę z pamięci więc mogłem coś pokręcić/ -router aktualnie pracuje z internetem Netii. Dwa porty juz były przekierowane zapewne dla techników Netii.
    Dodałem swoje dwa -router zameldował poprawne zalogowanie się w serwisie no-ip ale nie mogę się połączyć z zewnątrz. Teraz juz nie wiem co dalej. Router stoi w biurze pewnej firmy i dopiero jutro będę mógł potestować dalej.

    0
  • #25 22 Lut 2013 09:18
    Jolaos
    Poziom 15  

    Przepraszam że tak post po poscie piszę ale wiem że jest wtedy większa szansa że ktoś odpowie.
    A więc proszę o podpowiedz-bo już nie wiem gdzie mam szukać - czy ten router u kogoś pracuje w miarę poprawnie przekierowując połączenia via dyndns lub no-ip na potrzeby kontroli monitoringu?
    Bo u mnie gdy podłączyłem komputer jeszcze do portów LAN tegoż routera -z podłaczonym rejestratorem QV-0804HF-A / QV-APOHDRT-8 / to taki jak BSC/ to pakiety z kamer ładowały się bardzo anemicznie :cry: a co dopiero mówić jak to ma pójść w internet.
    Gdy zaraz za rejestratorem podłączyłem switch a on z kolei podpięty do rzeczonego Siemensa - i do tego switcha komputer - to działa to dość poprawnie a po podłączeniu komputera do Lan'a routera widać wyrazny spadek szybkości ładowania się obrazów z kamer.
    Oczwiście moge podstawić inny router ADSL lecz w tym przypadku nie będzie można podłączyć doń telefonu voip a Siemens to umozliwia.
    Jak zatem rozwiązać problem?

    0
  • #26 02 Lis 2013 11:53
    watcher
    Poziom 2  

    Witam,

    Posiadam router SLI-5300 z czystym oprogramowaniem Siemens i dostępem dostępem admin/admin. Router mam podłączony z usługą ADSL i w menu Voice podałem ustawienia operatora i VOIP działa. Chciałbym jednak wyeliminować zacięcia głosu gdy łącze jest obciążone transmisją danych - potrzebuje ustawić QoS aby głos miał wyższy priorytet niż dane.

    Znalazłem odpowiednia opcje w menu Advanced-> Quality of Service oraz udało mi się odnaleźć rozbudowany manual, do tego urządzenia, jednak w języku którego nie ogarniam.

    http://www.datel-dessau.de/cms/wp-content/upl.../2013/07/adsl_sli-5300_user_manual_de_sip.pdf

    Pytanie jest następujące - jakie parametry ustawić w menu Quality of Service aby głos miał priorytet nad danymi. Posiadam łącze dsl 10mbit/1mbit.

    0