logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kiedy prąd porazi człowieka? Przewody, uziemienie, różnica potencjałów

adas007 11 Paź 2009 19:44 22251 15
REKLAMA
  • #1 7116633
    adas007
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witajcie.
    Mam pytanie dotyczące człowieka jako przewodnika prądu. W jakich sytuacjach "kopnie" nas prąd? Dla przykładu mamy 2 przewody wystające ze ściany po wymontowaniu gniazdka. Nie zostały wykręcone korki. Czy gdy złapiemy tylko jeden przewód kopnie nas prąd ? Jeśli nie to co w sytuacji gdy trzymamy jeden przewód i złapiemy się jakiegoś uziemienia czy wtedy powstanie różnica potencjałów i przepłynie przez nas prąd?
  • REKLAMA
  • #2 7116649
    Krzyś33
    Poziom 25  
    Ocena: 104
    Użyj "szukam" np. tu:https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic542261.html
  • #3 7116720
    adas007
    Poziom 10  
    Nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Widzę tylko dyskusję na temat tego jakie wartości prądu natężenia są niebezpieczne. Moje pytanie dotyczy bardziej podstawowej sprawy. Mówiąc wprost jak można chwycić przewód w gniazdku, a jak nie można aby popłynął / nie popłynął przez nas prąd.
  • REKLAMA
  • #4 7116772
    Dragas
    Poziom 26  
    Ocena: 197
    Kiedy chwycisz 1 przewodu i staniesz na ziemi lub dotkniesz uziemnienia, to Cie kopnie. Samemu testowałem!
  • REKLAMA
  • #5 7116793
    Krzyś33
    Poziom 25  
    Ocena: 104
    To zależy od bardzo wielu warunków. Np. jesli stoisz w suchych butach na suchej podłodze łapiąc za fazę możesz nic nie poczuć , natomiast stojąc w wodzie może to być smiertelne. To samo zależy od twojego zdrowia , samopoczucia ,wilgotności powietrza itd... Dotknięcie przewodu neutralnego nie powinno wywołać żadnych skutków ( pod warunkiem że jest on w pełni sprawny. Ale radzę ci lepiej unikaj takich " zabaw" Pozdrowienia
  • #6 7116829
    Dragas
    Poziom 26  
    Stałem na gołych stopach na trawniku. Podłączałem wyrzynarke. Ktoś zmortkował uziemnienie z 1 biegunem, przypadkowo dotknąłem uziemnienia w przedłużaczu i kopnęło mnie nieźle.
  • #7 7116865
    Rabbbit
    Poziom 14  
    Wydaje mi się, ale pewny nie jestem, że jeśli zlapiemy przewód fazowy i będziemy stać na izolatorze, np styropian to nie "kopnie" nas prąd, ponieważ nie ma różnicy potencjalów. Czyli mówiąc prosto lepiej nie dotykać przewodów, ale skoro musisz to zapewnij sobie izolator dobry. Ale lepiej nie dotykaj :D

Pamiętaj, że podczas gdy "kopnie" Cię prąd zmienny to jeszcze nie, aż tak bardzo, ale gdy będzie to prąd staly to może dojść do elektrolizy krwi i należy się wybrać do lekarza na badania.
  • #8 7116897
    Dragas
    Poziom 26  
    Dotknąłem uziemnienia zmostkowanego z 1 fazą, stałem na trawie i mnie kopnęło.
  • #9 7119930
    gruby1
    Poziom 29  
    Ocena: 171
    Dragas napisał:
    Dotknąłem uziemnienia zmostkowanego z 1 fazą, stałem na trawie i mnie kopnęło.
    Wynika z tego że tam nie było uziemienia. Koledzy poczytajcie książki bo się pozabijacie.
  • REKLAMA
  • #10 7119955
    Dragas
    Poziom 26  
    Zgadza się!
  • #11 7119965
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 955
    ..i pamiętajcie jak starsi radzili, aby porażonego zakopać po szyję w ziemi to z niego prąd wyjdzie.
  • #12 7120054
    karol57
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Z prądem to jest różnie. Kiedyś podłączałem pistolet na klej do prądu i nie zobaczyłem, że nie ma izolacji. Lekki dreszczyk na ciele i dużo strachu. Innym razem zakładałem instalacje w garażu, stałem na metalowej drabinie, jedną ręką trzymałem się drabiny, a drugą przez pomyłkę złapałem fazę i co się stało? Nic, nawet nie poczułem.

WNIOSEK: Najgorzej jest jak złapiesz 2 kable (neutralny i faza), w dwóch rękach, bo w jednej raczej będziesz miał poparzenie, bo prąd szuka najkrótszej drogi, a w dwóch to przez serce popłynie i .. no wiadomo co

@down: Napisałem, kopnie cię i możesz mieć poparzenie.
    @DOWN2: Do mnie mówisz kolego? Wiem co to zero(neutralny) i faza, dochodzi do tego jeszcze ochronny.
  • #13 7120066
    Dragas
    Poziom 26  
    A co będzie jak jedną ręką chwycisz 2 przewodów?
  • #14 7120354
    elektro155
    Poziom 26  
    Ocena: 187
    niech kolega dowie się co to zero i faza
  • #15 7138283
    Eagle2012
    Poziom 10  
    a prąd z kondensatora przy lampie błyskowej w aparacie fotograficznym....Jest w stanie zrobić krzywdę? Jest to wysokie napięcie, ale tylko krótki impuls?
    Mnie przez nie uwagę kopnął dziś 2 razy ;) i raz znalazłem się "poza rzeczywistością", przez jakieś 5 sekund nie wiedziałem co się ze mną dzieje...
  • #16 7138482
    Adrian1995
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Rabbbit chyba się mylisz. Prąd stały nie jest tak niebezpieczny jak przemienny (ten w sieci 50 Hz). Chyba nawet w normach bezpieczeństwa tak jest. Prąd w sieci ma częstotliwość podobną do częstotliwości skurczów mieśni co jest bardzo niebezpieczne dla serca bo tam jest mięsień który podobnie drga przy skurczu jak prąd w sieci i może dojść do zatrzymania serca. Ja nie pamiętam jakie są dokładnie wartości dla prądu przemiennego bo Tata mówił mi, że kiedyś było 100 mA ale teraz chyba jest 20-25 mA.

Podsumowanie tematu

✨ Prąd porazi człowieka, gdy istnieje różnica potencjałów między przewodem a uziemieniem lub podłożem, po którym stoi osoba. Dotknięcie jednego przewodu fazowego bez izolacji i jednoczesny kontakt z uziemieniem lub ziemią powoduje przepływ prądu przez ciało, co może skutkować porażeniem. Kontakt z przewodem neutralnym zwykle nie wywołuje skutków, o ile instalacja jest prawidłowo uziemiona i sprawna. Czynniki takie jak wilgotność, rodzaj obuwia, podłoże (np. woda, trawa, izolator) oraz stan zdrowia wpływają na ryzyko porażenia. Najgroźniejsza jest sytuacja, gdy prąd przepływa przez ciało między dwoma przewodami (np. faza i neutralny) trzymanymi w dwóch rękach, co może prowadzić do poważnych obrażeń lub śmierci. Prąd przemienny o częstotliwości sieciowej (50 Hz) jest szczególnie niebezpieczny ze względu na wpływ na mięsień sercowy. Prąd stały jest mniej niebezpieczny, ale może powodować elektrolizę krwi. Dodatkowo, wysokie napięcie i krótki impuls z kondensatorów lamp błyskowych mogą wywołać silne, chwilowe porażenie. Zaleca się unikanie dotykania przewodów bez odpowiedniej izolacji i zabezpieczeń.
REKLAMA